Sunday, October 9, 2011

Rendang daging


as promised.... 



RESEPI DIAMBIL DI SINI

Note that resipi di atas adalah untuk 1kg daging. yang aku nak buat adalah 1.5kg. jadi aku tambah la bahan-bahannya accordingly. 



aku replaced santan kelapa dengan santan kotak because i'm health concious. haha...banyakla aku punya health concious. yang sebenarnya aku malas nak kopek & parut kelapa. kalau korang rajin, by all means, gunalah santan kelapa yang asli. hasilnya memang akan lebih baik. dia punya manis santan tu, dia punya lemaknya, memang terbaik. kerisik pun sama. kalau rajin buatla sendiri. kalau beli & tak bernasib baik, dapatlah kerisik yang kurang kualiti (like the ones i bought). bau macam ada sedikit tengik, rasanya pun macam ada pahit-pahit gitu. tapi because sayang nak buang, so.....


nak tumis tu jangan lupa cili kering ye..aku tak amik gambar pun sebab cili kering gua punya adik dah siap blend-kan semua *good girl*

bila dah naik bau tu masukkan la daging ye. pastu masukkan air. banyak mana tu, sampai daging empuk la. you know the drill..





okeh, siap dah rendang aku. amacam, gempak tak?


resipi ni yang uniknya pada aku ialah penggunaan rempah kurma tu. i've my doubt, initially. sebabnya aku memang tak suka makan ayam kurma ke, daging kurma ke, etc, etc. sebelum ni kalau masak rendang memang tak pernah letak rempah apa-apa. the first time aku guna resepi ni plak (masa aku buat 'the-partially-open-house' masa raya itu ari), aku guna rempah kari pasal rempah kurma tak ada pulak kat rumah. tastewise? dua-dua pun sodap. it's just that kali ni aku rasa aku terletak terbanyak pulak rempah kurma so jadi macam pekat sangat pulak. kalau untuk 2kg daging memang sedang elok kut.


aku nak masak nasi himpit, tapi adik aku kata tak payah. so we ate it with....


the good ol' nasi lemak. Yumss!!