Saturday, November 10, 2007

Facial, anyone?

pada ahad lepas, akhirnya kami pergi juga membuat facial. asalnya nak pergi hari sabtu, tapi oleh kerana bos besar menyambung hibernasi sehingga ke petang, rancangan terpaksa ditunda ke hari esoknya...

kami bergerak ke Plaza Angsana waktu tengahari. lepas setelkan pasal voucher aku yg hilang tuh, temujanji dibuat pada pukul 4 sbb tu je waktu yg free utk memuatkan kami yg seramai 5 org nih. sementara nk tunggu pukul 4, kami pegi lunch dulu. aku nk mkn nasi sbb lapo. bila bayar je, perghh... harga makanan mencekik darah. rasa nak balik Parit Raja time tuh jugak. imagine paying RM5 utk nasi kosong, ikan keli (my favourite) and sayur nangka masak lemak yg aku amik sikit jer. klu kat Parit baru around RM3. makan x abis sbb dh hilang selera...

after that, ingatkn nak main bowling. tapi lepas survey harga, terbantut plak hasrat nak main bowling tuh. apesal kt sini sumenya mahal hah? tensen aku... aku & isti pegi usha karaoke jamban kt kawasan berhampiran. mule2 nk melalak kejap jer. sekali je dr 5 lagu terus tambah lagi 10. suruh bebudak lain buat haluan sendiri. aku & isti melalak kat situ sampai nak ilang sore. tapi syok woo...[sbb kitorg berdua je kot. so xde la malu bile pitching lari + out of tune. main lepas je. heheh]

lepas tu survey majalah jap, gi solat zuhur and pastu gerak la ke Natural Beauty. sekali je kami diberitau that we went to the wrong place. the appointment that we made bkn kt Natural Beauty salon kt dlm angsana tu but to another Natural Beauty salon outside angsana. apekename tempat tuh, aku sudah tidak ingat. so off we go but not without perasaan bengang dlm hati. [camne nk buat business nih...bg info pon salah. cheh!]

malas lah aku nk ceta ape yg dibuat semase facial. tapi aku harus bagitau perasaan aku lepas facial tersebut. pertama2nya, aku dh SERIK nk buat facial. why? because of the hidden charges. we all have to pay an additional RM10 for a sponge that we'll probably never use again. had to coz no sponge = no facial. [sepuluh ringgit??? klu beli sendiri lima ringgit pon dapat. rugi rugi....]

and then, during the facial, they promoted another service at a discount price. sebenarnya, we're all aware of this promotion & reminded each other not to fall into the 'trap'. unfortunately, cuma knop je yg tegar. yg lain2 sume felt into their mind game. jd kene la bayar additional RM29. TOTAL = RM39. klu campur RM29 yg kitorg bayar sebelum ni, GRAND TOTAL = RM68. "That's it!" i think. "i will say no for everything else. period.". hahaha...

perasaan aku yg kedua, masih lagi SERIK. kali ni bkn sbb duit, tapi sbb sakit. sakitnye mase jerawat ku dikorek2. berair mate aku dibuatnye. x pernah aku melayan kulit mukeku dgn begitu ganas...

perasaan aku yg ketiga : GELI. agak weird bila ade org lain pegang muke aku selain dr aku sendiri. in fact, aku asyik nk tergelak je. xpe la, lenkali biar aku sendiri ar buat

perasaan aku yg keempat: MENYESAL. selain buat perabis duit, aku x rs pon ade any significant change on my skin after the facial. sure la, the skin felt smooth the first & 2nd day after the facial. lepas tu revert back to normal. and normally my skin memang xde masaalah sgt pon. one or two pimple here & there. biase la tuh kan..

this is the analysis of my skin:
1) whitehead/blackhead (major problem. already know that)
2) banyak freckles (me? freckles? are u kidding?)
3) some pimples
4) eyebag
5) uneven skin tone (i know, i know..)

pastuh aku dh x brape dia dgr ape dia ckp. amoi ni ckp manyak laju aar. payah aku nk paham. tapi dia kategorikan aku sebagai someone yg ade SERIOUS skincare problem (meaning, 11 problems or more). biar betik?? bila aku bagitau yg lain2 sume terkejut. i have the least problem among them but yet i'm the worst? macam x caye je...ah, peduliklah tu sume. aku rase dia ckp camtuh supaya aku akan selalu dtg buat facial lagi. paling x pon beli produk dia. jgn harap la....aku langsung x termakan dgn kate2 negatif itu. biarlah muke aku teruk pon, aku sendiri boleh jaga kot. lagipon muke aku rase semacam je sekarang. ntah2 dia buat khianat kt muke aku kot??

kesimpulannye, adekah aku menjadi semakin cantik menawan selepas facial? huh, mestilah TAK. aku buat facial je woii.... bukannye PLACTIC SURGERY. -off-

[p/s: aku mmg org kampung sbb x pandai facial =P]