Thursday, July 10, 2008

NITRUS - RESAH

aku sebenarnya resah.

bukan sebab cinta [because i have zero love life]

penyakit lama beransur baik. sekali je sakit gigi la plak.

hmm, dah la ulcer kat mulut and bibir aku tak baik lagi.

semalam tak boleh tidur. gigi berdenyut-denyut. bangun-tido, bangun-tido. last-last aku bangun, buat air garam and kumur-kumur.

hampehh. tak kurang jugak sakitnya.

selongkar kabinet. cari ubat berkaitan. jumpa ubat mak aku masa dia buat gigi palsu aritu.

telan ubat tahan sakit sebijik. ubat lain-lain aku tak berani nak usik. tuan empunya badan tengah tido. sebarang makan kang tak pasal-pasal aku plak masuk hospital.

masuk bilik. tunggu ubat berkesan. kejam mata. terlelap.

lega sikit. tapi hari ni sakit balik. berdenyut-denyut lagi.

ulcer kat bibir berdarah. mujur tak sakit.

arghhh, tak makan la jawabnya aku...........*sedih+perut lapar*

dapat panggilan interview. jawab macam nak pegi tapi hati tak rasa macam nak pegi pon.

kamu jgn nak berleter pulak pada aku. aku cuma bagitau. aku tak perlukan nasihat percuma dari kamu.

titik.

Sunday, July 6, 2008

beware of Chikungunya

Chikungunya what?

according to Wikipedia.com:

Chikungunya virus (CHIKV) is an arbovirus, of the genus, Alphavirus, that is transmitted to humans by virus-carrying Aedes mosquitoes. There have been recent outbreaks of CHIKV associated with severe morbidity. CHIKV causes an illness with symptoms similar to dengue fever. CHIKV manifests itself with a prolonged arthralgic disease that affects the joints of the extremities. The acute febrile phase of the illness lasts only two to five days. The pain associated with CHIKV infection of the joints persists for weeks or months.

Signs and symptoms

The incubation period of Chikungunya disease is from two to four days. Symptoms of the disease include a fever up to 39 °C (102.2 °F), a petechial or maculopapular rash of the trunk and occasionally the limbs, and arthralgia or arthritis affecting multiple joints.Other nonspecific symptoms can include headache, conjunctival injection, and slight photophobia. Typically, the fever lasts for two days and then ends abruptly. However, other symptoms, namely joint pain, intense headache, insomnia and an extreme degree of prostration last for a variable period; usually for about 5 to 7 days.Patients have complained of joint pains for much longer time periods depending on their age.

[click here for more info on Chikungunya]

aku meletakkan artikel berbentuk educational? apa aku sudah gila?

bukan begitu kawan-kawan, cuma ada satu sebab aku meletakkan artikel di atas. because me, being so unfortunate, got the disease 2 days ago.

it started with a light fever in the evening. sebenarnya aku x sangka pon aku demam. tetiba je aku rasa sejuk. ingatkan sbb hari hujan. pastuh rasa sengal-sengal sendi (joint pain), my chest started to hurt, and i kinda felt weak. early that night, bila rasa macam demam aku tambah teruk, aku telan panadol and everything seem to be ok. tapi sendi-sendi aku rasa tambah sengal. membuatkan aku malas nak bergerak.

it gets real bad that night. aku mengalami kesusahan untuk tidur sebab badan aku mengalami kesejukan yang melampau. even after aku tutup kipas and pakai 2 pasang selimut yang aku lipat dua (sbb nak bagi tebal), aku tetap rasa sejuk. dengan sengal-sengal badannya. perghh, punyala seksa.

ntah brape kali agaknya aku terbangun malam tuh. mata asyik tengok jam. berdoa supaya cepat siang. aku dah bosan memaksa diri untuk tidur.

aku bangun esoknya, buat milo, makan 2 keping roti, makan panadol and sambung tido balik. ceh. bukan main beria aku nak bangun sekali je aku sambung tido balik. aku rasa x larat nak buat apepon. lagipun, sejukkkkk...............

demam aku ni macam nak main-main plak dengan aku. kejap ok. kejap tak ok. ibu ajak aku pegi klinik tapi aku xnak. malas nak gerak dengan badan aku yang rasa sakit-sakit nih. kebetulan dalam paper ada keluar plak berita pasal chikungunya ni. aku tengok simptom-simptom dia. demam, aku memang demam. sakit-sakit sendi, aku ada. ruam, aku check tangan aku, rerupanya ada bintik2 merah yang aku tak perasan sebelum ni. sah, aku kena chikungunya!

petang tu my fever got worst, aku telan panadol and berselimut. bila my mom ajak pegi klinik (for the third time) akhirnya aku setuju.

bila pergi klinik memang doktor confirmkan aku kena chikungunya. by that time demam aku dah makin membaik. sebenarnya hampir-hampir je aku batalkan pemergianku ke klinik sebab aku rasa makin sihat. but my mom paksa jugak. takut jadi teruk katanya. the doctor said yang bintik2 merah tu mungkin akan bertambah. memandangkan tak ada cure untuk cikungunya, aku cuma perlu tahan sakit je la. dalam masa seminggu baik la tu. kalau it get worst in three days dia suruh datang balik.

and today i feel much better. the fever's gone. yang tinggal cuma sakit-sakit sendi yang makin berkurangan rasa sakitnya, and the itchiness from the red dots (kinda like ruam, but tak berair) , yang makin banyak aku perhatikan. i'm not complaining. yang pastinya aku lega demam aku dah hilang. demam tu cuma membuatkan aku rasa sakit 2 kali ganda.

itu saja cerita aku untuk kali ini. kesimpulannya, aku bersyukur yang aku masih muda dan badan aku masih kuat. ada orang yang kena lagi teruk sampai masuk hospital. glad i'm not one of them. i hate the hospital.

Aedes is bad. let's hunt them...