Wednesday, January 14, 2009

Review: Liar Game (JDrama)

akibat keminatan secara tiba-tiba pada Matsuda Shota (HYD Nishikado Sojiro, one of the F4 boys), aku pun terasa nak tengok Liar Game, yang mana Matsuda berlakon sebagai hero di samping Toda Erika, minah yang jadi Nakashima Umi dalam HYD 2 @ Hiyama Mihoko dalam Code Blue. tapi dalam Code Blue rambut dia keriting jadi aku tak cam pon. but she's hot i tell you. not that i care la kan...


peringatan: ini bukan cerita jiwang.


aku copy je la synopsis dari dramawiki


Kanzaki Nao is an honest college student who receives a hundred million yen one day, along with a card saying she has been chosen to take part in the "Liar Game". The aim of the game is to trick the other players out of their hundred million dollars. At the end, the winner gets the hundred million and the loser is a hundred million yen in debt. The next day, she receives notification that her opponent is her former teacher, Fujisawa Kazuo. She goes to him, seeking help, but ends up getting tricked into handing her money over. Desperate, she approaches the police for help, but they are unable to do anything. However, she is told of a mastermind swindler, Akiyama Shinichi, who is to be released from jail the next day. Desperate, she goes to him for help.


sedikit snapshot untuk 1st stage




[click to enlarge]


cukup cukup. tak boleh lebih lebih.


drama ni agak engaging jugaklah. mungkin sebab dia fast-paced jadi takdela aku rasa macam separa mati nak habiskan. lagipun dia punya genre pun psychological thriller. memang aku pon ada rasa thrill la sepanjang aku tengok tu. penuh la question mark dalam kepala aku nih. kalau aku tengok kat tv ni memang aku akan geleng geleng kepala sebab tak paham. lepas tu takdenya aku nak teruskan tengok sampai habis. sebab tension. explanationnya (setiap strategy/trick akan diberi expanation) laju semacam. terpaksa aku ulang balik banyak banyak kali nak bagi paham. atau mungkin aku ni jenis memang lembap kut?.

liar game ni ada beberapa stage. setiap stage kalau menang akan dapat wang hadiah. yang kalah kena bayar balik duit yang mereka dapat awal permainan (contoh: 1st stage, 100 million yen). dalam ertikata lain, sekarang mereka berhutang 100 million yen pada company. pemenang akan proceed ke next stage. kalau nak tarik diri kena pulang balik half dari wang hadiah. and of course la setiap stage cabarannya berbeza & lebih payah. hadiah/debt at stake pon semestinya lebih besar.

teruskan pada watak utama, Kanzaki Nao ni sebab watak dia memang lurus bendul + honest memang buat kau rasa nak terajang je. senang sangat kena tipu. pastu kena tipu twice (or thrice) dengan orang yang sama plak tu. macam tak percaya ada orang yang sikit punya jujur macam tu. memang grr...geram. nasib baiklah ada hero yang cool itu. oh my god, Matsuda memang cool. lebih tepat, watak Akiyama Shinichi yang dia bawak tu memang cool. swindler la katakan. trick orang pun steady je. bergaya gitu.

kisahnya dulu dia ni student U amik jurusan saikologi. tapi lepas mak dia bunuh diri sebab kena tipu dengan syarikat MLM (bunuh diri untuk dapatkan wang insuran supaya Matsuda boleh terus belajar & tak terbeban hutang) dia jadi swindler untuk balas dendam. balas dendam berjaya tapi dia masuk penjara 3 tahun. keluar je penjara kena tolong Kanzaki Nao ni pulak. tapi kisah sebenarnya ialah company yang anjurkan game menipu (Liar Game) ni ialah company yang berkaitan dengan company MLM yang tipu mak dia. so memang penglibatan Akiyama dalam game ni memang dalam jangkaan company tersebut . how eh?

siapa sebenarnya dibalik company (secreteriat yang benarnya) itu? apa sebenarnya yang mereka mahu dengan Akiyama? apa pula yang mereka mahukan dengan Kanzaki? adakah mereka mahu balas dendam? or is it just simply a game?


bila, apa, di mana, kenapa, siapa, bagaimana.....sila tonton jika mahukan jawapannya.


err, aku bukan sengaja cakap macam tu. aku pon belum abis tengok ni ha.....


[update: aku dah abiskan malam tadi. the final episode (episode 11, 2/12 hour duration) basically told the summary of all episodes & the missing pieces in between. memang mengujakan]


rating: 3.5/5