Thursday, December 31, 2009

ajaib

there was this boy i knew back in school. dia masuk sekolah masa form 4. mereka-mereka yang masuk sekolah pada waktu ni kami panggil form 4 baru. sebelum form 4 baru ni mendaftar secara officially dekat sekolah, kami dapat satu list nama-nama diorang. tapi aku tak ingat pulak ada berapa nama.

so the girls mulalah main cop-cop/booking nama. from the name tu kitorang agak-agak la siapa yang mungkin handsome.

ada satu nama. most girls cop nama dia. nama dia unik/sedap kut pasal dalam batch kami takde lagi nama yang serupa itu.

tapi aku konon taknak la mainstream. aku cop nama yang paling ordinary. yang orang tak pandang. dengan harapan kalau dia hensem bolehla aku usha. saingan pun tak banyak. ekeke.

tibalah hari daftar. ada satu kereta parking dekat depan dewan makan belah aspuri. there was this boy yang macam tak nak keluar. whether he's very shy or very nervous. kitorang sekodeng la apa lagi. tengok-tengok, huiihh tinggi. hensem plak tuh. aku dah doa-doa mintak-mintaklah ini nama budak yang aku cop haritu.

turns out, that handsome boy was the boy with the unique name. and the boy whose name i chose, orangnya memang very the ordinary. oh how befitting of their name. nama kacak, orang kacak. nama biasa, orangnya biasa. i was like, their parents ni macam tau-tau je anak diorang besar nanti rupa macam mana. ok that was a joke. kebetulan je tuh..

that ordinary boy, he was weird. kurus kering and very quiet. and weird. kalau dalam bahasa malaysianya ialah dia tak hensem and boring and pelik. Tsk..he wasn't in my class. BUT the handsome boy was. though i never really talked much with him. and I've never attempted to usha him whatsoever. in fact, no one did. but he did fall for someone (read: awesome girl).

nah it was an unrequited love. as handsome as he was/is, that girl was far beyond his reach. heck even i don't think any of the guys back in school is good enough for her.

ok tutup cerita pasal dia.

sebenarnya when i browse his (the ordinary boy) profile kat FB (he still tak approve my friend request. dia tak ingat la tu aku sapa *bitter*), bawah personal information, this is what he wrote:

Easy going, Quite handsome (people say it), Can get tempered sometime if confronting people who hypocrytism,liar,cocky,stupid,and always make my life in hell and also a back stabber.

nampak tak apa yang aku nampak? ok biar aku boldkan.

Easy going, Quite handsome (people say it), Can get tempered sometime if confronting people who hypocrytism,liar,cocky,stupid,and always make my life in hell and also a back stabber.

eh?? if he's the same person no one would ever cakap dia hensem. no offense.

i was curious so aku pegilah tengok gambar-gambar dia kat FB tu. well it's true. he wasn't this scrawny boy i once knew. he gained weight and he look much much better now. i thought that kalau dulu dia masuk sekolah macam ni mungkin dia boleh kumpul peminat sikit-sikit.

hmm, itupun kalau aku tak salah orang.



p/s: i still think it's lame to puji diri sendiri like that. it's even lamer sebab dia tulis PEOPLE SAY IT. it's like kau nak puji diri kau tapi kau malu so kau guna kawan kau. haihh... macam budak-budak.


p/s/s: masa aku pergi reunion untuk budak sekolah rendah aku, 5 tahun lepas tak jumpa, aku terkejut sebab ada sorang budak laki ni he grew up to be handsome. and manly. padahal dulu aku rasa selain biasa-biasa je dia ialah seorang yang macam lembut sikit. boy aku langsung tak cam dia. haha...


p/s/s/s: dah dah takyah la carik siapa orang yang aku ceritakan di atas.

Wednesday, December 30, 2009

Tuesday, December 29, 2009

aku suka makan pedas. tapi...

gambar diambil dari sini


dia cakap dia lapar. nak masak maggi.

aku terliur. teringat maggi yang dia masak pagi tadi.

maggi kari. extra pedas. tambah telur sebijik. dah cukup. kalau ada sawi ke kobis ke boleh tambah kalau rajin.

kalau ada udang ke ayam ke daging ke lagilah best.

fuhh...mengancam....

so aku cakap: ha bagus-bagus. masak pedas-pedas macam pagi tadi. pedas lagi sikit pun takpe.


dia cakap dia lapar. jadi satu bungkus tak cukup. kena masak dua.

satu untuk aku.

satu untuk dia.

dalam 30 minit maggi pun siap (apela masak megi sampai berjam-jam. patut 5 minit dah siap. tsk kalau masak sendiri taknak jangan nak pandai-pandai komplen plak.haha)

orang yang suka pedas (baca: sepupu aku) pernah kata kalau tak pedas rasa tak kenyang, mak. kata dia pada mak dia.

betul tu. aku setuju dengan pernyataan itu sebanyak 50 persen.

kalau tak pedas kenyang tu tetap kenyang. cuma selera la kurang. haha..


tapi ini kali pertama aku makan pedas tapi tak kenyang.

eh pembetulan. kenyang memang kenyang. tapi kenyang dengan AIR. apelah buat maggi punya pedas sampai tak boleh nak kunyah. tak cukup dengan 2/3 biji cili padi (yang biasanya pada aku sudah secukup rasa. bergantung dengan jenis cili), diletaknya sampai sepuluh biji.

diulangi, SEPULUH freaking BIJI.

perghhh..mendidih tak mendidih perut. toksah cakap perut, mulut aku ni rasa macam nak terbakar.


itulah dia, adik aku, si siti yang amat genius.

she said salah aku la pasal aku yang suruh dia buat pedas-pedas.

SUPER GENIUS!


haihh tobat tobat. lenkali aku masak maggi aku sendiri.



p/s: nasib baik aku dah bahagi dua. satu bahagian lagi untuk adik aku yang bongsu. ekeke..

Sunday, December 13, 2009

top in my playlist this week




do watch You're beautiful.

*if you're into romance and comedy as i am. and music. lots of them*




p/s: i think the song translation
(or the sub) in the drama itself is much better than the above MV. it's less deeper (the words they used in above MV) but the meaning is not much different. so ok lah tu (^_^)

Saturday, December 12, 2009

selera lama

aku ingat aku dah cukup tua, dah cukup matang untuk layan cerita-cerita bergenre serius.


TAPI TAK BOLEH
.


[bosan, kata hati aku]


pusing-pusing akhirnya cerita comedy & romantic comedy jugak jadi mainan jiwa aku.


atau,


yang berunsurkan penyiasatan (janji ada elemen komedi. walau sikit). like The Mentalist or White Collar.


yang ada makhluk asing. like Fringe. or V


yang ada kuasa luarbiasa. like chuck. itupun kalau intersect tu boleh dikira sebagai kuasa luar biasa. Sarah is one hot babe *selingan*


and yang paling common, yang ada vampire. i'm not talking about edward cullen in twilight. aku tak minat twilight. serious. aku maksudkan Vampire Diaries. and not because of the ever charming and lovable Stefan. he's the good vampire. i just like the storyline. and i like Elena.

for the record, Vampire Diaries dalam bentuk novel keluar dulu sebelum The Twilight Saga. so takde unsur peniruan di situ ok. just so we are clear...



hmm, i'm bored. nampak sangat tak?



p/s: aku tengok satu episode siri TV yang bernama Bored To Death. dan seperti tajuknya, i was bored to death.

Friday, December 11, 2009

Monday, December 7, 2009

05122009

sedang rakan-rakan bekas pelajar Mozac meraikan reunion mereka di Mozac yang berada di atas bukit nun di Melaka sana, aku pulak sibuk meraikan sepupu aku yang bernikah pada 4hb dan bersanding pula pada 5hb-nya.

one of my chilhood friend, si karam tu pon kahwin pada tarikh yang sama.

oh the significant of one particular sunday..


i hate weddings. i really do. it's a tiresome event.

lagi-lagi bila you have to stay for hours. doing nothing. nak tengok pengantin punya pasal...

i hate the lame DJ. yang suka sangat ulang-ulang the same ayat. and play lagu-lagu lama yang mostly tak relevan pun dengan the wedding. dan si peng-karaoke yang buat telinga aku macam nak bernanah.

man the speaker (always) was so loud it's deafening.

and the food, macammana sedap pun, biasanya akan membuatkan aku sakit perut the next day. kalau tak sakit perut pun aku akan terkentut-kentut macam la aku telan gas instead of food.


BUT...


although i was so penat sampai my back hurt so bad, i don't really hate this particular wedding. the day dia nak nikah tu memang la macam sengsara jugak aku. we went there at 2pm (it takes about 45 minutes dari rumah aku ke rumah dia kat tangkak sana) and balik rumah hanya pada 10.50 malam. sampai rumah dalam 11.30. pergh memang nak tercabut rasa pinggang.

bosan sebab most of the time me & my sis just sit around doing nothing. sampai-sampai tu adalah buat kerja sikit but that's it. me and my other sepupu memang tak rapat, we don't really talk to each other. so while they were having fun kitorang just tengok je la dari jauh. bosan kan?

yang jadi pengubat bosan dan pinggang aku yang sakit ialah bila dapat tengok pengantin. haha kata tak suka pergi wedding tapi bila dapat tengok pengantin kok terus sihat? bukan apa, i've been to a few weddings, seen a few pengantin but this time, it's one of the best. dari persalinan baju sampailah solekan, memang top-notch.

perempuan kelihatan paling cantik on the day of her wedding. aku setuju untuk kali ini. she really looks amazing. dan takde seorang tetamu perempuan pun yang dapat overshadow dia. ala you know la kadang2 tetamu dress-up bukan main mengalahkan pengantin. which is a nightmare to the bride. haha..

it also helps yang cousin aku ni berkulit cerah, berkulit licin, kurus and a few inches taller than me. even without the make-up pun dia boleh dikira a beauty. kalau with make-up dia dah boleh jadi model majalah.



the pelamin.
green was the theme. jadi warna hijau boleh di lihat dimana-mana.
aku tak pakai baju kaler hijau.
aku tak nak kelihatan seperti langsir.



pengantin.
aku takde kamera canggih maka gambar pun tak clear.
waktu sanding pakai persalinan putih.
waktu nikah pakai persalinan krim-coklat.
kemudian tukar pada persalinan hijau.
soalan: bukankah persalinan putih selalu di pakai waktu akad nikah?
all the dresses were gorgeous btw.
and the make-up sangat cantik ok.

pengapit punya pipi punyalah merah.
solekan pun ada la gaya macam nak lawan dengan the bride.
pastu macam every picture dia nak menyelit.
tapi kau nak lawan dengan the bride jangan haraplah.
walau kawan lelaki kau puji (keji kut) kau kelihatan berbeza.
haha...



peristiwa sebelum sanding.
anak-anak kelaparan kenalah bagi makan.



p/s: aku tak tau nama pengantin lelaki (read: aku tak ambik tau pun).

Friday, November 27, 2009

beauty is in the eye of the beholder


there are people who shave their eyebrows. like totally shave them off.

which got me thinking,

what are eyebrows for?

what are the functions?

to frame the eyes?

to keep sweat from dripping in your eyes?

for facial expression?


either way,

looking like this is not pretty if you know what i mean




just don't over-pluck your eyebrows, peeps!





source: Izismile

Monday, November 23, 2009

mana satu yang betul?

dulu masa aku eksiden moto (baca: tak reti bawak moto tapi eksen akhirnya tersadai dalam lubang sampah rumah jiran) ibu kata Alhamdulillah aku tak apa-apa, malaikat selamatkan aku & Allah SWT masih sayang pada aku. mana taknya dalam lubang sampah kau tau la ada macam-macam produk merbahaya seperti kaca pecah & tong dram karat. tapi selain dari sikit calar di muka dan lebam-lebam di peha, aku sihat walafiat. oh ya, sebenarnya aku hampir melanggar pokok kelapa tapi sempat aku mengelak.

lubang sampah ftw? it can't get more embarrassing than that. boleh bayangkankah aku macam si bodoh yang cuba menarik motosikal keluar dari lubang sampah (which i couldn't anyway pasal berat sangat. i was only 12!) sambil diperhatikan jiran tersebut. plus his son, his handsome son yang sebaya aku. yang sure enough menjaja cerita tersebut di sekolah keesokan harinya. Arghh...trauma!

tapi kan, agaknya kalau aku langgar pokok kelapa tu dengan kelajuan 70km/j (aku main agak je. manalah aku tau tengok meter), jauh mana aku boleh tercampak? 20m? 50m? and i can't get away with just minor scratches. kurang-kurang kena lepak wad barang sehari dua. fuhh memang nasib aku baik.

my dad, aku tau dia marah pasal aku jahanamkan moto dia. tapi dia langsung tak marah aku. padahal dulu dia memang jenis panas baran. haha.


to get to the point....


sebenarnya aku confuse, bila seseorang tu meninggal kita selalu cakap Allah SWT lebih sayangkan dia. tapi kenapa bila aku selamat ibu kata Allah SWT masih sayangkan aku?




penyedap ayat je ke?



p/s: aku pernah kena langgar dengan kereta when i was much smaller. again, it wasn't serious sampai kena masuk wad. akak aku jatuh basikal je tapi dekat seminggu duduk hospital. she had this huge benjol kat dahi. macam bola golf. and her lower lip terkoyak.

LUCKY is my middle name. well at least dulu la....

Monday, November 16, 2009

lagi lagi siti

pada aku biarlah siti nurhaliza nak pakai tudung stail mak datin (or mak datuk coz dia dato' kan?) nampak jambul segala. toksahlah korang (yang mungkin perasan diri tu bagus) nak suruh dia bukak je tudung tu atas alasan memalukan agama. kalau cakap pasal memalukan agama banyak lagi artis lain yang korang boleh condemn.


yang benar,
peminat siti nurhaliza.


p/s: at least dia tutup jugak. janganlah asyik pandang yang negatif je. cut her some slack, will ya?

Thursday, November 12, 2009

kau macam aku tak?

dulu, bila aku ber-(atau TER) mimpikan sorang kawan aku ni, he will end up calling me the next day. magic right? now i know you are going to say that it was just a coincidence. but it happened a few times. really. and we're not the type of person who correspond regularly. he would be MIA for months and HELLO, he showed up just when i dreamt of him.

it's not a fluke, guys. I'm telling you it's real.

mesti benda ni pernah terjadi kat kau. you have a sudden urge to call somebody and 5 minutes later THEY call you. GILA KAN? it's like your feeling reaches them. macam tau tau je. one time aku pernah nak call my mom. baru je pegang phone tetiba phone berbunyi. it was her. i was like, terkezut la kan. ibu ni macam boleh baca je fikiran aku.

moving on to my problem. i have a dream last night about a guy. and now suddenly i have this crazy impulse to contact him. which i shouldn't, or couldn't because it is...er....crazy. crazy as in 'it'll be embarrassing if you do it' crazy. or crazy as in 'why now? why him?


BECAUSE
.....


my dream was about him becoming my boyfriend. so help me god, because it felt so damn real.



p/s: my habit is that, if i like a guy, i would convince myself otherwise. like telling myself that he's too good for me. or not good enough. he deserve better. or I deserve better. or maybe stuff like he's cute but he's too thin. he's too young, too old or whatever-i-can-think-of. anything to get me to neutralize my feelings.

I'm guessing it's the after-effect of a bad break-up. or Post-Traumatic Stress Disorder. or whatever you call it. i feel that if I'm going to suffer another break-up, my heart wouldn't be able to take it.

now that's my answer if you ask me why i still don't have a boyfriend (despite being old and getting older. and fatter. if that even related. haha).

Monday, November 9, 2009

falling in love (with a song)




가사:
Maybe I, maybe I've made a mistake of loving you
But if I, but if I could fly to you. I would.
널 기다리는 하루하루, 마치 일년 같아
너를 향한 나의 맘은 너의 마음과 똑같아
때론 다른 여자 만나 널 불안하게 하지만
걱정마 나에겐 너 하나 뿐이니까
너에 곁에 없어 지금은 안아줄수 없지만
늘 달콤한 말로만 너의 귀에 속삭일께
사랑 가득 담긴 입맞춤을 그대에게 바칠께
나의 품에 너를 안고 항상 너를 지켜줄께
But if I, like butterflies, could fly away
Just you and I, then nothing would ever be the matter



Translation for the rap part:

Each day I wait for you, feels like an year
My feelings for you, they are just the same as yours
Sometimes I meet some other girl and make you nervous
But don't ever worry cause you are the only one for me
I can not hold you right now since I'm not by your side
But I'll always whisper the sweetest words in your ears
I'll give you kisses full of love
I'll hold you in my arms and always take care of you



composed by Sooyoon of Royal Pirates. he's the drummer btw. i know, shocking right?. i just found out that he has his own channel in YouTube, HERE. my oh my. you knocked my socks off.





Well, if you were to be my girl,
Um, I could wait for you in the rain
With no umbrellas in my hands
I could just wait
I don't care if this is not the right time
'Cause I can't hide how I feel inside anymore
I've been waiting for you
And with this moment you'll be mine
I'll get you with my

One hundred roses
I caught you out of one hundred million ladies
I don't wanna be like any other guys out there
I wish I was special to you
My love Be my baby
I'll never let you slip away

Then I'll wave my hand with a smile on my face
When I see you miles away from me blushing
Oh how cute
You look so much more beautiful than my

I've never thought that I could be
Ridiculously in love with you
I just cant get you out of my head
My love, be my baby
I'll never let you slip away






WHAT A CUTE SONG...

Thursday, November 5, 2009

benci (2)

benda yang paling aku benci bila blog-hopping ialah blog yang letak lagu secara autoplay. sakit jiwa aku dibuatnya. i like to read in peace and quiet. just as i like to write in peace and quiet.


at the very least, tolonglah letaknya di atas. senang saya nak cari and stop-kan dia. sekian terima kasih.

Tuesday, November 3, 2009

BENCI

1) budak mengaji. oh tidak, mengaji itukan bagus. budak-budak itu saja yang aku tidak suka. satu, memekak. worst, berlari-lari dalam rumah dan memekak. dua, mencarut. worst, berlari-lari dalam rumah sambil memekak dan mencarut. i don't want my kid sister to pick up the words from them. ketiga, makanan kami jadi makanan mereka. giler frustrated bila saja aku nak makan anggur itu sekali je sudah lesap. dan aku perati mereka tanpa segan silu bukak tudung saji tengok apa makanan ada. Grrr...damn kids!

2) kuku ibu jari kaki aku hampir terkopek akibat tendang bola. tangan gatal je nak mencabut. tak tahan godaan. stop main bola sepak seketika. kaki sebelah lagi pun sakit. padan muka sape suruh main tak pakai kasut.

3) lampu bilik dari 4 tinggal 2. satu berkelip-kelip macam kunang-kunang sebesar burung, satu dah kiok. bilalah nak tukar ni. sangat tak tenteram dengan bilik yang separa cerah, separa malap. macam senja.

4) trying to lose weight tapi selera luar biasa sampai gajah pun i rasa boleh telan. boleh begitu? pretty soon nobody will recognize me anymore. NOOoooo!

5) need new shoes badly tapi cerewet sampai sanggup tak beli. biarlah i setia dengan sandal rm10 itu sampai i jumpa apa yang berkenan di hati.

6) still having difficulties to sleep disebabkan katak durjana itu. and sometimes, lipas and labah-labah. macam zoo pulak.

7) bila hujan streamyx akan acting up. which is weird sebab bukaknkah streamyx itu wired bukan wireless. hujan tak sepatutnya menyebabkan anda gagal membuat connection bukan? this is not Astro. i repeat, NOT ASTRO.

Sunday, October 25, 2009

Happy Birthday, Isti.


On your birthday,
I’m thinking about how much light and sparkle
you freely dispense wherever you go,
how your sunny smile lights up any gathering.
Every birthday marks another year
of you radiating positive, happy energy,
contagious happiness
that infects all who come in contact with you.
May your next birthday find you the same--
glowing from within,
beaming bright joy on everyone you meet.
I feel blessed to know you.

By Joanna Fuchs


p/s: terima kasih Joanna Fuchs, your poem's perfect for my dearest Isti.

Friday, October 23, 2009

Royal Pirates, be a fan like me.

i have no qualm with those bands who did covers to jump-start their careers. it's the fast and easy way to get known...err...fast. but my favorite would be the ones who did it with style, like this band of which i accidentally, stumbled, upon my search on Super Junior on YouTube.

it's Royal Pirates. and while some of their covers are sort of imperfect (don't ask me why, i couldn't give you the answer even if i want to), some caught my ears for being different but oh so good. something different from the original may be hard to swallow, so you said. but the end of the day, it depends on your taste-bud. and my taste-bud is super loving Royal Pirates.

my top of the top favorite would be Circus - Britney Spears (now you wonder), Sorry sorry -Super Junior and Tell Me Your Wish - SNSD.



Royal Pirates MySpace
Royal Pirates YouTube
Royal Pirates Facebook



just to give you a taste

Wednesday, October 21, 2009

Loving It




ada satu malam tu aku duduk mengulang lagu ni sambil main sudoku. mannyak syiook aa..



pssst, click here for some laugh. man i just love parody. oh dah tengok geli mat? that's one hell of a sub. tergolek-golek den menengoknye..

Sunday, October 18, 2009

INUYASHA IS BACK!!!

how many years have i waited?

damn i'm excited!



p/s: seeing jiraiya in action (in the last few episodes of Naruto Shipudden) makes Naruto pale in comparison. Jiraiya should have his own anime.

Friday, October 16, 2009

bila bosan mula-lah aku rasa nak merepek

pendapat aku, lagu yang baik mestilah :-

1) boleh buat aku jatuh cinta pertama kali dengar

dan/atau

2) punya video klip yang da boom sampai boleh buat aku ulang tayang banyak-banyak kali tanpa jemu.

dan/atau

3) punya lirik yang menangkap kalbu.


peliknya, walaupun aku tak paham korean sepatah haram pun (Saranghae tak termasuk okeh), aku dapati lagu-lagu dari sana selalu menepati ketiga-tiga kategori di atas. contoh lagu ini:






i was like, crying, everytime i watch this. that's how good this song is.


satu lagu contoh ialah lagu ini. i bet you knew this one. memang super famous di kalangan pelajar U.





this one pulak MVnya is a bit long. tapi tarikan utamanya mestilah dia punya cast. the beautiful Song Hye Kyo and super famous Song Seung Hun. ceritanya berkisar pasal cinta tiga segi which ended up with the girl killing herself. it's also an old MV. the singer, the MV, the cast memang da boom. it's hard not to like it.






trivia: kenapakah aku tidak meletakkan kualiti suara sebagai penanda?

jawapan: banyak penyanyi tangkap muat dalam dunia ni. tapi as long as kategori 1 atau 2 dipenuhi, who cares?



this girl cannot sing la for heaven sake. i mean she can sing but she's not that good of a singer. should stick to acting. tapi dia ada nilai komersil. lagu catchy, MV boleh tahan. what's there to complaint?



p/s: Bing Bang songs are top in my playlist right now. TVXQ is soo yesterday. haha..
p/s/s: can you suggest me any song yang i should listen to? mp3 lama yang ada sudah memboringkan halwa telinga ana..



aku dah salah ni. entri ini bukan berkenaan lagu yg baik. tapi jenis klip video yang aku suka. point yg penting ialah klip video haruslah mempunyai jalan cerita yang aku boleh paham, yang boleh buat aku relate, bukan setakat tayang muka hensem kacak dan cantik.


well i said that tapi aku suka je cuci mata tengok muka hensem kacak dan cantik. hehe..

Thursday, October 15, 2009

2PM 플래쉬몹 Korean Fans Flash Mob Again & Again

koreans are sooo cool. love it!




Malaysian?



getting there girls (^_^)


let's look at the real one.



whaddaya think?


i'm soo gonna try this dance. haha..



btw, wouldn't it super cool if they try this the next time.


Super Junior - Sorry sorry




but this time, let it be hot guys. then it'll be super duper awesome!

*grin*

Monday, October 12, 2009

R.I.P Stephen Gately



remember him?

dulu zaman Boyzone tengah naik dia dengan Ronan Keating memang gile famous. they were the cute one and the handsome one. the other member were, unfortunately, forgettable. they're Shane, Mikey and Keith. seriously if i haven't googled i wouldn't even remember their names.

and if you were a fan, you mesti ingat lagu-lagu femes diorang such as LOVE ME FOR A REASON, ISN'T IT A WONDER, NO MATTER WHAT, BABY CAN I HOLD YOU, PICTURE OF YOU etc. these are the few yang i can still remember and sing-a-long. nak list banyak-banyak tajuk i tak ingat.

then Boyzone berpecah and both Ronan Keating and Stephen went solo. Ronan was very successful. Stephen so-so. after all Ronan did most of the singing in Boyzone. it can be said that he IS Boyzone. the other member were clearly just a backup.

back to stephen.

sometime later Stephen announced that he's gay.

memang i heartbroken. chewahh! kenapalah dia menjadi sampah masyarakat? gay itu sampah masyarakat kan kan? tapi itu kat Malaysia la. kat barat sana i bet it's a trend.

anyway, akhirnya dia kawen [eh, lelaki dengan lelaki bolehkah dipanggil berkahwin?], ok kalau ikut bahasa wikipedia ni dia kata commitment ceremony + civil partnership dengan his boyfriend (ke girlfriend?), Eloy de Jong. pastu bercerai and then dia kahwin lain.

haih, tak payah la aku cerita panjang pasal personal life dia. macam nak buat balasungkawa pulak.


kesimpulannya, dia meninggal on 6th october 2009 [it's 10th october 2009. i silap taip]. katanya meninggal sebab natural cause, bukan suicide or homicide. it's a good thing. right?


semalam terdengar single dia dalam radio. mak oii SENGAUNYE....

sempena mengingati dia dan zaman kegemilangan Boyzone, i letak di sini lagu No Matter What. i pilih lagu ini kerana ini je la lagu yang i ingat ada suara (sengau) Stephen.



No matter what they tell us
No matter what they do
No matter what they teach us
What we believe is true

No matter what they call us
However they attack
No matter where they take us
We'll find our own way back

I can't deny what I believe
I can't be what I'm not
I know I'll love forever
I know, no matter what

If only tears were laughter
If only night was day
If only prayers were answered
Then we would hear God say

No matter what they tell you
No matter what they do
No matter what they teach you
What you believe is true

And I will keep you safe and strong
And sheltered from the storm
No matter where it's barren
A dream is being born

No matter who they follow
No matter where they lead
No matter how they judge us
I'll be everyone you need

No matter if the sun don't shine
Or if the skies are blue
No matter what the end is
My life began with you

I can't deny what I believe
I can't be what I'm not
I know, I know
I know this love's forever
That's all that matters now
No matter what

btw, Boyzone dah active balik from year 2007. tapi tak pernah dengar pun pasal diorang?

Thursday, October 8, 2009

betulke putera katak tak wujud?

masuk ni ntah dah berapa kali katak masuk bilik aku. dah macam hotel dia pulak. dah la style bilik aku ni macam style jepun gitu, takde katil. kalau dia masuk dalam selimut aku camne?

ada skali masa raye ituhari kitorang tidur dalam 6 orang + 2 kucing bergelimpangan dalam bilik. tengah malam akak aku terjaga lepas terpegang satu benda pelik. KATAK WEH. pastu dia bukan nak pergi halau keluar. dia tekupnya katak tu dengan bantal kucing pastu sambung tidur. wtf?

ada sekali tu aku hampir terpegang katak time nak switch on pc dlm bilik. menjerit bagai nak rak la aku. THE DAMN KATAK SCARES THE HELL OUT OF ME.

la ni malam2 aku kalau dengar bunyi pelik sikit je akan bangun cari punca. kadang2 dengar bunyi katak cari2 tak jumpa. kadang2 elok je dia lepak depan pintu. time tu memang siap la. memang aku sebat dengan penyapu.


JAGA-JAGA KAU KATAK. I'LL BE WATCHING YOU.

Tuesday, October 6, 2009

the best bargain ever. or not.

i bought a (2nd, 3rd, 4th hand. or more) handphone from my sister. for RM20. damn cheap right? like super damn cheap.

i thought so.

initially.

the downside was, now she's wearing my clothes like they're her own.

it wasn't her first time (doing so). i always hated it and from time to time i would lash out my anger.

but it's freaking annoying when i couldn't say a word now because somehow i felt indebted to her.

and from the look of it, i think she knew exactly how i felt.

and she took advantage of it.

of me.

DAMN!



they say everything has a price to pay.

how true

*sigh*

*sigh*

*sigh*

Wednesday, September 30, 2009

bad news after one another

aku dah cukup berduka dengan kejadian yang menimpa ezra. tetiba keluar pulak cerita pasal Aiman.





in the end, tiada berita lebih sedih daripada berita kematian.

Tuesday, September 29, 2009

senoi @ Ezra

ceritanya bermula begini


i googled of course. tapi since aku silap kat nama (i typed muhammad as mohd) i didn't get the result i wanted. and me being naive ingatkan it wasn't serious. like maybe dia kantoi merempit or something. imagine my shock when there's gun and grenade involved.


as promised, this is what he wrote in my memopad. i highlighted part yang penting.


date: 14/12/99'
time: 1 pagi
tempat: ntah mane2 ntah

hello,
okaylah, ini betul2 first time aku tulis kat memopad orang, so i rasa kelakar sikit but thanx anyway for letting me write in your memopad. ini fisrt time aku tulis sebegini, so aku start lah, ok. (sori kalau tulisan x lawa, aku memang malas nak tulis lawa2). time form one, two and three aku tak kenal kau, aku sebenarnya dapat tahu nama kau time penghujung form 3. aku harap kau tak marah. actually naik form 5 baru aku tahu semua nama bebudak pompuan ....."alamak, budak datang....hah, kan aku dah kena gelak; bebudak ejek aku ngengada tulis dlm memopad orang." takpe aku tak pedulik...

so sambung cerita, time f.3, aku suruh budak tunjukkan aku siapakah budak yg. bernama Sarizah. Ooooh, rupa2nya engkau!!! (very, very sorry) baru aku tau. tapi naik f.5, barulah first time aku dapat betul2 bercakap dengan kau, tue pun kekadang je. tapi, jadilah walaupun sekejap. to be honest with you, aku rase ngkau malu2 sikit nak cakap dengan aku. time jamuan kita, bila kita meluahkan isi hati kita semua, barulah aku tau kau anggap aku ni sbg. seorang yg. garang. okaylah, aku sebenarnya seorang yg. pemalu, Serious! walaupun kau nengok aku memekak kat kelas ke atau kat mana2, tapi dulu aku memang pemalu. but aku rasa, kalau malu lama2 tak guna jugak, karang aku tak boleh communicate dgn. org. so, aku telah mengambil tindakan drastik untuk mengubah perwatakan aku. but, aku masih kekadang x boleh hilangkan perasaan kurang-suka aku pada perkara yg. mengada-ngada. itulah sebabnya, kadang2 aku mengambil pendirian ayah aku yg, merupakan seorang yg garang. kegarangan ayah aku memanglah x boleh dibayangkan, but he has changed into a very good man/father (x payahlah cerita pepanjang).

aku ni seorang yg. extremist, kalau nak happy, memang gile habis2an, tapi, kalau aku serious, memang aku pantang org. memekak dsb. but aku memang x suke cari pasal ngan pompuan. aku seboleh-bolehnya nak puaskan hati korang, kalau tak, aku rasa macam aku ade buat salah. aku pun x tau aku tindakan aku betul ke tak, tapi takpelah. aku memang mintak maaf bebanyak kalau selama nie muka garang aku telah membuatkan kau cuak pada aku. sori. kalau kau nak tau, aku dulu, time baru2 masuk kelas omega, aku memang sedih gile pasal kena turun kelas, tapi kemudiannya aku rase lain macam sikit. aku rasa yang kelas omega nie macam very open minded. betul!! aku rase bebudak kelas nie memang ngam gile. memang beruntung, aku dapat masuk kelas nie. bile aku dapat tahu bebudak kelas nie open minded, aku pun take advantage utk.berborak ngan semua pompuan. sampaikan ke dill pun aku kacau. aku rase kalau lebih lama lagi aku duduk kat kelas nie, lebih banyak manis dapat aku tinggalkan.

okay, itu semua cerita lama. for the future, aku akan doakan kejayaan kau dalam SPM. moga2 kau akan berjaya dalam hidup dan apa jua yg. kau ingin lakukan. jangan lupakan Tuhan. jangan gelak pulak, walaupun aku bukannya seorang yg. alim dengan telinga bertindik dan sebagainya tapi aku pendirian aku memang tetap. aku sukakan keganasan tapi aku tak suka mempermain-mainkan soal2 agama.

raye nanti, jangan sakan sangat sampai lupe diri. kalau sudi datanglah ke rumah aku. kalau nak datang beraya, ajak Aini, Faryn dan bebudak pompuan lain sekali okay. kata2 akhir dari aku:-

  • work hard for your future
  • enjoy life
  • 4get me not
  • bila aku kahwin nanti, datanglah ke kenduri kahwin aku, kih! kih! kih!
  • make the best of what you can
  • peace.

sorilah, kalau kata2 aku ada yang mengguris hati kau dan tulisan aku pun buruk, so sorry again.

yours truly,
ezra @ senoi




seperti yang dia tulis, aku tidaklah rapat dengan dia. bercakap pun jarang sekali. tapi aku rasa dia sangat tulus and ikhlas masa menulis ayat-ayat di atas. it's like he's shown me part of him that i've never known. tapi sepuluh tahun dah pun berlalu dan sepanjang masa tu anything could have happened. mungkin dia dah berubah, or mungkin betul dia ada masalah mental. but he was a friend (and still is) and i'd like to believe in him.

i hope he's gonna be ok. i truly hope so.

it can't be, can it?

Datuk’s son claims trial
By M. MAGESWARI

PETALING JAYA: The son of a former prime minister’s aide has pleaded not guilty to possessing a hand grenade as well as threatening to kill his father and assaulting him.

Muhammad Ezra Rusli, 27, who is believed to have mental problems, is the son of Datuk Rusli Abd Malik, 61, who was once private secretary to former Prime Minister Tun Abdullah Ahmad Badawi.

In a Sessions Court yesterday, Muhammad pleaded not guilty to having a hand grenade unlawfully at his house at D’Shire Villa in Jalan Camar 4/1, Kota Damansara at 1pm on Sept 8.

If convicted, he can be jailed up to 14 years and given a minimum of six strokes of the rotan under Section 8 of the Firearms Act.

DPP Shah Rizal Abdul Manan asked the court not to allow bail for the accused, saying that the offence was unbailable.

Judge Aslam Zainuddin denied bail and set Oct 19 for mention pending appointment of a lawyer for him.

In a magistrate’s court later, Muhammad, who was handcuffed, pleaded not guilty to committing criminal intimidation against his father by threatening to kill him with a pistol.

He was said to have committed the offence to cause fear to him at the same place between 3.30pm and 5pm on Sept 5.

If found guilty, he can be jailed up to seven years or fined or both under Section 506 of the Penal Code.

Muhammad also faced a second charge of causing hurt to Rusli at the same place and time.

He can be jailed up to a year or fined a maximum of RM2,000 or both under Section 323 of the Penal Code.

Rusli, of Subang Jaya, lodged a complaint over the matter on Sept 7.

DPP Shah asked the magistrate to deny bail on grounds that the accused faced a charge under the Firearms Act which was unbailable.

In elaborating further, DPP Shah tendered a letter from a doctor from Sunway Medical Centre dated Sept 8 over the mental condition of the accused.

He asked for a mention date pending instructions whether to refer the accused to Hospital Bahagia for further check-up.

Magistrate Aishah Hijriah Arshad denied bail and set Oct 19 for mention.


i always believed that ezra can be a lot of things but threatening to kill his father? i refuse to believe that.

aku terkejut. sangat. and what with the mental problems? that's absurd!

i remember he wrote in my memo (yang kena paksa beli tu, RM2 satu kalau tak silap) yang bapak dia garang. aku cuba cari memo tu tadi tapi tak jumpa pulak. kalau aku tak silap itulah yang dia kata. later aku cari balik memo tu sampai jumpa and taip balik exactly what he wrote.

anyway, di mata aku ezra walaupun kelihatan macam samseng (look good nevertheless) tapi dia baik hati. sesungguhnya aku bersedih atas kejadian ini. mesti ada penjelasan yang bagus untuk apa yang dia buat.


i seriously seriously want to believe that.



p/s: on 2nd note, using mental problems as the reason might help him.

Sunday, September 20, 2009

SELAMAT, SELAMAT, SELAMAT HARI RAYA...

SALAM AIDILFITRI KEPADA PARA PEMBACA SEKALIAN.

JIKALAU ADA SILAP & SALAH SEMOGA DAPAT DIAMPUNKAN.


0-0
OK!




MUCH MUCH MUCH LOVE:
ACHIQUE

Thursday, September 10, 2009

sometimes not knowing is good for you.

a friend said yang dia nak kawin. when i voiced my suprised he said,

"dulu aku nak ko,ko jual mahal..jadi,terpakselah aku cari org lain"

aku balas. aku kata mana aku tau ko nak kat aku. ko tak pernah cakap pon.

he said he did give me hints. unfortunately i never picked up.

well here i thought I'm good at reading body language, turns out I'm blind as a bat.

i mean, we hang-out, we joked around.

he joked about my weight, i told him he sounded nicer when he shut up.

stuff like that.

it was strictly friendship.

how the hell should i know what he felt?



but you know what, it was good that i didn't notice.

it would be too awkward.

and now that he's getting married, he can put all the past behind.

and tell me what i didn't know.

we laughed about it of course.

just as we laughed about everything.




BE HAPPY, FRIEND.

YOU DESERVE IT.



mengenai 'hint'. kenapa tiada reaksi...

1) sebab tak pernah terfikir.
2) pernah terfikir tapi malas nak fikir panjang. tak berminat or hati dah berpunya.
3) pernah terfikir tapi mungkin takut salah jadi buat bodoh je. kang salah malu pulak. [cakap direct kan lagi senang]
4) you think he/she is just flirting around. kamu pun selalu flirt jugak. bukan serius pon.

sebab apa lagi?


untuk kali ini aku dalam kategori nombor (1). langsung tak terfikir, beb!

Wednesday, September 9, 2009

just once, i'd like to see you in person

had a dream last night.

grinned from ear to ear when i woke up.

man, what a sweet, sweet dream that was.





in my dream, we're dating and you went to see my parent and i met yours.

and then i woke up.

duh!




p/s: used to like him back when he hosted one in a million. not so much these days.

Wednesday, September 2, 2009

Malaysia Satu

Ku teguh berdiri tiada lagi ragu atau gentar
Ku terus berani melangkah maju ke hadapan
Satu impian nyawaku pertaruhkan

Genggaman tanganmu,
semangatku terus membara janji ku pada mu,
harapanmu ingin ku laksanakan

kau adalah ilham pada mereka yang ingin berjaya
Kau terus berjuang demi membawa perubahan
satu impian oh berjuta harapan

Genggaman tanganmu,
semangatku terus membara janji ku pada mu,
harapanmu ingin ku laksanakan

Satu Malaysia,
kita inspirasi pada dunia Nama kan dijulang,
kita menjadi kebanggaan
Satu wawasan bersama bergandingan..

Genggaman tanganmu,
semangatku terus membara janji ku pada mu,
harapanmu ingin ku laksanakan


Faizal Tahir, eh Audi Mok & Nur Fatima jugak yang menang. catchy but the one yang i paling suka is Satu by Tomok. but that song kalau tak jadi lagu 1Malaysia pun takpe. boleh berdiri on its own being very commercial. and very tomok. i like!

nasi dah menjadi bubur

i orangnya tak fussy dengan makanan. kalau sedap makanlah i dengan berselera. kalau tak sedap pun biasanya i taram je. kalau tahap tak boleh telan tu i tinggalkan. jarang-jarang i nak komplen sana sini tak cukup garam la, terlebih masam la dan yang sebagainya. terutama untuk makanan free. ye FREE. NO COMPLAINT, ok. makanan free kalau you nak komplen jugak memang you ni jenis tak mengenang budi tau!

i kan kalau dah lapar tu makanan ada lalat ke, ada lipas ke, ulat ke i tak kisah dah. tutup sebelah mata je. kecuali, KECUALI kalau menatang tu hidup lagi la. sah sah i muntah hijau dalam pinggan. tapi menatang tersebut i kuis ke tepi dulu la bagi mata i tak berapa nampak. timbuskan dengan nasi ke. lagipun kalau kawan i nampak dia kata i pengotor pulak. ah malas la nak pergi tukar ke komplen ke apa. buang masa semua tu...

walau begitu, one food yang i particular sangat ialah nasi. i tak suka la nasi lembik mahupun yang berbau hangit. sangatlah tidak menyelerakan tekak ok. oleh itu di rumah i lebih suka masak nasi sendiri sebab i dah tau sukatan air. lain beras kan lain sukatan airnya. tapi my nenek tu nak jugak masak nasi which resulted in nasi lembik la what else. geram i tau. dah banyak hari dah ni. so i secretly buang air nasi masa nasi tengah masak behind her back. still lembik but tahap yang i can accept. and then today dengan gembiranya dia kata nasi harini tak lembik pasal dia dah kurangkan air wth. padahal dia tak tahu i kurangkan airnya lagi sebanyak setengah cawan.


i thought dia tak sedar nasi dia lembik selama ni. well, whatever lah. asal you gembira nenek oii. esok i kurangkan lagi airnya ok..




p/s: ish tak baik membebel di bulan Ramadhan kan?? epelah i ni dengan nenek pun nak berkira..

Sunday, August 23, 2009

OMG OMG OMG!!!

ben (ingatkah anda lagi pada ben, budak insep tu?) dah nak kawen. terperanjat aku weh. umur dia baru 24 (ke 23?). tak sangka this gay-boy (nama panggilan manja je tu) yang berambut tercacak lagi immature ni akan kawen awal and before me pulak tuh.



ben oh ben, WHAT the hell IS WRONG WITH YOU???

Thursday, August 13, 2009

SERI (bukan seri mersing, ok)

it's hard to be a mother. i know. cuma aku tak boleh bayangkan lagi macam mana susahnya pasal aku pun belum ada anak lagi (dan suami).

semalam ibu 'gaduh' dengan mak dia. tok wan, nenek aku la tu. aku takde la tengok secara siaran langsung, but i can pretty much guess apa yang nenek aku cakap sama ibu. tak pedulikan dia, asyik ikut telunjuk lelaki, anak derhaka, etc.etc.

same old same old.

betul syurga itu memang di bawah tapak kaki ibu. tapi aku bengang dengan orang yang suka 'abuse' that right. sikit sikit anak derhaka. sikit sikit anak derhaka. sukakah kau kalau anak kau derita sebab ko punya ke-selfish-an?

kisahnya begini, nenek aku tu macam ada sakit sendi ke apa and dia sibuk nak suruh ibu (merangkap abah aku) bawak dia berubat cara kampung. and pergi bomoh somemore. abah pulak ialah someone yang tak suka benda-benda meleceh plus mengarut ni. kalau sakit pergi klinik atau hospital. period.

sudahnya memang ibu la yang kena.

same old same old.

finally today my grandma nak jugak pergi hospital. aku paham la dia takut/tak suka nak duduk hospital. tapi janganla sampai nak condemn anak sendiri tak pedulikan dia. anak mana yang tak sayangkan mak? mak aku sanggup duduk kampung ni untuk apa kalau bukan untuk dia? cuba ingat sikit...


kan aku dah terjauh dari tajuk....


masa kecik anak menyusahkan kau. nanti kau dah tua kau pulak menyusahkan anak. kan seri tu??


kesimpulannya: jadi mak memang susah. tapi jadi anak pun susah juga.



ada sorang sedara aku ni, umur lebih kurang nenek aku jugak, khabarnya asyik mencari pasal sana sini dengan orang kampung lain. ibu kata dulu dia tak macam ni. dia baik dengan orang lain. tapi tu la mungkin sebab faktor usia. sensitif & buat remarks yang bukan-bukan yang tak fikirkan sensitiviti orang lain. sudahnya orang terasa..

Monday, August 10, 2009

oh tart telur!


aku merinduimu.......


bila teringat jaya jusco yang kat air keroh tu mesti akan teringat la boheme, tempat borong roti time outing zaman sekolah dulu. bila ingat la boheme akan teringat tart telut. bila teringat tart telur akan teringat kobeng@ marlia mardiana. dia suka pesan ni bila aku outing (or sesapa yg berkenaan) & dia tak.


dulu aku tak suka sangat pasal benda selalu ada gamaknya. sekarang jadi terindu-rindu. benda jauh dari depan mata begitulah...

Friday, August 7, 2009

Quick! Tell Us What KUTGW Means

read full article here


A sampling of some popular shorthand texting terms.
  • UG2BK . . . . . . . You got to be kidding
  • GBTW. . . . . . . . Get back to work
  • NMP . . . . . . . . . Not my problem
  • PIR . . . . . . . . . . Parent in room
  • GFTD. . . . . . . . . Gone for the day
  • FYEO. . . . . . . . . For your eyes only
  • BI5 . . . . . . . . . . Back in five minutes
  • DEGT . . . . . . . . Don’t even go there
  • BIL . . . . . Boss is listening
  • PAW. . . . Parents are watching
  • 99 . . . . . . Parents are no longer watching
  • PCM . . . . Please call me
  • IMS. . . . . I am sorry
  • TOY. . . . . Thinking of you
  • KUTGW. . Keep up the good work
  • CID . . . . . Consider it done
  • FWIW. . . For what it’s worth
  • HAND . . . Have a nice day
  • IAT . . . . . I am tired
  • NRN . . . . No response necessary
  • 4COL. . . . For crying out loud
  • WRUD. . . What are you doing
  • LMIRL. . . Let’s meet in real life
  • ^5 . . . . . . High five

tsk....i have no idea.

Friday, July 17, 2009

sesi melayan lagu lama

terdengar lagu ni kat radio johor pagi tadi. kelakar siutt. macam tak percaya lagu macam ni yang aku layan suatu masa dulu. tapi best!



lagu yang ni aku suka jugak.



plus this one. rasanya takde siapa yg tak tau lagu ni...



nak dengar versi rock Kristal klik SINI.


and then aku teringat. masa kecik-kecik dulu aku pernah jumpa kaset aman shah milik pakcik aku. pastu terminat sangat lagu 'adikku pandai menari' sampai berpuluh kali asyik ulang lagu tu sambil menari. yang versi moden by phlowtron tu aku tak pernah dengar lagi.

video tak boleh di'embedded'. click here to watch.




aku suka jaipong,
kau suka disko,
oh! oh! oh!

Sunday, July 12, 2009

malang tak berbau

malangnya bila tengah-tengah senang hati dapat berborak dengan seorang kawan tetiba dia cakap sesuatu yang menghilangkan mood.


that's freaking annoying.


OR maybe i'm freaking annoying.



dude, i AM emotional. always. sorry for that.




p/s: i know i should not pry into your everyday life. OR your private life. but what's left to talk about then?



sidenote: geez, i am freaking annoying. macam nenek tua. thehehe...

Friday, July 10, 2009

bila aku tengok balik gambar lelaki yang aku minat 7-8 tahun yang dulu dalam hati terdetik, "My God, apa yang aku nampak pada dia?"

aku tau aku bercitarasa pelik. lelaki yang aku minat tidak selalunya yang kacak atau yang popular atau pandai.


yang kurus, pendek, berlagak. check.

yang kurus, tinggi, lembut. check.

yang tinggi, berkulit gelap, pengacau ketenteraman awam. check.


persamaan: none of them adalah dalam lingkungan yang aku cakap diatas, kacak, popular, pandai.


aku tak berapa minat lelaki kacak sebab banyak sangat saingan maka akan menimbulkan sakit hati nanti.

lelaki popular? lelaki popular biasanya lelaki kacak atau lelaki kacak dan pandai. kalau pandai sahaja jarang-jarang ada perempuan mahu pandang.


aku tau aku bercitarasa pelik. pelik sebab kawan-kawan kata pelik. tapi aku rasa tak peliklah. kalau dah suka peduli la rupa atau perangai dia macam mana. putih, hitam, kurus, gemuk, tinggi, rendah, baik atau jahat.

umur?

ada apa pada umur?

takde apa, dol.


betul aku ada cakap aku tak minat lelaki muda. tapi lelaki lebih tua pun banyak jugak masaalahnya. dulu pernah aku 'kawan' dengan lelaki yang 5 tahun lebih tua (lebih kurang la pasal aku tak ingat dah berapa umur aku dan dia waktu tu). tapi perangai dia mengalahkan aku yang perempuan ni. kuat merajuk. manja. mengada-ngada la bak kata aku. muka memang hensem. tinggi plak tu. tapi sayang tak dapat nak tampung kekurangan dia. aku pun muda lagi masa tu. bercinta suka-suka. bila bosan ha cabutlah lari!


tapi aku belajar dari situ. yang umur tu tak ada apa-apa maknanya. dalam erti kata lain, lelaki muda is acceptable asalkan mental dia tak macam budak 16 tahun. ataupun 20 tahun. tapi aku tak la segagah mek wook yang kawin dengan lelaki 69 tahun lebih muda. hehe...kesian mek wook laki dia kena tangkap sebab positif dadah. tapi bagus jugak dari biar harta dia diperabih buat beli dadah.


pendek kata tepuk dada tanya selera. setiap hubungan tu mesti ada halangannya. ada kesusahannya. mana ada langit yang selalu cerah ye tak? pokok pangkalnya hati kau. kesungguhan kau. merujuk pada satu ayat yang aku baca kat blog neem, perempuan kalau dah tujuk true-self dia kat lelaki and lelaki tu masih still in love memang lucky la.


well, the same goes for the guys. kalau kau terlebih manja, kuat merajuk and mengada-ngada tapi perempuan masih boleh terima, well, lucky you!


aku rasa tak semua orang boleh tolerate kelemahan/kekurangan diri pasangan. kalau kau serius, ko memang sayang, lautan api boleh kau redah, ko top-up la kekurangan dia dengan kelebihan kau. dia pun sama. sebab tula ada istilah you complete me. kau melengkapi aku. manusia ni manalah ada yang sempurna.


eh, ape yang melalut jauh sangat ni oii!! aku sebenarnya tengah berfikir pasal kawan aku masa sekolah dulu. aku heran macam-mana dia boleh kawin dengan si tuutt tu padahal masa sekolah dulu aku sangsi yang diorang tu pernah bercakap. personaliti tak yah cakap la. macam langit dengan bumi.


ah, dunia ni penuh dengan kejutan.


p/s: sekarang aku tak pakai istilah minat. aku guna istilah suka. minat-minat ni macam permainan budah sekolah.

Friday, July 3, 2009

mizzyN passed me a 'complicated' tag. hehe...

*Start Copy Here*

You do not have to be tagged to play along.

The game is simple and so are the rules.

1. Copy from *Start Copy Here* through *End Copy Here*
2. Add your site(s) to the list. Just be sure to post at each site you add.
3. Tag as many bloggers as you like so the list keeps on growing.
4. Let me know your blog’s name and url by leaving me a comment HERE. I will add you to the master list.
5. Come back and copy the master list back to your site, often. This process will allow late-comers to get as much link benefit as the first ones in.
We Are The World Bloggers Master List:1. Emila Yusof 2. The Other Side of Emila 3. Mariuca 4. Mariuca’s Perfume Gallery 5. Meow DiariesUnlisted One 7. Spiff, the Spaceman 8. My Sweet Escape 9. Nota Nurul 10. Life’s Tapestry 11. Spontaneous Insignificancy 12. LadyJava 13. Miss Igorota 14. Yoon See 15. mizzy N 16. Achique

*End Copy Here*

sekarang aku nak tag semua ex-student UTHM/KUiTTHO. you know who you are...




gedh: aku sebenarnya masih tak paham apa yg patut aku buat.

muka kau muka jawa

muka aku muka jawa?

muka aku muka jawa???



masa aku belajar memandu dulu itulah yang instructor aku, encik x, cakap. aku ingat lagi aku terbengang sikit masa tu. dalam fikiran aku muka jawa ialah macam muka indon kat malaysia ni. kepulauan jawa dekat indonesia kan?

AKU MUKA MACAM INDON. dang!

abistu muka melayu macam mana? aku tanya balik kat dia.

muka melayu macam A tu, jawab dia sambil merujuk pada A yang sama-sama belajar memandu dengan aku, merangkap jiran aku.

oooo. tak tau lak aku macam tu muka melayu.....

ntah macam mana orang kategorikan muka aku pun tak tau. macam aku kadang aku ingat orang tu indon tapi rerupanya bangla. ingatkan melayu rupanya indon. dan ada juga seorang india (dari india) yang kata (bentuk) muka aku macam india muslim kat negara dia tu. pulak??

tapi last time ada orang tanya aku, aku orang jawa ke? aku iyakan je la pasal masa tu aku tengah nervous semacam. and then dia kata "padanla comel". kihkihkih. kalau aku tau lama dah aku mengaku aku jawa.

sekian terima kasih.



p/s: orang jawa selalu dikaitkan dengan tempeh. orang jawa bukan kat johor je bang. merata malaysia ada. adik aku bagitau ada orang yang dia kenal, orang melaka, kata rasa tempeh tu macam makanan basi. kihkihkih.....


p/s/s: aku memang ada darah jawa belah abah. tapi tak pure. dah bercampur-campur dengan darah melayu. sampai aku mungkin dah takde.

Wednesday, July 1, 2009

what a nightmare

I'm a coward but still my curiosity gets the best of me. so i braced myself and went to this website to take a look.







i think i'm going to be sick.

Monday, June 29, 2009

stupid mistake

been downloading an anime for over 20 episode when i realized it have been dubbed to English. adoii....*ketuk kepala*




p/s: aku tak berapa suka tgk anime/kartun yang dah dialih bahasa kecuali ke BM sbb it turns out to be ridiculously funny. somehow. tapi tak semua anime la....

Sunday, June 28, 2009

tired of black

so now i'm turning white!


been wanting a 3 column blog template for so long now but boy why was it so hard to find the one i like? plus since i know shit about html/xml it's hard to find one which i don't have to tamper with the code and such.


so i gave up and used a 2 column template. i don't really like it but whatever. as long as you can read nothing else matter, right?


MJ died. it was a bit of a shock but i guess it his time. when my time come will you be sad for me?

Monday, June 22, 2009

mimpi ngeri

aku mimpi nak dijodohkan lelaki tua (rasanya tak tua sangat. dalam hujung 30s) and duda plak tu tapi takde anak. memula aku setuju sebab ntahkenapentah. lepas tu aku fikir panjang2 and cakap dengan mak aku yang aku tak nak.

fuhh, nasib baik dalam mimpi pun aku boleh berfikir.


sampai sekarang ni bila aku teringat aku rasa seram sejuk.

Sunday, June 21, 2009

before J there's L

yeah i know my alphabet.

this is a story about my stupid crush a long time ago.

it was not love at first sight. back then, he's so famous i practically saw/heard him everyday. but it's not until 'that' time i realized i had a crush on him.

i didn't know why but when i saw him 'that' time suddenly i had this strange, uneasy feeling creeping inside me. you guess right, I've fallen for him that very instant.

which i thought was weird because i didn't care, at all, for him before that particular moment.

i was under a spell.

his spell.

he totally bewitched me.

and after that, every time i saw him i got excited. my heart just bursting with love. eventhough i knew i should not have feeling for him, that it's impossible, and that's (very) stupid of me, i still couldn't help it.

it's ok, i said to myself. we don't have to be together. just having him in my dream is enough. but deep in my heart i wish that i could someday, somehow, meet him and tell him how i feel.

ah, it gives me shiver when i remember how naive i was.

days passed. and then some month later i didn't even remember him.

my crush's over.

it was short but it was funny. when I'm older I'm still gonna remember it and and have a good laugh at myself. and maybe have my child & grandchild (if there's one) laugh at me too. i wouldn't mind.

that guy i'm telling you in this story is Lah Ahmad, the singer. god i know i'm crazy! i saw him in Muzik Muzik (when he's still together with VE) performing Pop Ye Ye. i thought he was very very verrrrrrrryyyyyyyyyyy cool. he's the first malaysian artist i ever had a crush with.

that's the end of my story. about J, he's not an artist just so you know. haha...

Thursday, June 18, 2009

pasal aku takde kerja

sebab aku takde keje and sebab aku curious (sangat curious mind you) aku pergi cari gambar wife my-ex kat tutt. i kan detektif mesti kena pandai cari maklumat ye tak.

well, not bad.

adakah aku perlu rasa inferior if she's better than me?

atau perlukah aku ketawa kalau dia ternyata dia bukan tandingan aku?


.....................

.........

dua-dua pun tak pasal hakikatnya aku dah kalah.

KALAH.

orang kalah ni tak boleh cakap banyak. kena duduk diam-diam kat penjuru bilik.


kihkihkih. tetiba nak emo plak. aku tak kisah dah. dia nak kawen ke, nak berpoligami ke semua aku dah tak kisah. tapi aku simpati jugak (yang ni aku serius) sebab ayah dia jatuh sakit a few days before the wedding. koma kata kawan-kawan mak & ayah aku. kalau jadi kat aku mungkin aku tak boleh enjoy wedding aku sendiri.

hope he'll get better.

AMIN.

lelaki perempuan apa bezanya?


ada sekali, berbulan lepas, aku baca suratkhabar berita harian. akhbar sisipan yang namanya Hip ke apetah. masa tu dia feature 12 orang pereka fesyen. aku just skip untuk tengok gambar 12 designers tu. pereka fesyen malaysia yang aku kenal (muka) cuma hatta dolmat & nurita harith. mungkin ada lagi la seangkatan mereka yang masuk program realiti 'project runaway' dulu tu.

as expected, memang ada hatta dolmat bergaya ala ala macho. well, kalau dia bergambar sambil buat flying kiss memang la rasa nak lempang kan. no offence, hatta.

tengok gambar lain, semua aku tak kenal. tetiba terpandang satu designer ni. wah cun siutt!. tapi heran jugak kenapa dia sorang je perempuan antara 12 orang ni. cari punya cari nama dia tak jumpa. eh apsal semua nama lelaki?

aku belek muka depan baca tajuk.

laa...12 orang pereka fesyen LELAKI rupanya.

tipah tertipu bang. kenapa boyfriend abang lagi cun dari saya???

ah dunia memang tak adil.


aku recall balik cerita pasal pereka tu, amir luqman, pasal arituh tertengok gambar dia dalam facebook.

btw, he's hot. i mean, she's hot.

can you spot him? err, her?

picture taken here

aku bukan nak cakap pasal dia sebenarnya. aku nak cakap pasal anak saudara aku yang umur dalam 2 tahun, ada 3 orang. 2 perempuan, 1 lelaki.

yang lelaki tu aku tengok perangai dia sangat kontras dengan yang perempuan. dia suka main benda-benda mekanikal. contohnya kipas. sampaikan kalau dia balik kampung terpaksa bagi dia kipas meja yang lama yang dah rosak tu bagi dia main. memang habis dibuka sana, bukak sini pastu dia pasang balik.

yang perempuan 2 orang tu macam biasa la. apa yang budak perempuan suka main itulah yang dia main.

tapikan, aku ada sorang sepupu lelaki yang masih sekolah rendah. dia ni suka main anak patung. sampai siap ada rumah anak patung yang dia buat pakai kotak dekat rumah dia tu. mak dia tak boleh buat apa. layan je la perangai dia tu. lagipun dia budak lagi. there's no guarantee bila dah besar nanti dia masih macam tu kan?

aku rasa bila dia besar nanti sepupu aku akan end up berkerja dalam bidang fesyen jugak. i wonder if amir luqman tu serupa dengan sepupu aku masa dia kecik dulu. tapi untuk berpakaian seperti wanita & act like a woman, he must be very brave. dan dia mesti dapat sokongan moral dari kawan-kawan yang se'jenis' dengan dia. lagipun, lelaki lembut macam ada kumpulan tau. believe me, i know.

oh ya, masa angah aku kawen dulu, rupanya dalam family abang ipar aku ada sorang cik pon(dan). semua orang tak sedar pun dia lelaki pasal his dress up and make up memang sebijik macam perempuan. even aku (yg masa tu tak tahu dia lelaki) sangat impressed dengan solekan dia.

dia ikut tidur dalam bilik yang kami reserved untuk keluarga perempuan abang ipar aku.

yang buat kantoi ialah suara dia. sebab tu dia tak bercakap depan orang ramai. angah aku terperanjat sebab tetiba ada suara laki di kalangan perempuan. hehe...

kadang-kadang aku terfikir kalau aku bermasaalah macam diorang. kalau aku lelaki yang terperangkap dalam badan perempuan ke. macam mana ek? mungkinkah aku akan panjat pokok manggis instead of tanam pokok bunga atau mungkin aku akan lebih suka bertukang dari memasak? tapi panjat pokok and bertukang dua-dua perempuan boleh buat. takde masaalah... masaalahnya pokok manggis tu susah giller nak panjat!

Sunday, June 14, 2009

rubbish

[update: abis mentor malam semalam (ye akhirnya aku tak tengok pun) adik aku dengan excited bagitau evo keluar. evo tu anak buah Jac. kata dia lagi anak buah si Lah ( i patah hati abang Lah ambik anak murid perempuan. how could you?) nyanyi first song cam hampeh tapi second song sangat sedap. like i care la kan. tapi kelakar tgk adik aku yg tetiba hyper tu. mungkin this sunday boleh join dia tgk mentor sekali lagi]


last week. ahad malam. bosan.

jam pukul 9 lebih. duduk depan tv. join adik-adik tengok Mentor.


lepas 5 minit: *kerut kepala*

lepas 10 minit: WTH?

lepas 20 minit: sampah.sampah.sampah.sampah.

lepas 25 minit: baik aku tido lagi bagus.


dalam masa 25 minit, persembahan yang aku rasa paling sampah & tak relevan dengan muzik sekarang boleh dapat 19 dari 20 undi dari juri awam.

mentor tak tau ke mana arah tuju anak murid. serupa takyah ada mentor.

bagi anak murid lagu ntahhapehape.

persembahan anak murid yang tak boleh blah. gaya hebat suara ke laut.

and abang nas?

menyampah siutt! buat semak je..ini bukan melodi!


tambahan: suke bebenar bawak lagu agnes monica dalam pertandingan. haiii..tak bosan2 ke? aku yang mendengar ni dah naik loya. kalau sedap takpe jugak...


malam ni mungkin akan tengok mentor untuk 25 minit. itupun kalau boleh tahan...

Tuesday, June 9, 2009

sh*t!

aku bukak link download anime sekali yang keluar link to porn (+ pictures) plak. to make matter worse, tetiba adik aku muncul.


dia ternampak!


damn. i feel like a pervert. malu syialll!!

Monday, June 8, 2009

latest news

i said i'm gonna take a long break. i lied.

well, literally.

been feeling down with Sitam's accident when i wrote that. so since she's getting, I'm also getting better. morally that is.

mom said he (my ex) is going to get married this weekend. last year, i almost burst into tears when she told me he was engaged. strangely enough, this time i didn't even flinch.

i thought i'm gonna be all sad when the moment came. but i thought wrong.

no tears. no mood swing. no anger. nothing whatsoever.

i've grown. i'm so proud of myself!


-------------------

my mom. she likes to talk about marriage lately. MY marriage. i tried to divert her attention to my elder sister who clearly have to get married before i do. she at least got a boyfriend. but mom said in my case all i need to do is say yes and prince charming will come knocking on my door.

ok not prince charming. just ad*l.

i bukan tak suka dia ok. i just tak rasa nak settle in lagi.

lepas ni nak larilah everytime dia cakap pasal wedding-related-things. bahaya. kita mesti behati-hati & mengelak dari bahaya kan?


chow.

Wednesday, June 3, 2009

jangan happy sangat nanti menangis

Destinasi: Zoo Melaka of course. you can read, can you?




buang sampah dalam tong sampah ok. burung pun pandai.


sapa beruk?
SAYA!!


aku nak bela seko. sapa boleh bagi?



banyak sangat gambar. malas aku nak upload. gambar aku takde pasal aku jadi tukang ambil gambar. hari yang menyeronokkan tapi beransur menjadi hari paling tragis dalam hidup aku. kucing aku kena langgar moto depan mata aku sendiri. boleh bayangkan perasaan aku macam mana?

kucing aku masih hidup. tapi she's far from ok. aku dah bawak jumpa vet & he gave antibiotic injection to Sitam and some lotion for her wound. thank god dia tak miscarriage + patah kaki. but the thing is, aku nak bersihkan luka dia pun aku takut (dia sakit + blood) let alone nak sapu ubat.

aku semacam phobia tiap kali aku teringat balik insiden dia dilanggar tu. aku takkan lupa. ianya macam satu peringatan untuk jaga dia dengan lebih berhati-hati.

Sitam, she's not just a pet, she's a family. dia kesayangan aku.




p/s: aku sudah kehilangan selera untuk berblog. mungkin akan berehat for a long, long time.

Friday, May 22, 2009

ortoPilot is a genius. but so are the other.

he did a lot of cover (songs) and i like most of it.
plus, his original songs are good too.
my favourite would be ColdPlay 'Viva La Vida' Cover & Glen Hansard and Markta Irglov 'Falling Slowly' Cover.
*falling slowly is sooo beatiful.

subscribe to ortoPilot channel in Youtube.


btw, if you like falling slowly just as much as i did, or if you like Kris Allen (of American Idol), you can listen to his version of falling slowly.


and while you're at it, try listening to KokoKaina.
she's pretty good, for a malaysian.



but this one cover just blew me away.
cover of Hey Ya by Mat Weddle of Obadiah Parker.
I've listen to it for so many times already.

watch it here.

Monday, May 18, 2009

izzie marry karev & then lost her memories? O'malley died?

what a shocking season finale.

read here.


p/s: aku minat dengan Grey's Anatomy tapi dah lama tak follow. nak tengok kat tv malas. nak download lagi malas. i like all the characters. especially Yang. tapi watak tambahan macam adik meredith & ex-wife goerge + her gf tu aku kurang suka. plus, pada aku McSteamy lagi hot dari McDreamy. hehe...

Saturday, May 16, 2009

"rasanya sakit sekali,"

kata maid indon abang aku pada aku.

asalnya kami bercakap (dia bercakap. aku mendengar. tapi aku tak paham pun mostly apa yang dia cakap tu) pasal kucing. dia tanya aku nama kucing aku pastu plingg terus dia cerita pasal kucing dia tanpa henti. pastu dari satu topik ke topik yang lain.

kucing dia ada 3 ekor.

satu nama Nike. sempena nama arwah Nike Ardilla, penyanyi popular indonesia satu masa dulu.

satu nama ???. sorry aku tak ingat pulak.

yang terakhir nama achit (kalau aku tak salah dengar la). nama sempena arwah kawan baik dia yang meninggal kemalangan motosikal.

bla bla bla bla dia cerita pasal kemalangan itu. then dia kata, " achit itu cowok saya,"

apa??? *tercengang kejap aku*

"rasanya sakit sekali. sampai ke hari ini," kata dia lagi.

disebabkan kematian cowok (boyfriend) dia, dia amik keputusan untuk merantau. keluar dari kampung. akhirnya dia sampai malaysia tahun lepas.

kemalangan tu berlaku tahun 2001.

sampai sekarang dia tak nak cari pengganti. mungkin ingatan pada arwah achit masih kuat walaupun dah bertahun dia pergi.

kemudian dia bercerita pasal family dia pula. katanya dalam family dia (8 orang adik beradik, 5 lelaki 3 perempuan. dia yang bongsu. kalau tak silap aku la), dia paling kekurangan. kurang cantik, kurang pandai, hitam dan yang sewaktu dengannya. senang kata she's the black sheep of the family la. tapi aku tgk dia takla hitam pun. apetah lagi berbulu tebal macam kambing biri-biri. haha.

keluarga dia bukan orang susah pun. akak dengan abang dia ada business sendiri. dia pun kalau nak kerja dengan kakak abang dia boleh. tapi tu la dia nak merantau sebab kecewa.

"kalau tak percaya saya ada no talipun kakak saya," kata dia bersungguh. aku senyum je la.. [note: kakak dalam bahasa indon maksudnya abang kan?]

masuk cerita pasal abang dia yang sorang ni pulak. ha tengok berapa cerita yang aku kena dengar. kesian aku kan? abang dia ni cakep bangat (hensem gile). ramai peminat. umur dalam 30-an tapi masih single. masuk cerita pasal bekas awek dia pulak, yang curang. kemudian.......

dah cukup la tu. takkan semua cerita dia aku nak tulis kat sini.

sebenarnya aku bukan baik pun dengan maid abang aku tu. tapi disebabkan bila abang & kakak ipar aku balik sini aku dengan adik-adik aku yang lain terpaksa share bilik dengan dia. jadi nak tak nak kena la bercakap sikit-sikit. umur dia lebih kurang baya aku jugak kut. ntahla aku tak pernah tanya.


bila aku ingat balik aku rasa kelakar. bercakap dengan dia macam ayam bercakap dengan itik!



note: ni peristiwa masa cuti 1 mei haritu. baru ada hati nak menulis sekarang.



aku rasa lagu ni sesuai untuk menggambarkan perasaan dia



Masih tertinggal bayanganmu
yang telah membekas di relung hatiku
hujan tanpa henti seolah bertanda
cinta tak disini lagi kau telah berpaling

REFF:
Biarkan aku menjaga perasaan ini
menjaga segenap cinta yang telah kau beri
engkau pergi aku takkan pergi
kau menjauh aku takkan jauh
sebenarnya diriku masih mengharapkanmu
ooh oooh

Masih adakah cahaya rindumu
yang dulu selalu cerminkan hatimu
aku takkan bisa menghapus dirimu
meskipun kulihat kau kini diseberang sana

REFF

Andai akhirnya kau tak juga kembali
aku tetap sendiri menjaga hati