Saturday, October 20, 2007

New Episode

Pada 31 sept 2007, aku dan isti telah memblahkan diri kami daripada parit raja. pada hari tersebut, kami memulakan perjalanan ke Gelang Patah kerana pada esoknya satu episod baru akan bermula. tapi sebelum pergi, sempat jugakla kami berpoye2 dgn beberapa org sahabat yg masih tinggal kt parit raje. ade jgk kenangan sebelum pergi.....

Pada 1 oct 2007, kami (achik, isti, adaw, knop, yati, syida) telah memulakan latihan industri kami di Flextronics PTP. Disinilah tempat kami L.I.

hari pertama. we're given a break during the induction. mase ni everybody wore the insep jacket except knop who left it at her home claiming it was too big for her to wear. tu la, pasai apa dia gi mntk saiz L. even the M size was a little too big for us. tapi terpaksa gak pakai.. sejuk gile dlm tuh. menggigil! the induction was held for 2 and a half days. mengantuknye x leh tahan. x pernah aku rase mengantuk yg macam tuh. yg bestnye, on day three, all 6 of us diminta berlakon utk apentah. it was fun. rase macam pelakon sebenar je. banyak gak take yg dia amik sampai aku rase nak pecah perut aku ketawa. aku rasa aku xde bakat nak berlakon. huhuhu...

gmbr yg diambil secara curi kt dlm office. time ni aku ngan isti tgh 'pura2' buat report. ceh, saje je nak tunjuk access kad kitorg...[tapi hampehhh, accessku masih blm boleh digunakan]

inilah dia rumah sewa kami kt gelang patah. satu rumah ade 6 org. maybe nak tambah lagi sorang. dayah kembar si adaw nak msk kot after raye. 22hb ni la. 2 penghuni asal ialah pekerja flex jugak. engineer and ass. eng, lin and azi. oh ye, yati and syida x serumah dgn kitorg. diorg ddk rmh kawan yati yg x berape jauh gak la dr rumah kitorg tu.

aku & isti berkongsi bilik. knop dgn adaw. tapi malam2 sume bergelimpangan di ruang tamu. panas woo dalam bilik tu. dah le takde kipas. tidur pon atas toto je. ni la first time aku btol2 rasa mcm hidup org bujang. sebelum ni paling kurang pon mesti ade tilam. nasib gak la aku jenis tak brape kesah. klu kat rumah tido kt lantai pon xpe.

aku, isti and yati are in Project department. knop, syida & adaw masuk I.E department. klu nak diikutkan, kt project department ni memang xde benda sangat pon nak buat. memang lain dgn I.E department yg bz memanjang. especially bila ade project2 baru. mcm kitorg ni balik2 kene buat daily report yg menggunakn excell. yg kelakanya, most of us x pandai nak guna excell. almaklumla, buat report dulu sume guna word. malu x malu kenela mntk tunjuk ajar drpd engineer yg supervise kitorg. luckily diorg ok. supervisor aku memang sangat2la ok. En. Halem namenye. banyak yg dia ajar aku sampai overload kepala otak aku nih. tapi biasala, x sume yg dia ajar aku dpt tangkap. banyak sgt terms yg aku x paham. pelan2 la kot... keje aku selain buat report (and buat bodo) ialah ikut GYAT (Get Your Action Together) meeting. meeting ni dia buat everyday kol 10 between the staff (from s/visor to engineer) yg jaga line yg buat printer (flex PTP buat printer utk HP) model PI (PI ni nama model bawah En. Halem). aku pon bkn paham sangat pon ape yg diorg discuss. tadah telinga je la. itu je la kepakaran aku =P

bawah team PI ni, ade 2 org engineer ex-kuittho student, Mastura & Hafiz. both 24, muda setahun dr aku. in fact, aku grad same2 dgn diorg. they're both my junior tapi dh pon berkerjaya. x macam aku nih...(malu, malu). tapi team PI ni best. kepala ok. cuma aku je yg masih malu2 nak bergaul dgn diorg. sapelah aku, cuma pencacai yg hina. huahuahua...

kalau nak diikutkan, ape yg aku belajar kt insep memang langsung x berkaitan dgn ape yg aku buat kt kilang nih. tapi aku amik je la ape2 experience yg ade, boleh gak aku applykn di masa akan datang. hopefully la... aku rasa chances utk diserapkan jd pekerja tetap amat la nipis. tapi aku masih x putus harap. masih ade lagi 2 month plus to prove myself. pray for me and wish me luck.

aku xtau bila aku akan ade kesempatan utk update blog, check email, bukak frenster....etc. argh, tensennye!!!

Raye raye Raye...

aduh, kusangkakan dapat online bila balik rumah tapi akhirnya harapanku terkubur begitu saja. terpaksalah aku tulis entry aku in advance and post it if bila aku dapat kesempatan utk online di mane2. malang sungguh...


pertama2nya inginku tulis mengenai raya. kenapa raya? hahaha. sebenarnya banyak lagi perkara inginku cerita. perkara2 yg berlaku before raya. cnth: insep, puasa, latihan industri... bla,bla,bla. tapi memandangkan sekarang ni raya & mood raya tu kuat lagi, biarla aku memulakan entry kali ni dengan raya. Sementara fresh lagi memory ni...


raye tahun ni masih lagi sama seperti raye2 tahun lepas. bezanya cuma x sume adik beradik aku dpt berkumpul on the first day raye. kak long and abang adi masing2 beraye kt rumah mertua. diorg cuma balik on the 3rd day raye bersame2 anak buahku yg comel, haikal (anak abg adi) & sufea (a.k.a Piah, anak along). angah is now 8-months pregnant. she's due next month. mintak2 la on 20th november. boleh la celebrate b'day dgn aku. huhuhu. mujur jgk la abang mad, husband angah tu org sarawak. klu x mesti mak aku & mak abang mat berebut2 nak jaga cucu. heheh...aku agak je la. angah & abang mad kerje kt kedah sana ha. jarang2 dpt balik. ntah ade chance ke x aku nak tgk anak diorg nanti..

Ibu & abah. gambar pertama yg ku amik di pagi raye.




Me & Haikal. gambarnye sudahku edit atas beberape sebab =P. ceitt, gambar piah tertinggal lak. maka x dptlah kuupload disini. she's very2 cute [macam auntie die la =P]. erk, kalau korang x perasan, sebenarnya aku kurang gemarkan kanak2. serious!

first day raye seperti biase kami pegi ke rumah atuk belah abah aku yg rumahnye lebih kurang 15 minit dr kg mak aku. after that kami mengembara ke rumah makcik pakcik aku (belah abah)yg berdekatan dgn rumah atuk aku td. untuk makluman, ayah aku memang ade ramai adik beradik. after his mom died, atuk aku kawen lg satu. aku pon x sempat bersua dgn arwah mak abah aku. and terus terang aku ckp, aku sebenarnya x tau berape bilangan adik-beradik bapak aku, sama ada yg btol @ yg tiri. kadang2 name diorg pon aku lupe/konpius. ala, jumpa pon time raye je. tu pon sehari je. mane x lupe...(alasan yg x macam alasan...huhu)


the girls in the family (minus my along) in front of Tok Mat's (my dad's father) house. front row: edah, angah, adik. back row: aku, siti & cipet.



sesi menyuap kuih raye kt rumah pak ngah aku. yg berbaju coklat itulah dia adikku yg sedang mengambil diploma di UTHM @ KUiTTHO. SHE'S NOT AVAILABLE [so don't ask]




tidak ku tau ape lagi yg boleh aku ceritakan pasal raye. sambutan hari raye kitorg simple je. aku pon x g memane melainkan kg abah aku. pretty boring, was it?

abg ipar aku, abang Mad sekali lagi menyampaikan salam drpd kawannye yg bernama H....M. sekali lagi aku balas dgn senyuman tanpa memberikan respon. katenye kawannye tu malu nk dtg beraye kt kg aku sbb malu cinta sejatinya ditolak. huahuaha....tergelak besar aku dgr lawak karut dia tuh. mane mungkin dia jatuh cinta dgn aku. he doesn't even know me that well...

so, adekah aku menyukai abang tersebut? jawapannya ialah.....TIDAK. w/pon dia mempunyai kelayakan yg bagus (he's a doctor), tidaklah aku mempunyai sebarang perasaan pada dia. sebenarnya aku heran, dalam masa beberapa hari dia stay kt rumah aku dulu (masa angah & abang mad's wedding) , dia langsung x tunjukkan ciri2 yg dia sukakan aku. why? sbb dia segan dgn family aku ke? hmmm...

enough about him. raye kali ni melakarkan sejarah utk aku sbb pertama kalinya ade dua org sahabat yg telah datang beraye di rumah aku. yg bagusnya, mereka berdua ini tidaklah pernah aku undang utk datang. kiranya mereka datang ni on their own free will. bukan sbb ajakan @ terpaksa. tq, tq eh. jgn serik nak datang lagi...[argh, layananku teruk sekali. maaf la ye]

aku ingat nak mancing bila balik rumah. tapi xde kesempatan plak. bila dua org abang iparku + adik lelakiku yg gile memancing bertemu, jgn harapla aku nak pegang joran. bukan x boleh, tapi segan. baling joran pon selalu x lepas. batu ladung tu dh berape banyak karam dalam sungai tu. huh, toksah ckp la. abang Mad ade offer gak tapi ku tolak. mane xnye, aku geli dgn umpan perumpun yg dia guna tu. eiii, x sanggup aku nak pegang...

saya tidak lagi berada di kampung. jadi mntk maafla pada sesape yg ade hajat nak beraye di rumah saya. next year k. Insyaallah.....

oh ye, baju hijau yg kupakai itu ialah baju raye 3, 4 tahun lepas yg ku'recycle'. tudung je yg baru kubeli di larkin b4 balik kg aritu. ape nak buat, suda nasib badan =D

SELAMAT HARI RAYA & MAAF ZAHIR BATIN.