Tuesday, September 18, 2012

Redha


the remaining half...







"When it's time to let go, let it go"

Saturday, August 18, 2012

Sambutan Raya 2012 : Suka dalam duka

ini adalah kerana walaupun berasa excited, i'm feeling a bit sad/stressed/worried sebab kesayangan-kesayangan saya dijangkiti penyakit. i thought it was kurap biasa-biasa je, yang sendiri ubat pun boleh baik. yang ini aku cakap berdasarkan pengalaman. kalau kucing aku ada kurap, dengan mensapu minyak bekas goreng ikan @ minyak goreng kunyit hidup (yang dah tumbuk) will do the work. tapi sebab kebelakangan ni selalu sibuk, kesihatan anak-anak adalah sedikit terabai. dalam kes aku, aku dah nampak kurap tu lama dah dah, tapi i ...apa perkataan tu...em...isk....senang cite aku bertangguh-tangguh nak sapu ubat tuh. jadi it became worse.

i usually fed them before i go to work. my cats ni selalunya makan tak tak agak-agak tau. bila dia nampak kita bawak makanan untuk dia, bunyinya macam setahun aku tak bagi makan. and they eat a lot. but one day ni, one of them macam tak heran nak makan. which was weird sebab that cat ialah kucing yang paling banyak makan (or maybe only second to his mother). i took the food to him & he ate it. but tak banyak. and then all siang for a few days dia dok berjemur tengah-tengah panas. so i thought maybe he had a fever a something. and other cats, one after another, follow his behaviour. and yang aku perasan they even limped. somehow aku boleh rileks lagi until the so-called-kurap on one cat started bleeding (probably due to excessive scratching). itu dekat muka / telinga / hidung. bila aku check, dekat kaki pun sama. my god! that'll explained why a a few of the cats macam tak berapa nak bergerak. aku panggil pun buat dek je.

i actually dah pesan yang my sister yang duduk JB tu to buy me medication for kurap, along with some deworm pills & a carrier. dekat-dekat my place ni memang takde vet @ even petshop. kampung la katakan. nak pergi jauh-jauh aku tak sempat pulak. tambah lagi nak gerak sorang-sorang aku x berani pasal aku tak tau jalan. the plan was, bila dia balik semalam i can treat them(the cats) with proper medication. sementara tu aku ubat diorang dengan cara yang aku biasa buat. sekali je ubat kurap tak beli daa...so i asked her to ikut aku la bawak kucing-kucing ni pergi vet. malangnya, bila aku call klinik haiwan yang paling dekat,and also pejabat veterinar kerajaan, they didn't answer. jadi takkan aku nak redah je kan. buatnya tutup @ diorang tak receive anymore patient (bcoz orang dah start cuti raya kan) kang naya pulak. kucing-kucing aku tu bukannya boleh duduk kat confined space. a moving car will surely stressed them out.

for now untill next week, i'll continue to treat them the traditional way. kucing yang mula-mula kena tu, setakat yang aku tengok, condition dia macam tak makin buruk. granted, they all look sangat tak terurus and comot. kene lumur dengan minyak kan, what do you expect? kucing yang paling teruk tu, i can't say for now. it'll took days for the minyak to work their wonder. tapi luka kat muka dia tu macam dah kering. oh ya, i'm panicking yesterday sebab my sister said that maybe my cats had contracted SPORO, which is probably the worse case scenario. aku berdoa je la yang it's not. because if it is, i don't know how i ever gonna live with that. i mean, 4 cats with sporo? what am i supposed to do? unless i got money flowing from my purse, i can never pay for a proper treatment. mahal tuh!

fortunately, all of the cats masih berselera nak makan. it's just that, they're very selective with the food. makanan biasa yang aku bagi (which is nasi gaul with whatever lauk) hampeh tak disentuhnya. it's either wet food or kibbles. it's ironic that dulu aku selalu naik angin pasal diorang makan macam monster, sekarang i'm like, i'd rather you eat than not eat. jadi now i give them whatever they want. it's hard enough to see them losing weight. i don't want to think of the possibility that i might lose them.

btw, i'm thinking of giving them a supplement yang namanya Transfer Factor (TF). ini adalah supplement untuk manusia but i heard that it'll work for cats too. it's pretty pricey. the one i want cost about RM170 for a bottle of 60 capsule. anything for the cat, huh. buat masa sekarang i'm looking around here kot2 ada supplier. can buy online tapi since ini adalah musim cuti, i'll hold it off sampai next week. takut sangkut plak karang. don't want to take the risk. anyhow, please let me know if you happen to know anyone in your circle yang pernah guna TF ni or memang jual ke. that'll help me a lot.

this is a long post. i think i'll stop here.and oh, the word is procrastinate. baru teringat...




Tuesday, June 5, 2012

Friday, May 25, 2012

burying the dead. like, literally.




dua hari lepas, cuaca adalah sangat baik. it's been really hot these few weeks. tapi minggu ini ok la. hujan dah mula bertandang. which means, no more sleeping on the floor. tak tahan woo tido atas tilam. bahang semacam....kelajuan kipas adalah maximum 2. itu adalah kerana aku tak boleh tidur kalau kipas laju sangat. sebab takut kipas tercabut kut. shhhh...ini adalah rahsia..

nampak tak jalan masuk tu? boleh dikatakan aku jarang-jarang drive ke area belah kanan sana. sebabnya aku takde urusan kat situ. jalan belah kiri adalah jalan untuk ke main road. jalan belah kanan adalah jalan masuk kampung. dari rumah aku ke main road, adalah tak sampai 1 minit. kalau jalan kaki adalah 5,6 minit lebih kurang. so nak dijadikan cerita, rabu ituari ada orang menumpang kereta. jadi haruslah aku ke belah kanan sana untuk hantar dia sampai rumah. nak dekat sampai jalan masuk rumah tu, aku nampak ada something atas jalan. lebih kurang kat area pokok kelapa tu la. dalam hati dah berbisik, 'dah sudah, mesti bangkai kucing ni'. but i was not worried about my cats, sebab saya tidak mengajar mereka untuk bermain di jalanan. TIDAK PERNAH. sebab i knew the risk. because i've learnt my lesson.

What we saw adalah bangkai kucing yang berumur lebih kurang 3,4 bulan. aku main agak je la sebab besarnya lebih kurang cam anak-anak Moren. bangkainya molek je. as if dia tengah tido atas jalan. phew no gore here. jadi aku kira kenderaan yang lalu semua telah mengelakkannya dengan jayanya. sambil aku hantar kawan aku tu, kepala aku ligat berfikir. all these times, i've read banyak blog berkenaan dengan kucing. satu perkara yang aku belajar ialah, we must have compassion towards the animal. yeah the cat has already died. but the least i could do is give her a proper burial. I kept thinking that, if that was my cat, I would have hope that others would do the same.

so balik tu, i stopped & picked up the remain. like i said, mayatnya elok jadi takla aku ngeri. darah pun takde. tapi the half yang sentuh dengan jalan raya tu aku tak tengok pun. sebab takut nampak 'unnecessary' thing. i won't be able to sleep if i did...

ok, seterusnya adalah cerita bergambar....


curious cats were curious



curious cat was VERY curious. 
Boren (the orange one, B stands for Bang), kept sniffing the cat.



finding the burial place. 


sebenarnya ada cat's graveyard dekat belakang rumah. tapi tanah keras
sebab berselirat dengan akar pokok kelapa. susah nak gali.
so i chose this place instead.
ni area sebelah reban ayam terbiar. tanah keras jugak, tapi bolehla...


digging hole.







selesai upacara pengkebumian.
i didn't dig the hole deep enough sebab tak larat.
jadi letak kaca (kaca ke?) biru untuk elak penggali tak bertauliah.

RIP cat.
semoga berbahagia di sana.


anyway, kalau kawan aku tak tumpang ituari, takdelah aku ke belah kanan sana, dan takdelah aku jumpa si kucing kaler kelabu yang comel itu. ini adalah seperti reaksi berangkai (chain reaction) kan? apepun, aku percaya semua perkara yang berlaku ada hikmahnya....TAMAT.

Wednesday, May 23, 2012

wow...i am so...

SPEECHLESS.


dekat fb kan ada main menatang ni...yg bila klik, dia suruh like page dia, pastu dia akan tunjuk kete apa yang kita dapat (konon). tengok kawan-kawan main, ada yang dapat ini....


ini....


dan ini....


fuyooh best best..lalu saya pun terai.....tapi saya kecewa kerana yang saya dapat adalah ini.....

|
|
|
|
V



 dan ini......(siap buat dua kali tuh..)




*menangis*


HUWAA NAMPAK SANGAT KE SAYA NI CHEAPSKATE??

Friday, May 4, 2012

dicakar Wolverine



not by this Wolverine



or this


not even this



and certainly not this



BUT BY THIS!!
---------
-------
---



look at me, I'm innocent, she said.



the truth,


SHE'S THE EVIL QUEEN!

kesimpulannya, you don't mess with this cat. probably the
most  temperamental cat i've ever met. bila kita acah-acah
macam nak pukul, bukannya dia takut, she fights back instead.

and this is what happened when you don't know when to stop. 
*story of my life*



oh ya, this is Moren (short for Mama Oren).
Cantik is her daughter. maybe next time i'll show you the entire Moren family.
went to work one day, and saw them (Moren & Cantik + one other kitten) in a cage.
long story short, i took them home (a little bit of crying involved. soft-hearted i am)
sadly the other kitten terlepas. salahkan bangla tu!

didn't realized Moren was pregnant that time. i just assumed she's naturally fat. 
haha...
anak-anak baru Moren ada 4 ekor. 1 male, 3 female.
and all with different color (which i think is unique). 
they were born on 20/1/2012.
so sekarang dalam lingkungan 3 months++ la.
nakal, as all kittens do. but they make my life livelier.
*love*

isk kalau pasal kucing ni, there's a lot to tell. haha.
maybe next time!

Friday, April 13, 2012

look what i've found

jeng jeng....


surat dari adik angkat masa sekolah menengah dulu.

nama adik angkat aku ialah Azrah bte dot dot dot (dah lupa)
beliau dulu adalah satu dorm dengan Faryn iaitu Dorm A.
btw dulu adalah semacam taboo untuk membagitau
the guys which dorm we lived in. musykil jugak gua.
now bila fikir-fikir, ini mungkin adalah strategi untuk mengelakkan
kakak senior dorm tersebut menjadi posmen kepada adik-adik junior iteww.
 i mean, BUDAK NI BARU MASUK JE DAH LEBEEYY GLEMER DARI AKU.
tak boleh jadi!

eh tapi aku dulu tak pernah pun rasa gini...haha..


berbalik pada Azrah ni, there's a time where we (the seniors) 
macam gatal-gatal nak cari adik angkat. the reasons, satu, boleh
jadi sebab kita memang admire budak ni. tapi budak yang
ramai admirer ni biasanya dah ada akak angkat. actually masa masuk hostel,
automatically memang dapat sorang kakak angkat.
this is the person yang akan ajar ko apa-apa 
yang patut about living in the hostel.
yang tolong ko angkat barang & kemas apa-apa yang patut.
so most people, they didn't like to share their adik angkat.
jadi budak ni, kalau ko approach dia most possibly dia akan tolak la.
alasan, akak angkat dia tak bagi.
could be true, or she's faking reason sebab dia tak suka ko. haha..
tapiii, kalau ko lebih senior dari akak angkat dia,
you could still have a chance. sebab...ala junior kan...pedulik apa ko...

amboiii...

aduhh merapu lagi, ok second reason, i think the more popular
reason kut (ahemm) adalah sebab nanti kalau birthday ko ke, ape ke,
ada orang nak bagi ko hadiah. or waktu outing
ada orang nak belanja ko makan. jadi waktu ni, adik angkat yang
kaya amatlah diperlukan. wakakaka...kurang asam kan?

reason aku adalah yang kedua.

ya  i was a bitch. but she seemed to be a perfect victim.
and I was an opportunist *ashamed of meself*


 azrah was actually a very low profile kid. kalau dia bukan satu floor dengan aku,
and tak lalu dorm aku untuk pergi ke toilet, i probably didn't notice her.
the thing was, she was exactly like me, bila aku dengan kakak angkat aku 
( i had 3 btw =P)
we're the quite one, yang tatau nak cakap apa dengan diorang.
so it's like, agak boring disitu.
but she wrote me letters, the kind of letter i featured here.
she loves to draw and she's good at it.
once she gave me this sailormoon like
drawing yang sebesar kertas lukisan.
very pretty!
aku siap tampal kat dalam kelas lagi. 
but now ntah dah kemana ntah drawing tuh. too bad..

so this was the thing that I remember most about her.

and oh, she gave me presents too ^_^


 after a while, she kinda grew on me.
adik angkat perempuan, dia sorang je la yang aku ada.
tak terasa pulak aku nak berangkat-angkat dengan banyak-banyak budak.
adik angkat lelaki, pun ada sorang.
cukuplah sepasang buat lengkapkan quota. haha..


 i wonder where she is now. lepas abis sekolah
terus tak contact. bukan dengan dia je,
i've lost contact with a lot of friends.
agaknya, dia masih melukis macam ni tak ek?
after a gazzillion years?


i do not look like this, sadly.



opss, terselit plak gambar Fatin Liyana dalam nih.


gambar dalam Utusan Malaysia 04.04.12.
there's a article inside about her too.


did you know ituari dia pergi korea and amik gambar dengan Tim?
i was not even a fan of Tim but i was jealous T_T

Wednesday, April 11, 2012

お休みなさい



my cat, Cantik (or Kak Cantik, as i would sometimes called her)


it's Wednesday, and it's holiday (thank god for the coronation!),
maybe I should join her too.

but right now, I'm stuck reading





happy holiday, people!

Monday, April 9, 2012

berat sebelah


aku dah lama nak rage pasal ni. tapi sebab sibuk jadi terlupa pulak.
mana tak rage, baca perenggan pertama je dah buat aku naik darah.

why blame only the mother when it clearly said that the husband was also there?

ayat yang betul, pada pendapat aku ialah:

"Memalukan apabila seorang suami yang sepatutnya 
menjadi contoh kepada isteri dan anak........"

bukankah suami itu KETUA KELUARGA?
kalau anak-anak tak betul, adakah wajar untuk  
menyalahkan ibunya semata-mata?
anak tu, both mother & father punya tanggungjawab,
kenapa nak blame satu pihak sahaja?
and then, kalau suami dah tak betul, do you
expect the mother to be a saint?


REALLY??


Kalau isteri tak betul, bukankah tanggungjawab
suami untuk memimpin dia?
just as not every dad is a good dad, not every
mother is a good mother.
kalau ko tolak semua kesalahan tu pada mak,
ko rasa adil ke?


at first i thought the writer adalah seorang lelaki. 
MALE CHAUVINIST, i thought.
but noooo, it's actually a woman *tepuk dahi*


ok aku dah tatau nak cakap apa...