Monday, December 17, 2007

WAITING: my thoughts on that matter

lame dh aku x online. don't miss much i think. but i did miss out en.oro's 'open confession'. sangat berani aar, aku salute sama ko.

not many people can do what he did. hopefully things will work out well for him. mungkin ayat2 jiwang separa merayu tu bisa mencairkan hati seorang wanita, lebih tepat lagi wanita yg dia rasa dia 'dh sayang' tuh. hey, i'm not being sarcastic here, plz don't get me wrong. en.oro, u know u have my support. and miss june, if u like him don't make him wait too long. kesian tau kt member. heheh

bercakap pasal kisah en.oro ni, aku tergerak hati nak suarakan sesuatu. it's about 'lelaki and menunggu'. aku bagi satu contoh, katakanla a boy likes a girl but the girl rejects him or only sees him as friend, he'll usually says something like this "takpe, aku sanggup tunggu ko sampai ko ubah fikiran, x kisahla brape lama pon". this part is interesting becoz kita taukan yg lelaki ni bukan la makhluk yg penyabar sangat. oh, sebelum korang2 yg lelaki ni terasa dengan pernyataan aku, biar aku tegaskn yg aku x maksudkan SEMUA lelaki. so klu korang x termasuk dlm golongan tuh xyah la melenting plak eh.

so, how long is long? 2 months? 5 months? 2 years? 5 years? klu ikutkan observation aku, the longest would be 2 years. after that, either he move on, fell out of love or fell in love with other girl. keje bodoh kan nak tunggu lama2, klu dh tentu2 dpt hasil xpe gak. klu 2 tahun still x berjaya, xkan nk tunggu 2,3,4,5 tahun lagi. pd aku sendiri, klu dalam masa setahun setengah x berjaya, lupekan je la hasrat suci murni korang tuh. dh sah2 la pompuan tu memang xnk!

maybe i'm wrong. maybe ade sesetengah lelaki yg cekal, ada keazaman tinggi, yg sanggup tunggu bertahun2 lamanya. but get real, say now you're 25, say u've wait for her for 5 years, by then you're 30. masa tuh, everybody will start asking you when you're going to get married. your friend yg dh kawen and beranak pinak will say something like this 'ko bile lagi? anak aku dh 4 ni...' ur mom berkeras nak carikan ko jodoh sbb risaukan anak bujang dia or klu ko anak tunggal maybe dia x sabar2 nk timang cucu. ur female friend who has a crush on you thinks u r gay. so tell me, how can u not be pressured by all this?

reality check: the longer u wait, the older u become. as u're getting older, u'll have more & more responsibilities. u will want a family like ur friends have, to have someone to share ur life with but the girl of ur dream still won't commit to you. so you find someone else, get married, have many2 children. the thing is, u move on. jd ape gunanya masa yg korang gunakan utk menunggu tu?

don't say you can if u can't. so, jgn ckp nak tunggu sampai bile2 klu x boleh buat. jgn ckp langsung la perkataan tunggu tu klu boleh. memang la masa korang ckp tu korang rasa confident je, rasa macam it's the right thing to say. DON'T!. say something like this instead "i will try to change your mind". do it, try ur best to win her heart. tapi lepas satu tempoh x berjaya gak, don't wait anymore. use that time to forget her. lebih afdal cara tu kot. klu tunggu lebih lama mungkin makin parah lagi luka kt dalam hati korang tuh selepas direject buat kesembilan kalinya...

don't be discourage by my words. x salah kita nk tunggu orang. aku pon akan rasa terharu jugak klu ade org sanggup tunggu aku. cuma jangan ckp perkataan tunggu tu. buat aku rasa nnk tercekik jek. rimas and melemaskan. especially when i've already made up my mind. use other way to menzahirkan perbuatan menunggu tu. jgn tanya aku ape, figure it out yourself. aku bukannya dr.cinta!

*********************************************************************

lagi a few days before LI abis. dua tiga minggu ni aku mengular jer. not much to do and not much to learn. engineer2 sekalian sibuk memanjang je. aku nak kacau pon serba salah. aku tgh berusaha nk abiskn jadual yg supervisor aku bagi. sempat kot dalam masa 3 hari lg ni. klu x abis malu ar aku kt dia. memang student yg teruk...huhuhu.

pasal bdk yg berkenalan yg aku tuh, he's such a pain in the a**. penat la aku mengelak dr terjumpa dgn dia tapi kadang2 x berjaya gak. ade org kate dia tuh memang x betol sket. i couldn't agree more. in a way ade hikmahnye gak phone aku ilang. memandangkan aku pinjam phone isti aku pn guna alasan yg isti dh amik balik phone dia. terpakse tipu, klu x asyik nak call je. pedulik ape aku ape dia buat time dia free, ape yg beli,ape yg dia suke buat, it doesn't concern me at all. malang btol bile kene tadah telinga dengar benda2 yg langsung x menarik hati kita ni. dia siap offer nk bg hp dia spy senang nk contact. thanks but no thanks. not interested! jgn kate aku jahat plak buat org macam tuh. ade sbbnya aku x suke dia nih. tapi malas ah aku nk cite kt sini. buat loya tekak jer....

mcm pnjg sangat je entry kali ni... expect more entries bila abis LI ni. en.oro, all the best to you. memandangkan ko ckp 'u're not like other guys', it would be interesting to see if you can prove that.hope i don't have to wait for 10 years to see the result =P