Monday, December 17, 2007

WAITING: my thoughts on that matter

lame dh aku x online. don't miss much i think. but i did miss out en.oro's 'open confession'. sangat berani aar, aku salute sama ko.

not many people can do what he did. hopefully things will work out well for him. mungkin ayat2 jiwang separa merayu tu bisa mencairkan hati seorang wanita, lebih tepat lagi wanita yg dia rasa dia 'dh sayang' tuh. hey, i'm not being sarcastic here, plz don't get me wrong. en.oro, u know u have my support. and miss june, if u like him don't make him wait too long. kesian tau kt member. heheh

bercakap pasal kisah en.oro ni, aku tergerak hati nak suarakan sesuatu. it's about 'lelaki and menunggu'. aku bagi satu contoh, katakanla a boy likes a girl but the girl rejects him or only sees him as friend, he'll usually says something like this "takpe, aku sanggup tunggu ko sampai ko ubah fikiran, x kisahla brape lama pon". this part is interesting becoz kita taukan yg lelaki ni bukan la makhluk yg penyabar sangat. oh, sebelum korang2 yg lelaki ni terasa dengan pernyataan aku, biar aku tegaskn yg aku x maksudkan SEMUA lelaki. so klu korang x termasuk dlm golongan tuh xyah la melenting plak eh.

so, how long is long? 2 months? 5 months? 2 years? 5 years? klu ikutkan observation aku, the longest would be 2 years. after that, either he move on, fell out of love or fell in love with other girl. keje bodoh kan nak tunggu lama2, klu dh tentu2 dpt hasil xpe gak. klu 2 tahun still x berjaya, xkan nk tunggu 2,3,4,5 tahun lagi. pd aku sendiri, klu dalam masa setahun setengah x berjaya, lupekan je la hasrat suci murni korang tuh. dh sah2 la pompuan tu memang xnk!

maybe i'm wrong. maybe ade sesetengah lelaki yg cekal, ada keazaman tinggi, yg sanggup tunggu bertahun2 lamanya. but get real, say now you're 25, say u've wait for her for 5 years, by then you're 30. masa tuh, everybody will start asking you when you're going to get married. your friend yg dh kawen and beranak pinak will say something like this 'ko bile lagi? anak aku dh 4 ni...' ur mom berkeras nak carikan ko jodoh sbb risaukan anak bujang dia or klu ko anak tunggal maybe dia x sabar2 nk timang cucu. ur female friend who has a crush on you thinks u r gay. so tell me, how can u not be pressured by all this?

reality check: the longer u wait, the older u become. as u're getting older, u'll have more & more responsibilities. u will want a family like ur friends have, to have someone to share ur life with but the girl of ur dream still won't commit to you. so you find someone else, get married, have many2 children. the thing is, u move on. jd ape gunanya masa yg korang gunakan utk menunggu tu?

don't say you can if u can't. so, jgn ckp nak tunggu sampai bile2 klu x boleh buat. jgn ckp langsung la perkataan tunggu tu klu boleh. memang la masa korang ckp tu korang rasa confident je, rasa macam it's the right thing to say. DON'T!. say something like this instead "i will try to change your mind". do it, try ur best to win her heart. tapi lepas satu tempoh x berjaya gak, don't wait anymore. use that time to forget her. lebih afdal cara tu kot. klu tunggu lebih lama mungkin makin parah lagi luka kt dalam hati korang tuh selepas direject buat kesembilan kalinya...

don't be discourage by my words. x salah kita nk tunggu orang. aku pon akan rasa terharu jugak klu ade org sanggup tunggu aku. cuma jangan ckp perkataan tunggu tu. buat aku rasa nnk tercekik jek. rimas and melemaskan. especially when i've already made up my mind. use other way to menzahirkan perbuatan menunggu tu. jgn tanya aku ape, figure it out yourself. aku bukannya dr.cinta!

*********************************************************************

lagi a few days before LI abis. dua tiga minggu ni aku mengular jer. not much to do and not much to learn. engineer2 sekalian sibuk memanjang je. aku nak kacau pon serba salah. aku tgh berusaha nk abiskn jadual yg supervisor aku bagi. sempat kot dalam masa 3 hari lg ni. klu x abis malu ar aku kt dia. memang student yg teruk...huhuhu.

pasal bdk yg berkenalan yg aku tuh, he's such a pain in the a**. penat la aku mengelak dr terjumpa dgn dia tapi kadang2 x berjaya gak. ade org kate dia tuh memang x betol sket. i couldn't agree more. in a way ade hikmahnye gak phone aku ilang. memandangkan aku pinjam phone isti aku pn guna alasan yg isti dh amik balik phone dia. terpakse tipu, klu x asyik nak call je. pedulik ape aku ape dia buat time dia free, ape yg beli,ape yg dia suke buat, it doesn't concern me at all. malang btol bile kene tadah telinga dengar benda2 yg langsung x menarik hati kita ni. dia siap offer nk bg hp dia spy senang nk contact. thanks but no thanks. not interested! jgn kate aku jahat plak buat org macam tuh. ade sbbnya aku x suke dia nih. tapi malas ah aku nk cite kt sini. buat loya tekak jer....

mcm pnjg sangat je entry kali ni... expect more entries bila abis LI ni. en.oro, all the best to you. memandangkan ko ckp 'u're not like other guys', it would be interesting to see if you can prove that.hope i don't have to wait for 10 years to see the result =P

Monday, November 26, 2007

just babbling...

hello kawan-kawan.... Assalamualaikum.....

aku terlambat update blog aku minggu nih. macam mane...rindu x kat aku? huahuaha... mesti la x kan...almaklumla, sapelah aku. cuma manusia biasa yg suke mkn sundae coklet & fries. kdg2 suke kentut & korek hidung. macam org lain jugak kan?. ah, xde spesialnya aku nih. masih blom layak lg utk dirindukan ye tak?

sebenarnya aku tak brape sihat 2,3,4,5,6,7 hari nih. memula batuk. pastu bersin2. pastu selsema plak. skrg bersin & batuk dh ok. tapi selsema + sakit tekak masih berterusan... jd sepanjang masa ini tido aku agak kurang lena. terjaga tgh2 malam tu perkara biasa. tapi it doesn't bother me that much. cuma bile time keje rasa segan plak nak hembus hingus dpn org ramai kt office tuh. macam kurang sopan je...heheh.

aku & isti amik half day arini. aku nk gi maybank buat kad atm baru. terpaksa le coz aku tgh x berduit. adeke patut duit elaun cec aku masuk RM150 je. bila aku call cec, diorg kate dlm record diorg aku start LI 22/10. huh? x patut btol la. terpaksa jgk aku guna duit elaun flex bulan lepas yg sbnrnya aku ingat nak save buat beli kamera digital baru. fikir positif je la....duit baki RM350 yg akan dia bagi on Januari tu mungkin berguna utk aku di masa akan datang. lagipon, hujung bulan ni duit gaji dh nk masuk. lg brape hari je. masih boleh survive...

sebenarnya aku dh x brape ade mood nk tulis blog. ade sorang kawan aku kate aku suke cite benda yg sama. ye ke? x prasan la plak. tapi kate2 dia agak mengganggu emosi aku . aku memang suke cakap benda2 merapu. bkn xnk ckp pasal benda2 yg lebih serius macam pemanasan global ke, rusuhan oleh Hindraff ke but terus terang aku memang x reti. that is not my expertise.

should i change my writing style?

tadi kt flex ade sorang 'operator' tegur aku. [act, i'm not sure la klu dia dikira operator. aku assume je.] he's very2 friendly. dia mntk no phone + alamat + birth date sekali and give me his. sbb dia lg muda dr aku so aku x brape nk kesah la. but last sekali dia hulur tangan utk bersalam dgn aku. what choice did i have? terpaksa la aku sambut salam dia tuh. [dr.N kate jgn malukan org. besar dosanya tuh] teringat plak aku bersalam dgn chua, a chinese practical trainee yg abis practical last week. same la dua2 kes ni. terpaksa sambut salam sbb tangan dh dihulur. hmm... kadang2 kita ni diletakkan dlm keadaan serba salah. aku terpaksa...korang paham x situasi aku?

berbalik pada budak operator tu tadi, aku rasa dia sangat kelakar. peliknya bila siap mntk alamat and tarikh lahir sekali. nk buat ape dgn sume tuh? dia kate aku boleh msg dia anytime @ misscall je. nnt dia call balik...pergh, lawak lawak. and then dia kate aku boleh anta faks kt rumah dia. aku tanye la apebenda yg aku nak faks kt dia. dia kate gambar... hah?? adekah aku sebegitu 'rajin & baik hati' utk faks gambar aku ke dia? well, itulah peristiwa yg berlaku pada tadi. menarik jugakla...terhibur jgk la hati aku time tuh =D

akhir kate, terima kasih pada kawan2 yg wish masa b'day aku harituh. walaupon mostly wish sbb cik isti yg rajin tuh yg reminded everyone, i still feel happy. thanks a lot. i really2 appreciated it [even to you, jamal. eventhough ko wish 3 days earlier =P]. tapikan...., wish je ke? hadiahnye mane??

Saturday, November 17, 2007

adekah aku seorang warganegara yg prihatin?

kenape aku rajin update blog? maneder rajin. kebetulan ade peluang , mase & idea, jd aku gunakan dgn sepenuhnya. bile aku dh xde perkara2 seperti di atas, mungkin blog ni akan terbiar macam blog friendsterku itu.

jadi ape lagi yg aku nak cite pade hari ini? firstly, benda yg paling bermakna yg pernah aku buat seumur hidup aku ni. hahaha...pebenda la tuh ek..pada hari khamis,15/11/07, aku secara rasminya telah....jeng jeng jeng ......

BERTUNANG? bukan.
BERKAWEN? wah, lagilah bukan.

secara rasminya aku telah menjadi seorang penderma darah (darah eh, bukan dara). hehe. sangat la aku bangga dengan diriku sendiri. sebelum ni aku pernah memasang niat nak menderma time kt matriks dulu. tapi sejurus selepas aku melihat jarum yg besar itu aku jd kecut perut dan niat kubatalkan. bukan ape tau, aku ni sebenarnya pengecut + takutkn jarum + x tahan tengok darah. bile tgk darah tuh aku rase pening. sbb tu la aku benci tgk movie2 perang2 ke, bunuh-membunuh ke, penggal kepala, zombie, vampire...etc etc. well, hate is a strong word. bukan benci kot, just kurang gemar je.

macammane aku boleh terjerumus ke kancah pendermaan darah ni? kebetulan Flex buat kempen derma darah pada tarikh di atas. setelah melihat knop yg begitu bersemangat utk merderma (darah dia jenis AB. dia seorang yg Amat Berani kot =P) , aku pon terase nak derma gak. lagipon bkn aku ade kerje lain pon nak buat. after breakfast around 10 o'clock, kitorang (aku, isti, adaw & knop) daftar and start queing. pergh, lame gile beratur tuh. punyela ramai insan yg baik ati yg nak derma darah kt flex nih. about 1 o'clock br sampai giliran. in between tuh, ade la rase nak muntah + sakit perut + sejuk2 tangan + kecut perut. tapi kugagahkan jugak. kalau bukan sekarang bila lagi ye tak?

time nurse nk inject lengan (lengan ke?), aku ckp dgn dia aku xnk tgk sbb aku takut. so aku paling kiri and cover my eyes dgn tangan. hmm, xde la sakit pon. then bila dia nk cocok dgn jarum yg lebih besar, pergh, part ni memang aku ngeri. langsung aku x toleh. again, x sakit pon but ade satu masaalah, she couldn't find my vein. 'eh, x kena plak' 'eh, salah lagi'. time nih my hand dah started turning blue. aku amik kertas buat tutup muke. "tangan saya dh biru ni, xpe ke?" aku tanye. dia kate xpe. dtg lg sorang @ 2 org nurse (not sure. cuma dengar sore. nk tgk x berani) to help her. bile dh berjaya tuh, tangan aku dh btol2 biru. memang semacam ar aku rase time tuh. even the girl beside me x sanggup nk tgk. aku lihat dr kejauhan ade org yg menuding jari kearahku. diorg ingat aku tutup muke sbb aku nangis kot. one nurse gave instruction to reduce the pressure off my hand. "dh biru dh tangan dia" she said. pastuh barula aku rase boleh bernafas sket. lega....

she apologized. tapi aku rase there's nothing to be apologized for. she's just doing her job. lagipon, aku x rase ape pon. mase derma darah tuh rase biasa je, just slightly uncomfortable. xde rase pening whatsoever. tapi bekas jarum tuh still bleed sampai malam. pastuh ade a lot of red dots all over lengan aku. drh beku la kot?. and then kat area jarum tu memang biru ar...klu nk compare dgn diorang memang beza. isti punya tangan macam xde kesan je. cuma 1 red dot bekas jarum tu je. right now red dots kt tangan aku dh x brape visible, tapi kaler biru around the puncture mark tu still very clear. best gak, satu bukti yg aku telah menderma darah. kan?

i don't mean to be sentimental, but i do hope that my blood can save life. oh, my blood type is B+ btw. B for Brave? you tell me =P

Saturday, November 10, 2007

Facial, anyone?

pada ahad lepas, akhirnya kami pergi juga membuat facial. asalnya nak pergi hari sabtu, tapi oleh kerana bos besar menyambung hibernasi sehingga ke petang, rancangan terpaksa ditunda ke hari esoknya...

kami bergerak ke Plaza Angsana waktu tengahari. lepas setelkan pasal voucher aku yg hilang tuh, temujanji dibuat pada pukul 4 sbb tu je waktu yg free utk memuatkan kami yg seramai 5 org nih. sementara nk tunggu pukul 4, kami pegi lunch dulu. aku nk mkn nasi sbb lapo. bila bayar je, perghh... harga makanan mencekik darah. rasa nak balik Parit Raja time tuh jugak. imagine paying RM5 utk nasi kosong, ikan keli (my favourite) and sayur nangka masak lemak yg aku amik sikit jer. klu kat Parit baru around RM3. makan x abis sbb dh hilang selera...

after that, ingatkn nak main bowling. tapi lepas survey harga, terbantut plak hasrat nak main bowling tuh. apesal kt sini sumenya mahal hah? tensen aku... aku & isti pegi usha karaoke jamban kt kawasan berhampiran. mule2 nk melalak kejap jer. sekali je dr 5 lagu terus tambah lagi 10. suruh bebudak lain buat haluan sendiri. aku & isti melalak kat situ sampai nak ilang sore. tapi syok woo...[sbb kitorg berdua je kot. so xde la malu bile pitching lari + out of tune. main lepas je. heheh]

lepas tu survey majalah jap, gi solat zuhur and pastu gerak la ke Natural Beauty. sekali je kami diberitau that we went to the wrong place. the appointment that we made bkn kt Natural Beauty salon kt dlm angsana tu but to another Natural Beauty salon outside angsana. apekename tempat tuh, aku sudah tidak ingat. so off we go but not without perasaan bengang dlm hati. [camne nk buat business nih...bg info pon salah. cheh!]

malas lah aku nk ceta ape yg dibuat semase facial. tapi aku harus bagitau perasaan aku lepas facial tersebut. pertama2nya, aku dh SERIK nk buat facial. why? because of the hidden charges. we all have to pay an additional RM10 for a sponge that we'll probably never use again. had to coz no sponge = no facial. [sepuluh ringgit??? klu beli sendiri lima ringgit pon dapat. rugi rugi....]

and then, during the facial, they promoted another service at a discount price. sebenarnya, we're all aware of this promotion & reminded each other not to fall into the 'trap'. unfortunately, cuma knop je yg tegar. yg lain2 sume felt into their mind game. jd kene la bayar additional RM29. TOTAL = RM39. klu campur RM29 yg kitorg bayar sebelum ni, GRAND TOTAL = RM68. "That's it!" i think. "i will say no for everything else. period.". hahaha...

perasaan aku yg kedua, masih lagi SERIK. kali ni bkn sbb duit, tapi sbb sakit. sakitnye mase jerawat ku dikorek2. berair mate aku dibuatnye. x pernah aku melayan kulit mukeku dgn begitu ganas...

perasaan aku yg ketiga : GELI. agak weird bila ade org lain pegang muke aku selain dr aku sendiri. in fact, aku asyik nk tergelak je. xpe la, lenkali biar aku sendiri ar buat

perasaan aku yg keempat: MENYESAL. selain buat perabis duit, aku x rs pon ade any significant change on my skin after the facial. sure la, the skin felt smooth the first & 2nd day after the facial. lepas tu revert back to normal. and normally my skin memang xde masaalah sgt pon. one or two pimple here & there. biase la tuh kan..

this is the analysis of my skin:
1) whitehead/blackhead (major problem. already know that)
2) banyak freckles (me? freckles? are u kidding?)
3) some pimples
4) eyebag
5) uneven skin tone (i know, i know..)

pastuh aku dh x brape dia dgr ape dia ckp. amoi ni ckp manyak laju aar. payah aku nk paham. tapi dia kategorikan aku sebagai someone yg ade SERIOUS skincare problem (meaning, 11 problems or more). biar betik?? bila aku bagitau yg lain2 sume terkejut. i have the least problem among them but yet i'm the worst? macam x caye je...ah, peduliklah tu sume. aku rase dia ckp camtuh supaya aku akan selalu dtg buat facial lagi. paling x pon beli produk dia. jgn harap la....aku langsung x termakan dgn kate2 negatif itu. biarlah muke aku teruk pon, aku sendiri boleh jaga kot. lagipon muke aku rase semacam je sekarang. ntah2 dia buat khianat kt muke aku kot??

kesimpulannye, adekah aku menjadi semakin cantik menawan selepas facial? huh, mestilah TAK. aku buat facial je woii.... bukannye PLACTIC SURGERY. -off-

[p/s: aku mmg org kampung sbb x pandai facial =P]

Saturday, November 3, 2007

kisah sedih di hujung minggu

kawan-kawan, dengan ini saya mengumumkan that my phone is no longer in my possesion. in other word, it's gone. i've been robbed, in a masjid! kejinya manusia nih, sanggup plak mencuri dalam masjid. xleh ke merompak kat disko? kenape la cemarkan tempat yg suci & tempat beribadah. teruk btol la... klu aku dpt la malaun tuh, nak gak aku cabut rambut dia selai2. biar botak. klu ade misai ngan janggut pon aku nak cabut gak. pastu aku nak lempang2 dia sampai aku puas hati. pastu aku nak jadikan dia orang gaji aku selame 100 ke 1000 hari ke. senang kate siap aar dia aku kejekan.

bersame2 dgn phone itu, i also lost my beloved 2-months-old Olympus digital camera. 2 months for god sake! klu 2 tahun tu xpe la gak. now my dad called me Icik (my name at home) the careless. don't blame him though. it's his money that i used to buy the camera. it's a good thing that i refused to accept it as his gift and told him to consider it as a long-term loan. else, i would feel super duper guilty about losing the camera.

other things, biasala la.... IC, ATM card (muamalat & maybank) and money. not much la, RM30++ only. not much but itula duit makan aku before elaun masuk. sekarang ni elaun dh masuk pon xleh kuar. camne nak kuar,kad xde! nk buat replacement kad plak x sempat2 lagi ni. nyusahkan btol la...and yeah, i even lost the facial voucher. tapi xpe, anytime boleh dpt replacement voucher. klu x melayang lagi RM29. heheh

sebenarnya aku dh buat satu draft panjang lebar pasal kejadian nih. tapi as time passed, dh xde selera nak cite lagi dh. aku redha dh hilang sume barang2 tuh. ade la hikmahnye. maybe it's HIS way of saying that i'm having too much fun lately and started to forget HIM. maybe ini balasan atas ape2 kesalahan yg aku pernah buat sebelum ni. menyakitkan hati org ke, terambik harta org ke, termakan makanan org ke. who knows, right? jd biarla bende tuh hilang. aku redha. harta dunia bila2 mase boleh cari balik kan. janji usaha.

a million thanks to Isti who has been very2 helpful throughout the whole incident. apart from giving me her support, she also lend me some money, and her phone (siap top-up sekali) so my family can reached me. aku terharu sebenarnya. tapi aku malu nak ckp dengan dia yg aku terharu. hope she'll read this later (i know she will). thanks isti. i really2 appreciate it.

so friends, please spread the words that i can no longer be reached by my old number, both celcom and maxis. klu ade pape hal boleh la sampaikannye melaui isti. xpon u can email me @ msg me at friendster. klu boleh, give me ur contact number also sbb sume contact number yg aku ade sume aku simpan dalam phone tuh. harap maklum ye...

Saturday, October 27, 2007

Raya sakan 07 : Plaza Angsana

kami pergi berjalan2 di angsana, kebetulan ade plak satu event yg nak berlansung malam ni. mula2 x rase nak gi pon. x rase ape2 pon time tuh. pegi makan & jalan2 cari barang. x sangka plak, akhirnya kami terperangkap dengan permainan perasaan kami sendiri. huhuhuhu.

semase membelek2 baju di Reject Shop, perkhabaran di bawa oleh adaw bahawa Ally Iskandar berada berdekatan. zuupp, terus Isti & aku kesitu. mujur sempat amik gambar. yg baju putih itu tidaklah kutau siapa. yg pastinya dia salah sorang personaliti TV3.

with Aidit. w/pon gambar ni blur kerana isti telah menggerakan kamera secara x sengaja (ha, mesti nak balas dendam nih =P), tetap jugak kumasukkan disini. he's so cute!

aku dipeluk oleh Raja Farah? terus aku suka kt dia (sblm ni x brape gemar). she's much prettier in person than in television.
with Fedtri. suka gak kat dia nih..

Noniswara and Mas Idayu. x sangka mas Idayu tu kecik je orangnye. Noniswara plak maintain jelita walau pon dah berumur (erk, ye ke? sebenarnya aku xtau pon umo dia)
Farahwaheeda yg sempat bagi poskad before bergambar dgn kitorg. dia nyanyi live manyak sedap woo...
gambar2 lain yg berkaitan.....

lagi gambar Aidit yg saje aku amik. ignore those two girls. bukan aku kenal pon.
Fazli zainal. former Malaysian Idol contestant. x leh lupe dia bawak lagu This Love - Maroon 5 in that competition. macam hampeh. but he's doing very well now. dah tuah dia kot.

baju putihh tu Nieyl, baju pink tu Tam (bukan Tam spider ha), baju coklet tu Ashraf Muslim, Baju hijau tu Feroz Fizz.
antara waktu2 itu, adik2 yg bernama knop, dayah & adaw telah berjaya menggoda aku & isti utk buat satu seisi facial di natural Beauty yg sekarang sedang menjalankan promosi. pergh, melayang duit RM29. tapi harga asal ialah RM128. banyak diskaun tuh! harap2 la berbaloi duit aku tu nanti.

p/s: sedikit info, sebenarnya seumur hidup aku xnah lg buat facial. ape rasanya hah?

2K : Kawen & Kawan

pada suatu hari, aku telah menerima satu sms yg menggemparkan. huahuaha...gempar tu x la kot. tapi mengezutkan ade la sket. alkisahnya msg itu datangnye dr seorang kawan yg meminta alamat kerana dia ingin mengundang aku ke majlis bahagianya pada 1 disember 2007. ceh, sengal la die nih. ape la salahnya kalau dia ckp je dia nak kawen. xyah la aku membazirkan 15 sen utk tanye 'dia nak kawen ke?'. [ok ok, aku aku tau ape yg dia maksudkan. i just want to make sure..]

adalah kawan yg aku maksudkan itu ialah Ron @ Rohani Abd. Ghani, ex-classmate aku kt mozac dulu, who is well-known for her infectious laughter. well, at least among us la. hehe. bile dia gelak tu aku mesti rase nak gelak gak. kelakar seh w/pon lawak asal tu xde la kelako sangat. [hey, it's a compliment!]. god, how i miss my muzaffarian mates. my former Omegarians, dormmates & also temenggung-rians. rase mude2 dulu rasa free je kn. x banyak bende nak fikir. skarang ni..??

i don't have the latest picture of ron. the one i have is the one we've taken a few years back. here it is (sorry, zaman ni xde digital kamera lagi). Ron yg paling tinggi tuh. mase ni aku & wawa (baju coklet belang2 tuh) naik K.L lepak rumah Ron sbb mase tuh UM ade pesta konvo. Dill lak dr UPSI turun ke situ dgn member dia. ni la 1st time (and the last time) aku travel sorang2 ke tempat yg aku x familiar. kawan punyer pasal...

terlanjur ckp pasal kawan lame, saje je aku nk tunjukkan 'klik' aku in 5 Omega. From left, Azhar, E-tong, Epul (a former classmate, not in the klik tapi terselit gambar dia lak kt sini), Aini and me.


Azhar & E-tong duduk kt belakang aku & aini dalam kelas tuh. Azhar sekelas dgn aku dr form 1. selalu je cari gaduh + cari pasal dgn aku. mase from 5, dalam sehari kalau x gaduh dgn dia mmg x sah. kadang2 tu bila aku x tahan aku ignore je dia nih. tapi tahan sekejap je. bila dia start melawak aku x tahan nak gelak. hehehe. aku & aini plak duduk sebelah menyebelah dr form 4. mase tuh dia br masuk kelas omega & kebetulan kawan asal yg ddk sebelah aku (merangkap besfren aku) kene pindah kelas. so ddk la kami berdua sehingga abis form 5. dia ni memang kuat tido. huahuah. keje aku tiap2 hari memang kejutkan dia dlm kelas. apart from that, dia ni sporty. kadang2 dia suruh aku rase muscle dia yg keras tuh. lawak ah. we shared a lot of memories. but dia ni sangat2 la perahsia. kadang2 aku terasa ade satu dinding antara kitorg...(hmm, dia x percaye kt aku kot? i don't blame her though)

and E-tong, what can i say about him....dia ni selalu jadi mangsa buli haiwan2 pemangsa kat kelas aku. almaklumlah, dia dikira macam bdk baru sbb dia baru masuk mase form 4. kesian kat dia. tapi dia ni memang baik. rajin. adorable. heheh...kadang2 aku buli dia gak.dia pernah bagitau aku, mase form 4 dia pernah x suka aku sbb aku gengster, x ikut ckp Mr.low, our math teacher. zaman mude2 la katekan....[aku memang nakal sket =P]

aku rindu zaman dulu2. aku rindu kt kawan2 yg telah menghuru-harakan hidup @ dihuru-harakan oleh aku. tapi ntah kenape, sejak abis sekolah aku memang jarang2 keep in touch dgn diorg. malas + segan. penyakit ni memang susah nak diubati...

congratulation to Ron. i'm very2 happy for you. aku harap ko bahagia dunia dan akhirat & dikelilingi dgn anak2, cucu2, cicit dan sewaktu dgnnye. sebelum aku mengakhiri entry ini, ingin jugak aku wish congratulation pada Combi & pasangannya, Sharina @ Mah yg dikhabarkan akan berkawen bulan 12 ni jugak. ucapan aku sama seperti di atas. malas nak taip balik. huhuh.

Saturday, October 20, 2007

New Episode

Pada 31 sept 2007, aku dan isti telah memblahkan diri kami daripada parit raja. pada hari tersebut, kami memulakan perjalanan ke Gelang Patah kerana pada esoknya satu episod baru akan bermula. tapi sebelum pergi, sempat jugakla kami berpoye2 dgn beberapa org sahabat yg masih tinggal kt parit raje. ade jgk kenangan sebelum pergi.....

Pada 1 oct 2007, kami (achik, isti, adaw, knop, yati, syida) telah memulakan latihan industri kami di Flextronics PTP. Disinilah tempat kami L.I.

hari pertama. we're given a break during the induction. mase ni everybody wore the insep jacket except knop who left it at her home claiming it was too big for her to wear. tu la, pasai apa dia gi mntk saiz L. even the M size was a little too big for us. tapi terpaksa gak pakai.. sejuk gile dlm tuh. menggigil! the induction was held for 2 and a half days. mengantuknye x leh tahan. x pernah aku rase mengantuk yg macam tuh. yg bestnye, on day three, all 6 of us diminta berlakon utk apentah. it was fun. rase macam pelakon sebenar je. banyak gak take yg dia amik sampai aku rase nak pecah perut aku ketawa. aku rasa aku xde bakat nak berlakon. huhuhu...

gmbr yg diambil secara curi kt dlm office. time ni aku ngan isti tgh 'pura2' buat report. ceh, saje je nak tunjuk access kad kitorg...[tapi hampehhh, accessku masih blm boleh digunakan]

inilah dia rumah sewa kami kt gelang patah. satu rumah ade 6 org. maybe nak tambah lagi sorang. dayah kembar si adaw nak msk kot after raye. 22hb ni la. 2 penghuni asal ialah pekerja flex jugak. engineer and ass. eng, lin and azi. oh ye, yati and syida x serumah dgn kitorg. diorg ddk rmh kawan yati yg x berape jauh gak la dr rumah kitorg tu.

aku & isti berkongsi bilik. knop dgn adaw. tapi malam2 sume bergelimpangan di ruang tamu. panas woo dalam bilik tu. dah le takde kipas. tidur pon atas toto je. ni la first time aku btol2 rasa mcm hidup org bujang. sebelum ni paling kurang pon mesti ade tilam. nasib gak la aku jenis tak brape kesah. klu kat rumah tido kt lantai pon xpe.

aku, isti and yati are in Project department. knop, syida & adaw masuk I.E department. klu nak diikutkan, kt project department ni memang xde benda sangat pon nak buat. memang lain dgn I.E department yg bz memanjang. especially bila ade project2 baru. mcm kitorg ni balik2 kene buat daily report yg menggunakn excell. yg kelakanya, most of us x pandai nak guna excell. almaklumla, buat report dulu sume guna word. malu x malu kenela mntk tunjuk ajar drpd engineer yg supervise kitorg. luckily diorg ok. supervisor aku memang sangat2la ok. En. Halem namenye. banyak yg dia ajar aku sampai overload kepala otak aku nih. tapi biasala, x sume yg dia ajar aku dpt tangkap. banyak sgt terms yg aku x paham. pelan2 la kot... keje aku selain buat report (and buat bodo) ialah ikut GYAT (Get Your Action Together) meeting. meeting ni dia buat everyday kol 10 between the staff (from s/visor to engineer) yg jaga line yg buat printer (flex PTP buat printer utk HP) model PI (PI ni nama model bawah En. Halem). aku pon bkn paham sangat pon ape yg diorg discuss. tadah telinga je la. itu je la kepakaran aku =P

bawah team PI ni, ade 2 org engineer ex-kuittho student, Mastura & Hafiz. both 24, muda setahun dr aku. in fact, aku grad same2 dgn diorg. they're both my junior tapi dh pon berkerjaya. x macam aku nih...(malu, malu). tapi team PI ni best. kepala ok. cuma aku je yg masih malu2 nak bergaul dgn diorg. sapelah aku, cuma pencacai yg hina. huahuahua...

kalau nak diikutkan, ape yg aku belajar kt insep memang langsung x berkaitan dgn ape yg aku buat kt kilang nih. tapi aku amik je la ape2 experience yg ade, boleh gak aku applykn di masa akan datang. hopefully la... aku rasa chances utk diserapkan jd pekerja tetap amat la nipis. tapi aku masih x putus harap. masih ade lagi 2 month plus to prove myself. pray for me and wish me luck.

aku xtau bila aku akan ade kesempatan utk update blog, check email, bukak frenster....etc. argh, tensennye!!!

Raye raye Raye...

aduh, kusangkakan dapat online bila balik rumah tapi akhirnya harapanku terkubur begitu saja. terpaksalah aku tulis entry aku in advance and post it if bila aku dapat kesempatan utk online di mane2. malang sungguh...


pertama2nya inginku tulis mengenai raya. kenapa raya? hahaha. sebenarnya banyak lagi perkara inginku cerita. perkara2 yg berlaku before raya. cnth: insep, puasa, latihan industri... bla,bla,bla. tapi memandangkan sekarang ni raya & mood raya tu kuat lagi, biarla aku memulakan entry kali ni dengan raya. Sementara fresh lagi memory ni...


raye tahun ni masih lagi sama seperti raye2 tahun lepas. bezanya cuma x sume adik beradik aku dpt berkumpul on the first day raye. kak long and abang adi masing2 beraye kt rumah mertua. diorg cuma balik on the 3rd day raye bersame2 anak buahku yg comel, haikal (anak abg adi) & sufea (a.k.a Piah, anak along). angah is now 8-months pregnant. she's due next month. mintak2 la on 20th november. boleh la celebrate b'day dgn aku. huhuhu. mujur jgk la abang mad, husband angah tu org sarawak. klu x mesti mak aku & mak abang mat berebut2 nak jaga cucu. heheh...aku agak je la. angah & abang mad kerje kt kedah sana ha. jarang2 dpt balik. ntah ade chance ke x aku nak tgk anak diorg nanti..

Ibu & abah. gambar pertama yg ku amik di pagi raye.




Me & Haikal. gambarnye sudahku edit atas beberape sebab =P. ceitt, gambar piah tertinggal lak. maka x dptlah kuupload disini. she's very2 cute [macam auntie die la =P]. erk, kalau korang x perasan, sebenarnya aku kurang gemarkan kanak2. serious!

first day raye seperti biase kami pegi ke rumah atuk belah abah aku yg rumahnye lebih kurang 15 minit dr kg mak aku. after that kami mengembara ke rumah makcik pakcik aku (belah abah)yg berdekatan dgn rumah atuk aku td. untuk makluman, ayah aku memang ade ramai adik beradik. after his mom died, atuk aku kawen lg satu. aku pon x sempat bersua dgn arwah mak abah aku. and terus terang aku ckp, aku sebenarnya x tau berape bilangan adik-beradik bapak aku, sama ada yg btol @ yg tiri. kadang2 name diorg pon aku lupe/konpius. ala, jumpa pon time raye je. tu pon sehari je. mane x lupe...(alasan yg x macam alasan...huhu)


the girls in the family (minus my along) in front of Tok Mat's (my dad's father) house. front row: edah, angah, adik. back row: aku, siti & cipet.



sesi menyuap kuih raye kt rumah pak ngah aku. yg berbaju coklat itulah dia adikku yg sedang mengambil diploma di UTHM @ KUiTTHO. SHE'S NOT AVAILABLE [so don't ask]




tidak ku tau ape lagi yg boleh aku ceritakan pasal raye. sambutan hari raye kitorg simple je. aku pon x g memane melainkan kg abah aku. pretty boring, was it?

abg ipar aku, abang Mad sekali lagi menyampaikan salam drpd kawannye yg bernama H....M. sekali lagi aku balas dgn senyuman tanpa memberikan respon. katenye kawannye tu malu nk dtg beraye kt kg aku sbb malu cinta sejatinya ditolak. huahuaha....tergelak besar aku dgr lawak karut dia tuh. mane mungkin dia jatuh cinta dgn aku. he doesn't even know me that well...

so, adekah aku menyukai abang tersebut? jawapannya ialah.....TIDAK. w/pon dia mempunyai kelayakan yg bagus (he's a doctor), tidaklah aku mempunyai sebarang perasaan pada dia. sebenarnya aku heran, dalam masa beberapa hari dia stay kt rumah aku dulu (masa angah & abang mad's wedding) , dia langsung x tunjukkan ciri2 yg dia sukakan aku. why? sbb dia segan dgn family aku ke? hmmm...

enough about him. raye kali ni melakarkan sejarah utk aku sbb pertama kalinya ade dua org sahabat yg telah datang beraye di rumah aku. yg bagusnya, mereka berdua ini tidaklah pernah aku undang utk datang. kiranya mereka datang ni on their own free will. bukan sbb ajakan @ terpaksa. tq, tq eh. jgn serik nak datang lagi...[argh, layananku teruk sekali. maaf la ye]

aku ingat nak mancing bila balik rumah. tapi xde kesempatan plak. bila dua org abang iparku + adik lelakiku yg gile memancing bertemu, jgn harapla aku nak pegang joran. bukan x boleh, tapi segan. baling joran pon selalu x lepas. batu ladung tu dh berape banyak karam dalam sungai tu. huh, toksah ckp la. abang Mad ade offer gak tapi ku tolak. mane xnye, aku geli dgn umpan perumpun yg dia guna tu. eiii, x sanggup aku nak pegang...

saya tidak lagi berada di kampung. jadi mntk maafla pada sesape yg ade hajat nak beraye di rumah saya. next year k. Insyaallah.....

oh ye, baju hijau yg kupakai itu ialah baju raye 3, 4 tahun lepas yg ku'recycle'. tudung je yg baru kubeli di larkin b4 balik kg aritu. ape nak buat, suda nasib badan =D

SELAMAT HARI RAYA & MAAF ZAHIR BATIN.

Friday, September 28, 2007

Mock Interview. Arghhh!!

pada hari ini, dgn cemasnya aku bersama rakan2 insep yg lain telah dipaksa utk menghadiri satu sesi interview olok-olok yg dibuat oleh CEC. malam semalam ingatkan nak study sket2 soalan interview. tapi hampehh, aku layan komik sampai kol 11 pastuh aku tido. kol 5 aku bangun buat CV pastuh layan komik lagi pastuh sambung tido sampai kol 8 [wah, sgt teruk perangai aku ini]. before masuk interview study sikit2. tapi time tuh baca setakat buat cukup syarat je. Pakat nak masuk dgn Yati & syida [sbb cik isti dh bagitau awal2 dia xnak masuk dgn aku. kejam btol ini worang]. diorang nak masuk awal2 jd aku pon ikut je la..

soalan pertama: tell us about yourself. yati jawab dulu. aku pon take note dalam kepala sedikit sebanyak ape yg yati ckp utk dimasukkan dlm jawapan aku nanti. sampai turn aku, ntah 'kemenatang' ape yg aku jawab. ade la tergagap sikit2 & aku x dpt abiskn ayat yg last sbb aku tak ingat perkataan 'penyayang' dlm english. panel mls nk tunggu kot. terus dia kate "Next"

soalan seterusnya aku x berape ingat la. yg pastinya aku dan syida dan yati memang xtau langsung ape2 pasal position yg kitorg mntk ni. Facilities Engineer. so, none of us boleh jawab soalan2 yg berkaitan. aku dgn selambanya ckp yg aku ni cepat belajar, jd diorg x perlu risau la. but the panel kate dia bayar aku untuk buat keje. bukan untuk belajar. muahahaha...

kesimpulannya, all three of us didn't get the job [obviously]. in fact, inteview tu sekejap je sbb kitorg xtau ape2. komen untuk aku: "Sarizah, you ok. you berani jawab soalan". the other one " kalau you mintak keje lain mungkin you boleh dapat. tapi bukan untuk keje ni". sudah sememangnya la, sbb sape nak bg keje kt org yg xtau ape2 pasal keje tu kan? komen diorg untuk ketiga-tiga kami ialah kitorg dh buat mistake dgn memohon jawatan yg salah. lagi satu, aku telah melakukan kesilapan sbb memberikan jawapan yg tak sepatutnya dan panel bagi komen yg aku x boleh jawab camtuh sbb menunjukkan yg aku ni macam EGO. another one of my mistake. x terfikir plak pasal tuh masa jawab soalan td..

inilah gambar2 yg diambil [lepas aku interview] sambil menunggu Cik Isti abis diinterview



terjumpa matyuz plak tgh2 jalan. posing la jap =P

masih ade lg gambar2 yg lain tapi aku malas la nak upload. sesape yg rasa ade gambar dia pada aku, sila request. nanti aku emailkan jer....

akhir kata, aku pelik sbb aku xde la setakut @ secemas yg aku sangkakan masa nak interview tuh. w/pon english aku agak tunggang terbalik, bende tu ialah benda terakhir yg aku fikirkan sebaik saje aku duduk kt kerusi interviewee tu. agaknya sbb aku terdengar Dr.N kate jgn takut2. BELASAH JE. hurm, berkesan jugak kate2 dia...

[thanks isti for lending me your heels!]

Wednesday, September 26, 2007

Sandy's Song

korang tau drama Ghost Whisperer [jennifer love hewitt]? last week aku tgk re-run cite ni kt 8tv since aku dh termiss the tuesday episode kol 9.30 mlm. w/pon aku x dela brape gemar sgt tgk cite bersiri semenjak-dua menjak ni, aku gagahkan jugak la mata aku nih utk tgk cite ni since akupon xde benda lain nak buat selain tido.

episod kali ni bertajuk The Curse of the Ninth mengisahkan pasal a nightclub waiter [charlie] who has not played his guitar since his friend died. He is being haunted by two ghosts [his dad and his friend]. basically cite ni pasal hantu kawan dia [jared] yg 'memporak-perandakan' hidup dia [by not allowing him to play music] sbb masa dia hidup dia jeles dgn musical talent yg charlie ade. jared xnak charlie 'outshine' him. lebih kurang camtuh la. bapak charlie ni plak x boleh nk 'crossover' sbb dia rasa bersalah dgn charlie ni sbb x pernah sokong minat charlie dulu. skrg dia nk 'selamatkan' charlie drpd jared tp sbb dia dh tua kot [w/pon dh jadi hantu] jadi dia x larat nk lawan jared. huahuhau...

dlm episode ni, charlie & jared ade satu band called Crimson Doves. Jared mati from a plane crash before the first album is released. sbbnya dia nk buang satu lagu dalam album tu yg bertajuk 'sandy's song' yg dicipta oleh charlie. i guess he died in resentment. sbb tu dia jadi hantu jahat kot. the album was never relesead. charlie was confident that he's been cursed after the death of his friend sbb dia memang x boleh main music after that. mcm2 bende pelik happen if he tries.

to cut the long story short, aku bukannye nk cite pasal cite ni. aku nk cite pasal lagu tu: 'sandy's song'. it was a beautiful song [plus great vocal] and i was hooked the first time i heard the song. the original title is Running Away sung by Midnight Hour. aku pon x pernah dgr nama band ni but ape2 je la. as long as the song is great, the rest are unimportant. they released this song on 2006 if i'm not mistaken. so, a little late for me tapi no problem la. no problem at all.

the song was played at the end of the episode when the dad can finally crossover and charlie had his first concert after jared dies. this is the song:


powered by ODEO

Midnight Hour - Running Away

Don’t lie and say that it’s okay
It’s all right if there’s nothing more to say

So I’m running away, I’m leaving this place
Yeah I’m running away, I’m running away

Don’t tell me I’m the one to blame
It’s too late for you to make me stay
No I won’t stay

So I’m running away,
I’m leaving this place
Yeah I’m running away, I’m running away

And faster than you can follow me from this lonely place
And farther than you can find me,
I’m leaving, yeah I’m leaving today

And I, I’ll never let you find me
I’m leaving you behind with the past, no I won’t look back
And I, I wanna hear your reasons
I wanna hear you tell me why I should stay
And try, try to understand me
Try to understand what I say,
when I say I can’t stay I,
I’m moving on from this place,
I’m leaving and I won’t wait,
I’m running away

I’m running away,
I’m leaving this place
Yeah I’m running away,
I’m running away

[JC Chasez (ex-NSYNC) ade play small part dlm episode nih. aku sedar pon dekat2 nak abis. no wonder he looks familiar & yep, aku memang suke layan lagu2 camnih. buat aku rase teruja =P]

Friday, September 21, 2007

Saat-saat terakhir bersama Dr.Berhan

sob...sob...sedey...

ibrahim is leaving too.
good bye, ibrahim. don't forget us so soon...

[from now on, i'm gonna write my entries in english as much as i can. have to. my english needs to be fix. pronto]

Wednesday, September 19, 2007

Zombie Kg. Pisang

Awas, jika anda seorang penakut, jgn lihat gambar di bawah.

seram, sadis, mengerikan......mungkin anda tidak boleh tidur malam selepas ini!


oh ye, utk kanak-kanak bawah 25 tahun, sila dapatkan kebenaran ibu-bapa anda terlebih dahulu. sekian harap maklum.

Monday, September 17, 2007

Intuition

have you ever been in a situation that you can feel something is going to happen?

on the evening on the last day of the conference, there's a few guy sat behind us during the forum. i wasn't happy because i felt like i had to be in my best behaviour or 'control ayu', like some of you might have said. it's kinda hard to do so when i felt so bored and sleepy. then, one (or two) of the guy started to call Isti. turns out that they knew each other from team-building.

from that moment on, i felt very2 uneasy, like there was this weird vibe coming from behind. i felt like i'm being watched. it was a strange, strange feeling. call it a gut, instinct or intuition, i knew something was going to happen. i wasn't sure of course. usually when i got this feeling, i just shrugged it away.

and then, one of the guy sent a msg to isti. he asked isti whether she knew me well. and the rest of the story, macam biasa la.. gave him my phone number. not so much because i wanted to. more like i had to. i couldn't say NO to his face, could i?

i'm a shy person [seriously, I AM]. i don't embrace this kind of experience. i don't like to think that a guy wants to know me simply because how i look [not that i look great anyway]. i want him to be interested in ME, inside out. that way, i can be stupid, ugly, clumsy and still be desirable. i'm not asking for the impossible, am i?

ntah ape yg aku mengarutkan malam2 ini. kesimpulannye, love is love. kadang2 it just happen. just like that. rahul kata : love is friendship. i guess it is...

biasanya aku jadi pendiam bila berhadapan dgn org yg aku suka. emm, agaknya org tu boleh detect tak ape yg aku rasa?

[video di bawah merupakan bukti bahawa Yuzrin mati TERGELINCIR, bukannya DITEMBAK]





[i'm officially heartbroken and it's suck. damn, i wish i never had that feeling in the first place. but i'm gonna be ok. i know i will. it's no big deal. it was just a crush. i'm gonna be just fine]

Friday, September 14, 2007

Tandoori payat (bukan nama sebenar) VS Dr. Sheikh Muzaffar (bukan nama sebenar)

atas permintaan ramai, saya bawakan anda.......

Tandoori payat (bukan nama sebenar) VS Dr. Sheikh Muzaffar (bukan nama sebenar)



dan pemenangnye ialah..........Dr. Sheikh Muzaffar (bukan nama sebenar). YEAHHH!!

National Conference

Banyak sangat bende yg aku nak cite pasal conference nih. disebabkan aku malas nak taip panjang2, aku cuma nk cite sebahagian drpd peristiwa2 menarik (menarik pada aku la) yg berlaku dalam masa dua hari tuh.

-aku telah dimalukan oleh shahrizan (budak group keusahawanan aku & isti) sebanyak 2 kali. firstly, masa dinner aku ajak dia bergambar. kebetulan meja dia bersebelah dgn meja isti. disebabkan aku panggil dia tak dengar, aleng pon panggilkan dia utk aku. si shahrizan ni plak buat muka blur bila aku panggil dia pegi meja isti. aleng pon tanye dia "ko kenal x dia ni ?" sambil tunjuk kt aku. sambil mengerutkan dahi & buat muka konfius, dia pon jawab "x kenal!". i was like "ape? x kenal?????". i can feel my face getting hotter & hotter by the second. mane boleh x kenal, siang tu siap amik gambar same2 lagi. how can he be so forgetfull? seriously, i was embarrased. rasa nak sembunyi muka bawah meja. nasib baik lepas dia tgk btol2 baru dia cam. huh, aku rasa spek dia tuh kene tambah power lagi la...

secondly, awal pagi on the 2nd day. dia lalu sebelah aku jd aku tegur la. sekali je dia buat bodoh je & x pandang langsung. yg aku malu tuh, ade sorang bdk insep yg memang tgh tgk kitorang. mungkin dia fikir aku salah org kot. uhuhu. sekali lagi aku panggil dia "shahrizan!" dengan lebih kuat. lepas dia pandang tu aku membebel la. aku ckp dia teruk sbb selalu buat bodoh kt aku. dia pon ckp "sori la. aku x berape sihat la arini". keji btol. boleh plak dia guna alasan tuh. logik ke? huahauhau.

inilah shahrizan yg aku ceritakan seperti di atas....


- aku telah tertipu dgn helah isti. masa lunch (on the first day), tgh2 beratur tuh dia ckp dgn aku "achik, ade pegedil la kt depan sana". aku pon half-jokingly jawabla "tu bukan pegedil la. itu kuih kasturi". tapi aku dh termakan dengan kate2 isti. aku ingat betul la tu pegedil. 'makan dgn nasi pon sedap gak nih' aku pon terfikir. aku amik la satu. time mkn tuh, aku makan sedikit pengedil dgn nasi. masuk je mulut aku jadi heran. aik, kenapa pegedil ni manis?? bila aku sedar ape yg berlaku semuanya dah terlambat. terpaksa la aku telan kuih & nasi yg ada dalam mulut aku tuh. keji btol la minah ni, aku tertipu!! hehehe, sebenarnya isti x sengaja pon kenekan aku. dia ingat once aku nmpk menatang tu i can figure it out la yg bende tu bukannye pegedil. aku ingat aku dh lapar sangat kot sampat x leh fikir dengan lurus =P



-ben yg tak abis2 dengan idea macam mana nak berposing. pergh, banyak btol gambar dengan dia. bak kata isti, amik gambar sampai nak muntah. huhuhu. ben ni pon bdk group keusahawanan aku gak. syafiq kate aku dgn ben ni mcm ade jodoh (sbb banyak sgt amik gmbr same kot?) pd aku, statement ni memang x leh pakai. aku ingat lagi, masa awal2 kenal ben, aku memang selalu rasa nak mengamuk dgn mamat sekor nih. in fact, ade masanya aku memang x boleh nak bercakap dgn dia langsung. sebabnye banyak btol perkara2 yg aku x suka org buat yg dia buat (refer kpd my hates kt sebelah ni). tapi sekarang dh ok. aku dh boleh terima la 'ketakwarasan' dia nih. budak2 kan...paham2 je la perangai diorg. sebagai kakak yg baik, aku terpakse la mengalah. kan kan kan?


lastly, sesuatu yg kelakar berlaku pd hari kedua. yg ni aku xnak ceta panjang2. korang tgk gambar kt bawah pastu buat la kesimpulan sendiri. ok?


aku x larat nak upload gambar banyak2. pada sesape yg nakkan gambar korang, sila request dgn saya ye. nanti saya emailkan ok.

sebagai penutup, gambar terakhir yg diambil pada hari terakhir. Dr kiri: amin, aku, isti & syafiq.


Maka berakhirnya conference selama 2 hari itu dgn jayanya. sekian terima kasih =D


[i've deleted the previous entry 'National Conference [pictures only]'. the pictures are all uploaded to picasa. please be informed]

Thursday, September 6, 2007

Majlis Konvokesyen Ke-6 UTHM 3 Sept 2007

Episod konvo untuk tahun ini bermula dgn aku menemankan isti utk mengambil jubah pada hari pertama kaunter jubah dibuka. seperti yg aku jangkakan, permulaan episod ini tidak berapa baik. lepas lama menunggu, akhirnya isti fed-up sbb ade 2 org pakcik yg berniat utk mengambil jubah utk anak mereka potong line atas alasan mereka nak cepat. ade ke patut, orang lain pon nak cepat jugak, ade yg dh tunggu lg lama dr pakcik tu. huh, bkn kitorg x hormat org tua. tapi cara diorg tu x berhemah langsung. malang sungguh.. akhirnya isti amik jubah pd hari lain dan tanpa aku sebagai peneman. katanya taknak menyusahkan aku...hahahaha.

Dipendekkan cerita, mula2 tu aku rasa amat jeles sbb dirg dpt pakai jubah baru yg cantik. KUiTTHO dh tukar jd UTHM la katakan. tapi selepas aku try test, aku bersyukur gak la sbb x pakai jubah ni time aku konvo. bukan ape, saiz S pon besar gedabak. seorg yg sedia besar mcm aku ni, bila pakai baju besar2 lagi la nampak besar. rasa mcm mimpi ngeri....[kate2 nak menyedapkan hati sendiri. padahal memang jeles!]

Pada 3 Sept 2007 aku dengan gembiranya menghadirkan diri ke majlis konvokesyen sahabat2 ku yg 'tegar' (huhu) mahupun yg tidak tegar. akhirnya selepas bersusah payah selama 5, 6 mahupon 7 tahun, berjaya jgk mereka2 menggenggam segulung ijazah. Tahniah, tahniah saya ucapkan...

My plan initially was to watch the ceremony inside the hall (Dewan Tunku Ismail). tapi agak malang ye, atas kegagalan saya utk mencari beberapa org penting sebelum majlis itu bermula rancangan itu terpaksa dibatalkan. tensen? kecewa? ade jugak la sikit2. tapi halallah...

Akhir kata, aku bangga dpt tgk sahabat2 aku konvo. Pada Lia, Isti, Cip, Aleng, Mior, Mat E, Shaggy, Jamal dan rakan2 insep yg lain: Fir, Joe, Zul, Aly, Yuzrin, Adawiyah, Hidayah, Knopp, Syida manis & Rafiq, sekalung tahniah kepada korang semua. Congrats!

gambar yg aku 'sebat' drpd isti. klu nk tgk gambar2 yg lain, sila buka blog ISTI ye...

Wednesday, August 29, 2007

Blogthings

spending hours and hours in lab, surfing the internet can be boring. especially when that's what i do almost everyday. today i decided to do some quizzez in Blogthings, just for fun.

Are you ready for a new boyfriend?

RESULT: You are Ready to Date Again

If you're not out there already, you should be.Your ex is long gone from your heart, and you are ready for another relationship.Any guy you meet gets a clean slate - and no emotional baggage.Congratulations, you've gotten completely over him.Now, on to a better guy :-) It's time for you to start dating!Post your photo and profile on a bunch of personals sites.Before long, you won't have any more lonely Saturday nights.

--> true or untrue? 50-50. one thing for sure, i don't have any lonely Saturday night!

Are You Too Picky When It Comes To Men?

RESULT: You Are Picky When it Counts

Like most sane women, you want a great guy who will treat you well.But you're also willing to put up with a few flaws in your Mr. Right. You should congratulate yourself on having a realistic approach to dating.You probably have quite a few great guys you can date!

--> i'm the 'sanest' woman on earth. enough said!

What Kind of Pet Would You Be?

RESULT: You Would Be a Pet Cat

Independent and aloof, you don't like to be dependent on anyone.And as for other people, you can take them or leave them. You often don't care.You live your life by your own rules. And you have deep motivations that no one truly understands.Why you would make a great pet: You're not needy or greedy... unlike other four legged friends.Why you would make a bad pet: You're not exactly running down to greet people at the door. What you would love about being a cat: Agility and freedom What you would hate about being a cat: Being treated like a dog by clueless humans

--> cat can be mean. i care about people....ok, let me rephrase that. i care about SOME people. Independent? very unlikely. Deep motivation? i think so, yes.

Thursday, August 23, 2007

Yesterday...

i went for a government test yesterday. abis kelas hari selasa tuh terus pergi. sebelum ni aku ade dpt panggilan test utk PTD (Pegawai Tadbir & Diplomatik) tapi aku x pergi. bukannye ape, aku pernah amik test tu sekali and i went as far as the assessment [ fyi, PTD la satu2nye gov. post yg ade assessment]. but i failed the assessment and therefore x dpt la gi interview. i thought the test was tough but the assessment was even tougher. just imagine, dlm 20,000 yg amik test, cuma 3500 yg lepas utk assessment and dia just nak around 1000 utk interview and kekosongan ade dlm 350++ je. i'm sure sesiapa yg pernah amik test tu paham ape yg aku maksudkan. yg pastinya, aku x sanggup nak amik lagi test tuh dlm masa terdekat nih. maybe next year kot..

berbalik pada ceta test yg aku amik semalam, aku boleh simpulkan yg test tu senang. maksud aku, senang la klu nak dibandingkan dgn test PTD tuh. test PTD ade esei, both in english and malay. test semalam tu just objektif je. test PTD, soalan math dia dlm 45 mnt aku sempat buat dalam 25 question je. test semalam aku sempat siap on time. tapi seperti biasa, bab pengetahuan am aku memang FAIL. aku agak, out of 50 quest. aku boleh jawab dlm 20 je kot. yg lain2 tu aku buat la ape yg aku pakar buat. BANTAI.

biar aku bagi contoh soalan:

Anda suka kentut di dalam kelas.
a) sangat kerap
b) kerap
c) kadang-kadang
d) tidak pernah
e) tidak pasti

Anda suka kentut bila tiada orang perasan
a) sangat setuju
b) setuju
c) tidak setuju
d) sangat tidak setuju
e) tidak pasti

hahahah. itu contoh soalan je. tapi yg pastinya jawapan aku banyak kadang-kadang. contohnya: anda menangis bila menonton adegan sedih di televisyen. yg ni memang jawapannye kadang2. kadang2 aku nangis, kadang2 aku ketawe, kadang2 aku xde perasaan pon. jd x salah la aku jawab kadang2. tp bila aku fikir2 balik, jawapan kadang2 tu mcm jawapan utk org yg xde pendirian tetap. ye ke?

aku xtau la if i'm able to pass the test. klu aku rs senang, mesti org lain pn rasa senang gak. klu org lain rasa senang, mesti competition dia lg hebat. mesti ramai org pass. mesti ramai yg dipanggil interview. mesti....... ah, biarla. semuanya terpulang pada nasib. sekurang2nye aku dah cube kan?

tapi yg bestnye semalam, aku langsung x rasa nervous. aku tido awal & nyenyak, something yg aku x boleh nak buat bila aku kene buat sesuatu yg penting. aku x kesah pon pergi sorang2. sampai sana aku main tegur je sesape yg aku agak2 datang sorang, xde kawan & perlukan company cam aku nih. x susah la...itula yg aku blaja masa insep, ~The Art of Making Friends~

i know jamal and hasniza took the same test. so camne, senang?

sebagai penutup, aku nak nyatakan rasa senang hati aku krn org yg x layan lawak aku itu telahpon menegur aku hari ini. so, thanks. i appreciated that. x perlulah shaggy menyebat tulang skapula orang itu nampaknya. huhuhu

[msg untuk Shaggy: x sempat nk mem'photoshop' pic ko this week. Next week la k. boleh aku buat sesuatu yg 'luar biasa'. Shaggy in a bikini ke. Mesti HOT =P]

Monday, August 20, 2007

ade satu olang....

ade satu olang dlm kelas saya. saya manyakkk konpius sama itu olang. saya pikir olang itu ada friendly. tapi bila saya buat lawak sama itu olang, dia tidak mau bagi respon sama saya. jd saya ada manyak susah hati..

saya tidak mahu tegur sama itu olang lagi sebab saya sangat takut dengan itu olang. lagipon saya manyakkk tension. haiyaa...dia punya muka macam mau makan olang woo. gimana mau tegur itu olang lagi?

Saturday, August 18, 2007

Story and pictures on the bowling tournament

To be honest, i couldn't sleep on the night before the tournament. i was a little over excited, anxious, or maybe even scared. dah lame x membowling la katekan...buatnye terbaling bola masuk lane org x ke malu nanti =D

the game started out just fine... mule2 tu aku menunjukkan skill yg hebat dgn mendahului rakan2 yg lain[siap kene puji dgn En. danial tuhh..]. bile masuk balingan yg ke-9 dan ke atas, aku menjadi semakin hampeh dan hampeh lagi sampaila game yg terakhir. the last game aku cuma score 50 klu x silap. setakat masuk longkang tu toksah cakap la. aku dah PRO. klu pon ade org boleh lawan skill memasukkan bola ke longkang aku, mungkin isti kot. pasal ape aku ckp camtuh [bukan saje kutuk ko ye isti, tapi aku rase bertanggungjawab utk memberitahu hal ni pada org lain] ialah sbb aku pernah menyaksikan dia berjaye memasukkan bola ke longkang sebanyak 10 kali berturut2. fuhh, kalau william hung main bowling pon x seteruk tu kot.wakakaka...

abis game, markah keseluruhan pon dikira. memula aku ingatkan Hisham delusional bila dia ckp kitorg maybe dpt 3rd place. "Ah, mustahil la" hatiku berkate2. aku rase Hisham perasan je tuh. mungkin dia ingat dia main dgn hebatnye sampai boleh kalahkan team2 lain. mungkin dia mempunyai keinginan yg sgt2 untuk menang sampaikan dia mula berkhayal. ah, aku rasa bersalah pada Hisham & Adnan [yg boleh thn hebat jgk skillnye]. i should have played better tapi...... arghh, tgn aku ni memang x dicipta utk main bowling!

bila keputusan di announced, memang btol kitorg dpt 3rd place. yayyy!! i was happy. Insanely happy. For myself & for my team. happy sbb dapat team yg sporting, best & supportive. they kept going on giving me advice on how to throw the ball [which didn't work anyway because i was too dumb to follow advice. how am i supposed to understand the meaning of 'keraskan ibu jari' bila baling bola? Duhh!]. anyway, an advice is still an advice and i'm very thankful for every word of assurance that they gave me. they made me feel like i'm one of them. so yeah, how can i not be happy?


The result's out. 2nd place: Jo (Micro-E), Ummi & Hairi (RKA). 1st Place: Jun, Aly (Micro-E) and Hafis (RKA). below is the picture of the winners.
FIRST PLACE

SECOND PLACE


THIRD PLACE



i posted some other pictures of the tournament below.

This is the happiest picture of jamal that i could find. it's good to lose some of ur coolnes once in a while jamal.. [note: a message for jamal only].



My teammates, Hisham & Adnan with our rival, En. Danial. [En. danial, kan saya dah kate kitorang mesti menang....huhuhu]








minah yg angkat itu air ade manyiakkk keji. dia sudah cover saya punya muka. saya sangat geram dengan itu minah...

The souvenier. It's kinda cute actually.....


if anybody's wondering why there's Nash's face in most of the picture, it's because the pictures came from him. so naturally gambar dia memang banyak la... i don't put it there intentionally.
These two pictures were taken some time later.

inilah dia pose seorang pemenang [aku maksudkan aku. bukan ko ye isti. ko kan kalah....huhuhu]


we hang out for a little bit after the match [along with a few guys from Micro-E & RKA] and they[the RKA guys] were [suprising] friendly. memula open table. makan hamper la ape lagi. tp perut masih kenyang. makan sikit jer and bahagi2kan yg lebih2 tuh utk dibawe pulang. and then we had some fun together. playing games at the arcade macam budak2 kecik. tapi seronok woo....

overall, this day was one of the most exciting and memorable day that i ever had. La..la...la.....

click here for Isti's side of the story on the tournament [must read. very interesting!]
http://izyanni.blogspot.com/2007/08/bowling-tournament.html