Saturday, February 9, 2008

the scar in my forehead....

lebih kurang 4 tahun lalu, aku berkenalan dengan kak joyah(bkn nama sebenar) lebih kurang 2 bulan before aku abiskan LI . disingkatkan cerita, kak joyah ni ade satu parut yg agak panjang across her cheek.[oh isti, aku teringat kt ko bile berckp pasal parut2 ni. remember the jokes? hehe]. masa mula2 kenal dia tuh memang mulut ni rasa gatal nk tanye dia kt mana or mcm mane dia dpt parut tu. tapi aku xtanye pon sbb aku takut dia kecik ati. soalan tu akhirnya aku pendamkan je dalam hati.

one day, somebody offended her by making a comment on her scar. itula first time aku nampak dia marah. she asked me, knp x pernah sekali pon aku tanye pasal parut dia tuh? aku jawab, aku pon ade parut gak, the one in my forehead. tapi since dia pon x pernah tanye pasal tuh, aku merasakan yg i should do the same thing to her. it's what i called mutual respect. lgpon, klu dia nk cite dh lame dia cite kn?

kawan-kawan, in case you haven't notice (though i doubt that), i have a scar in my forehead. and in case you're too polite to ask where it came from, let me tell you.... aku x cucuk dahi aku dengan pencil. bukan. aku xla seganas itu. parut itu aku dapat masa kene chicken pox about 18 years ago. it wasn't that big but since it's located at a strategic place, it's hard to miss, isn't it?
to be honest, aku pon x suke if anybody ask me about the scar. i don't like to be reminded about the scar. in fact, i like to pretend that it doesn't exist. why? becoz the scar reminds me of my imperfections. dah la hidung x mancung, muke bulat, dagu panjang, gemok, tambah lagi dengan parut? oh tidak.....!

i envy those who have perfect skin. but then again, i also envy those with long legs and slim bodies. alah, sebenarnya manusia ni memang x pernah puas dgn diri sendiri. ade aje yg kurang... mane mungkin sume org dilahirkan sempurna kan? jadi bila difikir2, bkn teruk sangat pon keadaan aku yg ada parut ni. setakat parut je, nasib baikla aku diberikan anggota badan yg lengkap. ade mate, ade hidung, ade 2 tangan, ade kaki, boleh melihat, boleh mendengar...etc etc. syukur Alhamdulillah....

lg pon, dgn mcm2 make-up kt pasaran ni x susah klu nk cover scar ni dr pandangan mata kasar. foundation & concealer kn dicipta utk hide women's (or man's) flaws. tapi for now, aku x rasa lagi aku harus menyembunyikan diri di sebalik make-up yg tebal. biarlah org see me as i am. if u don't like what u see, suke hati ko la... aku x pakse pon org ske kt aku.

harusla aku ingatkan kt korang (kt diri aku jgk), jgn la rs rendah diri klu rasa ade kekurangan. pasti kita ade kelebihan lain yg jauh melebihi kekurangan kita tuh. lg satu, plz don't make fun dgn kekurangan org lain. kurang adab tu lagi teruk drpd kurang cantik!

my craps end here!