Tuesday, April 27, 2010

haru-haru (day by day), memang yang terbaik dari Big Bang.

you know what, i've watched/listened to this video/song for a thousand times but still tak jemu-jemu lagi. watching it for the first few times, i cried. god i cried like crazy. padahal satu apa pun aku tak paham. hehe. and today aku tengok lagi sekali, and this time with the english translation.




kalau ikut MV, this girl (Min Young) broke-up dengan G-Dragon (that's the main actor) pasal dia ada penyakit and nak buat pembedahan. tak tau la penyakit or pembedahan apa but most likely she won't survive. so dia macam tak nak la G-Dragon sedih if anything bad happened. but G-Dragon ni plak salah paham & ingat the Min Young ada affair dengan TOP. so berperang la G-Dragon & TOP ni sampai bertumbuk-tumbuk segala. kawan-kawan diorang pon dah tak boleh apa dah .only on the day of the surgery baru G-Dragon tau perkara sebenar bila Taeyang call him and tell him everything. tapi malangnya bila dia sampai hospital je dah terlambat coz Min Young dah meninggal.

oh ye, ingat tak masa mula-mula start MV ni the girl ada bagi cincin kat TOP? and near the end ada dialog between GD & TOP (ini Haru-Haru punya MV version 2, so takde dalam ni. kalau nak tengok part ni kena tengok version 1, MV yang original).

so dalam part ni, TOP pulangkan balik cincin to kat GD and he said, "sorry for lying. Min Young really loved you a lot,".  this is the part yang betul-betul buat aku sentap and terus bercucuran air mata. part yang member-member dia pujuk dia tuh pun aku rasa sayu gile. damn, terer betul si GD ni berlakun. memang believable...



nah aku letak MV yang original. baru aku perasan dalam MV version 2 jalan cerita-nya takde.


again, tengoklah MV original version, lagi tight dari yang ni. yang buat aku kagum ialah walaupun lirik dia takde kena mengena dengan bergaduh, tapi TOP & GD were singing & acting like they meant it. tapi bila tengok part yang tak jadi tu rasa kelakar la pulak..

ok kalau ikut the song, actually the girl mintak putus and this guy walau tak rela + sedih gila + devastated dia harap perempuan tu tetap happy dengan orang baru. and that he will be ok in time.

lebih kurang macam tu lah.



ok sekarang aku nak layan jiwang jap. bye-bye.