Friday, February 19, 2010

kenapa aku benci bawang putih bawang merah

aku jenis begini, bila dah tertengok satu cerita, dah terfollow, walau tak sedap rasa sayang pulak nak tinggalkan. sebab tu la agaknya aku teruskan tengok cerita cerita indon yang banyak tak munasabah dari munasabahnya. yang berlambak-lambak kat kaca tv sekarang. contohnya cerita bawang merah bawang putih, yang aku tak tau apa rasionalnya sampai diulang tayang oleh TV3.



biar aku rephrase ayat aku, tak rasional bagi aku sebab aku rasa itu cerita budak-budak sekolah yang bodoh. rasional bagi TV3 sebab banyak makcik-makcik, nenek-nenek yang tastenya tak macam aku.


jadi apa sebenarnya bawang putih bawang merah?

bukan. bukan bawang putih & bawang merah yang kau buat masak tu. bawang putih bawang merah ialah kisah mengenai Alya (bawang putih) & Siska (bawang merah) & Rika Sumanto, ibunya si Siska merangkap ibu tiri Alya.

si heroin, si bawang putih, yang konon baik (tapi selain menipu dia juga berzina. SAY WHAT??), yang walaupun dilindungi puteri (kalau betul dia malaikat, she suck at it) & Ferdi & , masih lagi berupaya diseksa mental & fizikalnya oleh Siska & Rika. typical damsels in distress, perlu diselamatkan berulang-kali (boring) dan akhirnya apa?



MIMPI!



mimpi kau tau. memang buang masa. memang nak kene pancung sape yang bagi idea untuk cerita sampah macam ni. Grrr....



(nota untuk Nia Ramadani: boleh tak jangan berlakon jadi gadis manis yang innocent lagi baik hati? you are so much better being a bitch & that's a compliment)



WRITER'S NOTE: Ini pun satu entry yang aku drafted pada tahun 2008. masa tu bawang putih bawang merah tengah di-ulang tayang kat tv. sepengetahuan aku, untuk versi kat malaysia ni ending dia yang mimpi tu kena cut. meaning that the whole story bukan mimpi la. tapi kan, aku pun dah konpius samaada mimpi atau tak sebenarnya.

alien invasion?

first we heard a sound. foot steps. like someone was moving outside the house. the foot steps sounded nearer and nearer. then we heard something mechanical being turned on and there was the noise. it gets louder and louder every seconds.

we looked at each other quizzically. partly scared.

I'm no psychic but i can certainly read what's on their mind at that exact moment. what's on their mind, what's on my mind, i know we're thinking about the same thing.


what was that?!


suddenly i remembered my cats. oh my god, they were outside! i must get them inside. i must save them!

my first reaction was to get out from the back door. but as i walked halfway to the door, white smokes enter the house from the lower door gap. i was stunned so i stepped back.


i couldn't get out. i couldn't save them. what should i do now?


we started panicking....



WRITER'S NOTE: wrote this one on 8th of August 2008. a true story btw. just experimenting with a new style of writing. HAHA. i never get to finish it (and then forgot about it).

whoa, i drafted this in 2008


perkara-perkara yang menimbulkan tanda tanya/keserbasalahan/kemeluatan pada aku di laman web friendster.


1) bila seseorang mengaku cute/comel/cun walau sebenarnya dia tak. [note: dia serius mengaku. bukan dengan nada bergurau]

- banyak aku jumpa kat friendster. caption pada gambar beliau seperti 'comelnya dia (dia tu merujuk pada diri sendiri), shommelnye (err), cute kan aku?' dan sebagainya. pendek kata caption yang membuatkan orang tertarik (nak view). akan menimbulkan tanda tanya/kemeluatan/keserbasalahan orang sebab biasanya caption itu tidak memberi justice pada gambar tersebut. jangan menipu pembaca ok?


ataupun, next time, just leave the caption blank boleh kan dear?


oh well, maafkan dia. mungkin dia serius rasa dia comel. tapi yang aku peratikan awek indon memang comel. cuba tengok kat most popular member.


2) minah bertudung in real life tapi boleh pulak letak gambar free hair yang sexy (baju pun kalau boleh nak free jugak). captionnya mestilah berbunyi 'hmm...sexy" . tak contradict ke tu cik adik?

and NO, gambarnya tidak diswastakan.


3) letak gambar self-snap berpuluh keping tapi expression semua sama. cuma berlainan sisi dan baju. err WHY?


4) yang bercinta mesti nak tayang-tayang how much they're in love. maka akan banyaklah shoutout berbunyi 'i love you so much' 'i miss you so much' dan banyak juga lah mushy bulletin yang sebenarnya [NOTE: FAST FORWARD TO PRESENT TIME, I DON'T EVEN REMEMBER WHAT MY POINT WAS]


get a room already!





p/s: masa ni masih aktik ber-friendster. sekarang tidak lagi...haha...

Wednesday, February 17, 2010

current favourite ( title pun kena edit jugak? how lame..)

i've changed my current fav section today, after leaving it 'bersawang' for quite some time. and since I'm bored (like i always do) & have nothing to blog as of late (writer's block maybe? yeah AS IF i'm a real writer haha) i'm gonna be lame and go through it one by one. so let's see...


1) The Vampire Diaries



- i believe I've told you before how much i like this TV show. and if i haven't (or if you missed it) here i go again. I LOVE THE VAMPIRE DIARIES!!! it's gotten interesting now that we knew *SPOILER ALERT!* Katherine was never trapped in the church . so where has she been all these years?

i've wiki-ed for the book version of TVD. i think the story is a bit different from the drama. well I HOPE IT'LL BE DIFFERENT now that i spoilt it sillymewhymustireadwhatishouldn'treaddamn!.


2) Chuck



- again, i believe I've told you before how much i like this TV show. nah I'm not gonna repeat it (^_^). now entering 7th episode of the 3rd season, CHUCK GOT HIMSELF A NEW GIRLFRIEND YAAY!! better yet, it's none other than Kristin Kreuk, better known as Lana Lang in Smallville. god i love her since...forever.

still, i don't like the fact that Sarah and Shaw is becoming an item. i have to admit though, that they do look great together. poor Chuck...


3) Fairy Tail




- it's manga-turned-anime. again. the same as Skip Beat and D-Gray Man (which i removed from my current fav because it's not my current fav anymore. obviously. love the anime but the manga is so confusing I'm having a hard time to understand the storyline). i love everything about this anime, from the character down to the seiyū. in short, EVERYTHING. damn funny too. Natsu, Erza, Gray, Lucy and Happy (a talking cat. AYE!) crack me up every time. perfect combination. LOOOOOVE IT.


*of course, it helps that Bleach and Naruto are becoming boring nowadays.*


4) T-ara




can't seem to get these two songs out of my head.





WHY?

because T-ara is good.

the second song has another version. but i like this one better.



so that's all for now. see ya!

real bummer

kenapa? kenapa?


KENAPA TERMINATOR: THE SARAH CONNOR CHRONICLES CUMA ADA DUA SEASON??


dah la ending-nya tergantung . Grrr...





writer's note: patutnya aku mengamuk bulan April aritu. tapi tu la...lambat. haha...


p/s: shirley manson (of Garbage. the band, not the sampah) is one hell of a liquid metal. I'm lo-ving it...