Wednesday, September 30, 2009

bad news after one another

aku dah cukup berduka dengan kejadian yang menimpa ezra. tetiba keluar pulak cerita pasal Aiman.





in the end, tiada berita lebih sedih daripada berita kematian.

Tuesday, September 29, 2009

senoi @ Ezra

ceritanya bermula begini


i googled of course. tapi since aku silap kat nama (i typed muhammad as mohd) i didn't get the result i wanted. and me being naive ingatkan it wasn't serious. like maybe dia kantoi merempit or something. imagine my shock when there's gun and grenade involved.


as promised, this is what he wrote in my memopad. i highlighted part yang penting.


date: 14/12/99'
time: 1 pagi
tempat: ntah mane2 ntah

hello,
okaylah, ini betul2 first time aku tulis kat memopad orang, so i rasa kelakar sikit but thanx anyway for letting me write in your memopad. ini fisrt time aku tulis sebegini, so aku start lah, ok. (sori kalau tulisan x lawa, aku memang malas nak tulis lawa2). time form one, two and three aku tak kenal kau, aku sebenarnya dapat tahu nama kau time penghujung form 3. aku harap kau tak marah. actually naik form 5 baru aku tahu semua nama bebudak pompuan ....."alamak, budak datang....hah, kan aku dah kena gelak; bebudak ejek aku ngengada tulis dlm memopad orang." takpe aku tak pedulik...

so sambung cerita, time f.3, aku suruh budak tunjukkan aku siapakah budak yg. bernama Sarizah. Ooooh, rupa2nya engkau!!! (very, very sorry) baru aku tau. tapi naik f.5, barulah first time aku dapat betul2 bercakap dengan kau, tue pun kekadang je. tapi, jadilah walaupun sekejap. to be honest with you, aku rase ngkau malu2 sikit nak cakap dengan aku. time jamuan kita, bila kita meluahkan isi hati kita semua, barulah aku tau kau anggap aku ni sbg. seorang yg. garang. okaylah, aku sebenarnya seorang yg. pemalu, Serious! walaupun kau nengok aku memekak kat kelas ke atau kat mana2, tapi dulu aku memang pemalu. but aku rasa, kalau malu lama2 tak guna jugak, karang aku tak boleh communicate dgn. org. so, aku telah mengambil tindakan drastik untuk mengubah perwatakan aku. but, aku masih kekadang x boleh hilangkan perasaan kurang-suka aku pada perkara yg. mengada-ngada. itulah sebabnya, kadang2 aku mengambil pendirian ayah aku yg, merupakan seorang yg garang. kegarangan ayah aku memanglah x boleh dibayangkan, but he has changed into a very good man/father (x payahlah cerita pepanjang).

aku ni seorang yg. extremist, kalau nak happy, memang gile habis2an, tapi, kalau aku serious, memang aku pantang org. memekak dsb. but aku memang x suke cari pasal ngan pompuan. aku seboleh-bolehnya nak puaskan hati korang, kalau tak, aku rasa macam aku ade buat salah. aku pun x tau aku tindakan aku betul ke tak, tapi takpelah. aku memang mintak maaf bebanyak kalau selama nie muka garang aku telah membuatkan kau cuak pada aku. sori. kalau kau nak tau, aku dulu, time baru2 masuk kelas omega, aku memang sedih gile pasal kena turun kelas, tapi kemudiannya aku rase lain macam sikit. aku rasa yang kelas omega nie macam very open minded. betul!! aku rase bebudak kelas nie memang ngam gile. memang beruntung, aku dapat masuk kelas nie. bile aku dapat tahu bebudak kelas nie open minded, aku pun take advantage utk.berborak ngan semua pompuan. sampaikan ke dill pun aku kacau. aku rase kalau lebih lama lagi aku duduk kat kelas nie, lebih banyak manis dapat aku tinggalkan.

okay, itu semua cerita lama. for the future, aku akan doakan kejayaan kau dalam SPM. moga2 kau akan berjaya dalam hidup dan apa jua yg. kau ingin lakukan. jangan lupakan Tuhan. jangan gelak pulak, walaupun aku bukannya seorang yg. alim dengan telinga bertindik dan sebagainya tapi aku pendirian aku memang tetap. aku sukakan keganasan tapi aku tak suka mempermain-mainkan soal2 agama.

raye nanti, jangan sakan sangat sampai lupe diri. kalau sudi datanglah ke rumah aku. kalau nak datang beraya, ajak Aini, Faryn dan bebudak pompuan lain sekali okay. kata2 akhir dari aku:-

  • work hard for your future
  • enjoy life
  • 4get me not
  • bila aku kahwin nanti, datanglah ke kenduri kahwin aku, kih! kih! kih!
  • make the best of what you can
  • peace.

sorilah, kalau kata2 aku ada yang mengguris hati kau dan tulisan aku pun buruk, so sorry again.

yours truly,
ezra @ senoi




seperti yang dia tulis, aku tidaklah rapat dengan dia. bercakap pun jarang sekali. tapi aku rasa dia sangat tulus and ikhlas masa menulis ayat-ayat di atas. it's like he's shown me part of him that i've never known. tapi sepuluh tahun dah pun berlalu dan sepanjang masa tu anything could have happened. mungkin dia dah berubah, or mungkin betul dia ada masalah mental. but he was a friend (and still is) and i'd like to believe in him.

i hope he's gonna be ok. i truly hope so.

it can't be, can it?

Datuk’s son claims trial
By M. MAGESWARI

PETALING JAYA: The son of a former prime minister’s aide has pleaded not guilty to possessing a hand grenade as well as threatening to kill his father and assaulting him.

Muhammad Ezra Rusli, 27, who is believed to have mental problems, is the son of Datuk Rusli Abd Malik, 61, who was once private secretary to former Prime Minister Tun Abdullah Ahmad Badawi.

In a Sessions Court yesterday, Muhammad pleaded not guilty to having a hand grenade unlawfully at his house at D’Shire Villa in Jalan Camar 4/1, Kota Damansara at 1pm on Sept 8.

If convicted, he can be jailed up to 14 years and given a minimum of six strokes of the rotan under Section 8 of the Firearms Act.

DPP Shah Rizal Abdul Manan asked the court not to allow bail for the accused, saying that the offence was unbailable.

Judge Aslam Zainuddin denied bail and set Oct 19 for mention pending appointment of a lawyer for him.

In a magistrate’s court later, Muhammad, who was handcuffed, pleaded not guilty to committing criminal intimidation against his father by threatening to kill him with a pistol.

He was said to have committed the offence to cause fear to him at the same place between 3.30pm and 5pm on Sept 5.

If found guilty, he can be jailed up to seven years or fined or both under Section 506 of the Penal Code.

Muhammad also faced a second charge of causing hurt to Rusli at the same place and time.

He can be jailed up to a year or fined a maximum of RM2,000 or both under Section 323 of the Penal Code.

Rusli, of Subang Jaya, lodged a complaint over the matter on Sept 7.

DPP Shah asked the magistrate to deny bail on grounds that the accused faced a charge under the Firearms Act which was unbailable.

In elaborating further, DPP Shah tendered a letter from a doctor from Sunway Medical Centre dated Sept 8 over the mental condition of the accused.

He asked for a mention date pending instructions whether to refer the accused to Hospital Bahagia for further check-up.

Magistrate Aishah Hijriah Arshad denied bail and set Oct 19 for mention.


i always believed that ezra can be a lot of things but threatening to kill his father? i refuse to believe that.

aku terkejut. sangat. and what with the mental problems? that's absurd!

i remember he wrote in my memo (yang kena paksa beli tu, RM2 satu kalau tak silap) yang bapak dia garang. aku cuba cari memo tu tadi tapi tak jumpa pulak. kalau aku tak silap itulah yang dia kata. later aku cari balik memo tu sampai jumpa and taip balik exactly what he wrote.

anyway, di mata aku ezra walaupun kelihatan macam samseng (look good nevertheless) tapi dia baik hati. sesungguhnya aku bersedih atas kejadian ini. mesti ada penjelasan yang bagus untuk apa yang dia buat.


i seriously seriously want to believe that.



p/s: on 2nd note, using mental problems as the reason might help him.