Saturday, August 2, 2008

situ sana sini labu



Jessica Zissette, of Williston, S.C. holds her 1 year old daughter Lacie Zissette as she touches the Atlantic Giant pumpkin grown by Frank and Tina Finders, of Arcadia Lakes,S.C., set a new state record at the official weigh-in at 897 pounds Friday, Aug. 1, 2008, at the State Farmers Market in Columbia, S.C. The Finders beat the old state record set back in 2006 of 737 pounds. The plans are to harvest the seeds to sell and they will try to grow another pumpkin next year.(AP Photo/Mary Ann Chastain)



labu besar ni kalau makan setahun pon tak habis agaknya. nak kopek kulit dia pon mau patah tangan aku.

ish, tetiba teringin pulak nak makan kuih labu bakar/bingka labu.

teringin nak buat. tapi kalau guna oven mak aku ni aku boleh jamin kuihnya tak menjadi. tak pandai budget masa and temperature.

kuih koci labu pon sedap. tapi dah selalu makan. tokyah selalu beli sebab dia pun suka jugak.


aiii, kecur aku dibuatnya.

nak usha resepi lain kat sini la. tak dapat buat pun tengok gambar pun jadila...

Thursday, July 31, 2008

trivial stuff untuk aku.

1) adakah saiful bukhari....


dibayar untuk di 'lee-what'

atau

dibayar untuk mengatakan dia di 'lee-what'


[sebetulnya aku tak kisah mana satu yang betul. kalau bukan sebab kes lee-what ni pun aku sudah berhenti menyokong anwar ibrahim sejak tahun 1998]



2) apa persamaan drama sindarela dan filem sepet?


- lead actress yang sama iaitu Sharifah Armani

- transformasi watak sharifah armani. daripada gadis berbaju kurung kepada gadis ber-skirt pendek (sepet), daripada tomboy kepada gadis ber-skirt pendek (sindarela).

[dear, why don't you just wear bikini next time?]



3) mee apa yang boleh dimakan dengan ais?


- mee-lo ais. [cheiit....!]




4) binatang apa yang paling tua dalam dunia?


- burung kakak tua. obviously. jawapan popular ialah udang kerana udang bongkok.


kalau anda menjawab dinasor sila gigit ibu jari kaki anda kerana perasan pandai.




5) Banyak-banyak bas, bas apa yang pandai?

- bas sekolah, sebab dia pegi sekolah.





semuanya stuff yang anda sudah tau? takpelah. yang penting aku boleh bersantai. hehe...

Monday, July 28, 2008

how they make my life miserable

tetiba terdetik di hati aku untuk menulis entry ini. entry ini bersangkut-paut dengan entry sebelum ini. jadi sila baca entry terdahulu untuk kepuasan maksima. haha...

kali ini aku menulis menggunakan bahasa ibundaku ditambah beberapa perkataan/ayat menggunakan bahasa penjajah. sebelum tu, pardon my english dalam entry sebelum ni. (urghhh, berkarat sungguh!) maka haruslah aku cuba gosok dengan dawai besi ntuk menjadikannya licin kembali. tak berjaya tapi at least bersih la sikit...

begini ceritanya, aku, dia (M), dan dia (W) adalah classmate masa form 5. aku dan W sempat mempunyai hubungan romantik (kihkih. geli ketiak aku) selama beberapa bulan. seperti yang aku ceritakan sebelum ini, i ended it up sebab aku rasa hubungan kami tak ada future.

lepas tu sikit demi sedikit W mula rapat dengan M. kalau lelaki lain tu mungkin la aku tak heran. tapi W ni sebenarnya seoang yang pemalu (lagi pemalu dari shaggy kut?). susah nak tengok dia bergaul dengan perempuan. pastu dia ni low-profile la yang amat. sort of like he exist but doesn't exist.

M ni plak memang the complete opposite of him. in a way dia macam fir. sedikit kasar. berani. dan dia ni memang baik dengan bebudak lelaki. they were like and odd couple. jadi memang agak pelik bila aku tengok diorang ni berbaik.

satu hari tu aku berkesempatan untuk berborak dengan M. kitorang ni walaupon classmate tapi tak bole la dikirakan rapat. we have our own circle of friend. tak salah masa tu kitorang tengah melepak kat luar bilik study. kat belah hujung. berdua je. aku pon amikla kesempatan tu untuk bertanya.

aku tanya korang berdua ada ape2 ke? she said takde pape. just kawan (beginilah jawapan dia klu tak silap aku). pastu aku tanya, "kalau dia suka kat ko macammana? ko terima ke?" dia kata "rasanya tak kot".

bukanlah aku marah kalau dia terima pon. tapi yang aku marah bila aku rasa dibohongi. can't you at least be up-front with me?

that was when they made my life sort of miserable.

we're classmate. jadi bila diorang berdating aku di kelas, terpaksa la aku menghadap diorang. and i'm pretty sure the other classmate akan melihat aku to see my expression. tapi aku memangla pandai berlakon. sikit pon aku tak tunjuk yang sebenarnya aku kurang selesa dengan situasi tu. aku tunjuk yang aku cool. macam tak heran gitu..

selain mereka ni berdating hampir hari-hari, mereka juga berdating dekat tempat yang sangat la membuatkan aku tak selesa. dekat-dekat dengan rak buku aku. jadi kadang-kadang bila aku nak amik buku aku terpaksa kenselkan. takpon mintak member tolong amikkan. ye la, takkan la aku tetiba nak meyibuk kat situ kan? aku pon kena la jaga air muka aku kan? aku rasa mereka sangat la menyusahkan aku time tu.

pastu mereka ini gemar sangat berkepit. macam tak boleh dipisahkan la konon. everywhere together-gether. kadang aku temper gak. orang lain berkapel jugak tapi takla that obvious sampai aku rasa macam nak show-off je. itu hati jahat aku la yang berkata.

paling aku tak tahan, bila ada yang simpati pada aku. on M birthday, W gave her a watch as a present. masa tuh what present you give to your couple memang such a big deal. lagi hebat hadiah tu lagi banyak la yang bergossip. hadiah jam tu memang boleh la dikatakan agak keren/cool at that time. sorang kawan aku ni bercerita la pasal tu sambil berkata yang dia sedih untuk aku. that watch should have been mine.

you should have a look at her face when she said that. dia tengok aku macam la aku ni sangat kesian. poor little me. i just lost a gift that is so wonderful i would regret it my entire life.

i hate that look. at that moment, i wished she wasn't my friend...

i didn't have to feel sorry for myself. patutnya aku bagitau that friend of mine benda tu. tapi sebab aku geram aku pendamkan aja. why bother? nanti dia misinterpreted kata-kata aku plak.

disebabkan kesusahan yang mereka datangkan pada aku, aku telah menulis sesuatu kat memo M. yang aku ingat aku kata dia penipu. tak tau la apa perasaan dia lepas baca tu. aku langsung tak amik peduli. yang aku tau masa raya si W hantar kad raya kat aku suruh aku jangan marahkan M. tapi mereka tak macam marah aku pon. adakah sebab mereka (especially M) rasa bersalah pada aku?

bukanlah niat aku nak gali balik cerita lama. cuma aku rasa it was fun doing it. and bitching about them now is sort of forgivable. sebab diorang pon dah nak kawen. and macam aku diorang pon tau what happened in the past dah tak penting pon sekarang.

to M and W, i wanna say sorry but i donno for what. instead, i want you guys to apologize to me for making my life miserable.


hahaha....just joking!


W : thanks for dumping me. if not, i will not met her, my lovely M, my sweet and caring M. thank you, achik. you've done a great thing.


that's what i think he should say to me. hehe....

his and her invitation

my friend asked me for my address a few weeks before. for what occassion i'm sure you know. but if you couldn't guess (duh!) what else if it's not to invite me to her wedding.

WITH MY EX-BOYFRIEND.

before you jump to any conclusion, i must clarify, that i do not, in any way, feel jealous by this. not one bit. not even a little.

uh oh, does it look like i'm a little defensive?

i don't know why but somehow i feel the need to explain myself. so people don't get the wrong idea. so people don't think that i wrote this to tell them how sad and miserable i was because he's going to get married with someone else.

so people don't think that i'm a total loser.

yes, he was my boyriend. but that was then, back in highschool. we dated for a while but i decided that it's going nowhere and ended it. then he met my friend, our classmate, who when i first confronted her, denied the possibility of the two of them ever have a relationship, but get together soon after that.

which pissed me of a little bit.

i thought she was a lying bi**h. but she's actually in denial of her own feelings. i came to understand it now.

fast forward 9 years later, they engaged and about to get married.

i've never regretted my decision. i think that love is a straighforward thing. it's either you love a person or you don't. i did like him, but i couldn't say i love him. so i let go.....

which was a great thing to do since our break-up lead him to meet his other half. and though i called her a bi**h (only then. once or twice . and not in front of other people), it doesn't mean i don't like to see her happy. and once, i told him that he should appreciate her more.

see how good i am?

oh, i'm going waayyy out of the thing i wanna tell you in the first place.

i told you she'd asked me for my add weeks before. i only give her my add about 2 weeks ago. i thought and thought and thought. and i pondered. should i give her my address?

it's not because i'm jealous. or sad. or whatever. i actually felt very awkward. isn't it awkward to be invited to your ex wedding? is it even appropriate?

only after i can shrugged off that feeling did i gave her my address. i was being stupid, wasn't i? i was overly concerned about what people might say about me. i've forgotten that....

it's not about me. it's about them. it's about their happiest day.

ya ampun.....

i've received the card. beautiful card indeed.....

congratulation to both of you. believe me when i say that i want to see you guys happy. not to mention that i'm 'excited' to see the 'product' of your marriage. hahaha....

***i've deleted the slide sbb kepala pening dengar lagu bubly tak berenti***

"selamat, pengantin baru. semoga......"

err, aku lupa plak liriknye....

repost: just sit back, enjoy & relax

yum yum....ni baru sikit
the 'spot'
my brother-in-law in action
from the front view (aku dalam bot time ni. the 1st & the last time)
my mom dgn sitam yg menyibuk sitam, again.
min-min, sitam & oncet2.
saje nk expose kucing feveret aku. masa ni anak dara lagi. sekarang anak dah dua. kihkih
kecik2 je
goreng pon sodap

my mancing buddy

aku tukang pasang umpan jer. gile macam indon kan?
not mine either. saje je nak posing ala2 kiut dengan udang adik aku =P
my dad (ntah kenapa dia mesti pandang lain bila aku halakan kamera kat dia. malu ke?)
hampir banjir (close but not quite. sikit lagi air naik gerenti banjir)

kenapa aku suka memancing?


because it brings us, family, together~ HAPPINESS

a sheer joy from sharing the laughter ~ TOTALLY PRICELESS!

nak join?


*********************************************************************************

biar aku jelaskan dulu yg aku sama sekali bukan pakar memancing. memancing cuma sekadar aktiviti utk menghabiskan masa lapang. dan aku memang punya banyak masa lapang. haha....

pada asalnya, sebelum family aku menetap kat sini, memancing tu boleh dikira asing utk kami. bukan x pernah memancing. pernah. tapi jarang sangat dan joran yg digunakan cuma joran yg diperbuat dr buluh. tapi guna joran tu ade sedikit leceh sbb klu buluh x cukup kering jd berat la plak. penat nk pegang lame2. klu kering sangat cepat patah plak. susah susah.....

lepas dapat abang ipar yg gila mancing, kegilaan memancing telah merebak pada ahli keluarga yang lain. mulanya pada adik beradik aku jer, akhirnya merebak pada mak aku plak. ayah aku plak lebih suka jd pemerhati. biasanya klu kitorg kat sungai mesti dia akan menyusul. aku tau dia bosan duduk rumah. takde benda nak buat, takde kawan nak lawan bercakap. lebih baik dia lepak2 dgn kitorg. itulah yg aku kate "it bring us, family, together". memang seronok kumpul ramai2. gelakkan mak aku. gelakkan ayah aku. gelakkan sesama sendiri. menjerit sana menjerit sini. memang kecoh kat sungai tuh.

satu lagi, tiap kali nk memancing aku akan panggil kucing2 aku utk pergi sekali. panggil je tau, bukan angkat or bawak ke sungai. kucing2 aku memang dh terbiasa. klu aku (or adik2 aku) panggil dia akan mengekor. saje aku ajak buat peneman. klu ddk rumah pon diorg tido jerk. depression nanti. baik ajak2 main kt sungai. kadang2 klu dpt ikan or udang kucing2 ni jd tukang kutip. sekadar jadi mainan, bukan dia makan pon. memilih kot?

~the story ends here sebab tetiba penulis malas nak abiskan~

*******************************************************************

berapa lama daa aku amik masa nak mengedit post nih.... akupon dah lama gila tak mancing. lepak lama sebab cuaca tak mengizinkan. pastu jadi malas sampai ke hari ni. lagipon populasi cacing kat kawasan rumah aku ni berkurang secara mendadak dek kerana hobi mancing kitorang ni (plus my mancing buddy dah blah balik UTHM sambung degree. terkilan lak aku sebab tak temankan dia mancing last time arituh. sanggup dia pergi sorang bertemankan oncet2. haha. plan nak merempit pon kena kensel sebab asyik hujan je).

mak aku je masih bertahan. itupon sebab dia tak betah duduk rumah goyang kaki je.

anyway, kat kampung aku ni dah bukak satu tempat mancing. siap buat contest lagi sebab nak promote. ramai gak la yang aku tengok mancing situ. apekehe la diorang ni. dah ada sungai besar pon nak mancing kat kolam lagi?

pandai betol cina buat duit...

p/s: thinking back, where the hell did i get the post title? tak relevan langsung...