Saturday, November 17, 2007

adekah aku seorang warganegara yg prihatin?

kenape aku rajin update blog? maneder rajin. kebetulan ade peluang , mase & idea, jd aku gunakan dgn sepenuhnya. bile aku dh xde perkara2 seperti di atas, mungkin blog ni akan terbiar macam blog friendsterku itu.

jadi ape lagi yg aku nak cite pade hari ini? firstly, benda yg paling bermakna yg pernah aku buat seumur hidup aku ni. hahaha...pebenda la tuh ek..pada hari khamis,15/11/07, aku secara rasminya telah....jeng jeng jeng ......

BERTUNANG? bukan.
BERKAWEN? wah, lagilah bukan.

secara rasminya aku telah menjadi seorang penderma darah (darah eh, bukan dara). hehe. sangat la aku bangga dengan diriku sendiri. sebelum ni aku pernah memasang niat nak menderma time kt matriks dulu. tapi sejurus selepas aku melihat jarum yg besar itu aku jd kecut perut dan niat kubatalkan. bukan ape tau, aku ni sebenarnya pengecut + takutkn jarum + x tahan tengok darah. bile tgk darah tuh aku rase pening. sbb tu la aku benci tgk movie2 perang2 ke, bunuh-membunuh ke, penggal kepala, zombie, vampire...etc etc. well, hate is a strong word. bukan benci kot, just kurang gemar je.

macammane aku boleh terjerumus ke kancah pendermaan darah ni? kebetulan Flex buat kempen derma darah pada tarikh di atas. setelah melihat knop yg begitu bersemangat utk merderma (darah dia jenis AB. dia seorang yg Amat Berani kot =P) , aku pon terase nak derma gak. lagipon bkn aku ade kerje lain pon nak buat. after breakfast around 10 o'clock, kitorang (aku, isti, adaw & knop) daftar and start queing. pergh, lame gile beratur tuh. punyela ramai insan yg baik ati yg nak derma darah kt flex nih. about 1 o'clock br sampai giliran. in between tuh, ade la rase nak muntah + sakit perut + sejuk2 tangan + kecut perut. tapi kugagahkan jugak. kalau bukan sekarang bila lagi ye tak?

time nurse nk inject lengan (lengan ke?), aku ckp dgn dia aku xnk tgk sbb aku takut. so aku paling kiri and cover my eyes dgn tangan. hmm, xde la sakit pon. then bila dia nk cocok dgn jarum yg lebih besar, pergh, part ni memang aku ngeri. langsung aku x toleh. again, x sakit pon but ade satu masaalah, she couldn't find my vein. 'eh, x kena plak' 'eh, salah lagi'. time nih my hand dah started turning blue. aku amik kertas buat tutup muke. "tangan saya dh biru ni, xpe ke?" aku tanye. dia kate xpe. dtg lg sorang @ 2 org nurse (not sure. cuma dengar sore. nk tgk x berani) to help her. bile dh berjaya tuh, tangan aku dh btol2 biru. memang semacam ar aku rase time tuh. even the girl beside me x sanggup nk tgk. aku lihat dr kejauhan ade org yg menuding jari kearahku. diorg ingat aku tutup muke sbb aku nangis kot. one nurse gave instruction to reduce the pressure off my hand. "dh biru dh tangan dia" she said. pastuh barula aku rase boleh bernafas sket. lega....

she apologized. tapi aku rase there's nothing to be apologized for. she's just doing her job. lagipon, aku x rase ape pon. mase derma darah tuh rase biasa je, just slightly uncomfortable. xde rase pening whatsoever. tapi bekas jarum tuh still bleed sampai malam. pastuh ade a lot of red dots all over lengan aku. drh beku la kot?. and then kat area jarum tu memang biru ar...klu nk compare dgn diorang memang beza. isti punya tangan macam xde kesan je. cuma 1 red dot bekas jarum tu je. right now red dots kt tangan aku dh x brape visible, tapi kaler biru around the puncture mark tu still very clear. best gak, satu bukti yg aku telah menderma darah. kan?

i don't mean to be sentimental, but i do hope that my blood can save life. oh, my blood type is B+ btw. B for Brave? you tell me =P