Saturday, March 31, 2012

cerita yang diputar belit. atau tak?

what i read in facebook today....


~KEBESARAN ALLAH, BAYI KELUAR DARI LUMPUR~

Menurut sumber, bencana banjir besar yang berlaku di Bangladesh yang telah menenggelamkan seorang wanita hamil yang hampir melahirkan anak. Wanita tersebut telah dihanyutkan oleh banjir dan terkubur di dalam tompokan lumpur.

Difahamkan, selepas beberapa hari pencarian suatu keajaiban terjadi dimana perempuan hamil yang telah mati dan terkubur dalam lumpur itu telah melahirkan bayinya yang timbul diatas permukaan lumpur tanpa diketahui atas bantuan siapa.

Dengan kebesaran ALLAH, bayi tersebut selamat walaupun sempat beberapa hari berada didalam rahim ibunya yang sudah mati di dalam lumpur.~


-----------------------------------

forgive me for being skeptical, tapi aku rasa cerita ni macam....tidak benar. first of all, where's the mud? i see dirt, not mud. and aku rasa tak logik plak dalam beberapa hari boleh tumbuh pulak pokok-pokok atas lumpur tu. and and where's the mom. kenapa tak dug up the mom as well? you know, as prove of the miracle?

so aku googled, macam biasa la kan, and this is the story yang I think more believable...



BURIED ALIVE. 

now I can accept that! 


perbuatan menanam baby hidup-hidup bukanlah perkara luar biasa. kalau ko rajin googled, you'll find a few cases around the world where the babies were found alive after they've been buried. it IS a miracle, in a sense. but baby being born from a dead mother and suddenly showed in the mud is....i don't know... ridiculous?



well ok, maybe I'm wrong. maybe the above story is right. but the thing is, this is what anyone should do. instead of quickly accepting whatever shit people told you, you should do research on your own. jangan malas. go find the truth (or at least find the version of truth that you can accept). jangan laju je nak click share oii... ape pekdahnya sharing benda yang tak betul? 




eh lupa plak pasal earth hour....

she's all grown up

14 sept 2011: scaredy cat, tapi garaaang...

finally making herself at home.

membesar bagai juara.

 24 march 2012 : heavily pregnant.



and yesterday, 30 march 2012....


finally a mother!!


a little bit of story, dia dah berbunyi macam nak beranak. so aku
kosongkan kotak and put her in there. dia senyap. aku pun sambung
tengok The Mentalists. sekali je aku terlelap. aku terjaga bila
aku rasa something breathing on my face. bila aku bukak mata,
aku tengok dia tengah meneran right next to me. i saw a white-thingy
coming out. aku jerit but she's already bleeding. aku biar dia jilat darah 
on the floor tu & then i picked her up and masukkan dalam kotak balik.
i had to pegang tutup kotak tu kuat-kuat pasal she's struggling to get out.
she bit me & also scratched my hands!
after a while, dia senyap balik. 
tak lama lepas tu dengar bunyi anak kucing. 

dah beranak, yaay!!



ok sekarang aku mengantuk. ZZZzzzzZZZZZ...

Wednesday, March 28, 2012

Ended so soon T_T

semalam tengok Bleach, sampai hujung takde preview untuk the next episode. also penghujungnya macam ala-ala novel gitu, happily ever after. EH APE NIH? lantas aku googled and true enough, episode 366 was the final episode.

FINAL! 

I couldn't believe cerita yang aku layan bertahun-tahun akhirnya tamat. without even a warning. or at least i wasn't aware of the warning. sob sob...walaupun at some point aku rasa macam boring ya amat, tapi bila tetiba dia meninggalkan aku, i can't help being sad.

no more Bleach after this.

i repeat, NO MORE BLEACH AFTER THIS! but the manga goes on. mungkin akan ada sambungan kut?



bye, Ichigo.


anyway, sempena habis ni, biar aku bagitau yang aku SANGAT TAK SUKA kat Rukia.

there i said it. fuhhh...



Bersama-sama Bleach, 4 lagi siri Anime yang aku ikut turut berakhir. which are;

1) Natsume Yuujinchou Shi - about a boy who has the ability to see Yokai/ayakashi/spirit. sangat suka sebab very heart-warming. and heart-wrenching. and funny. and sad. and...and...everything! this is the 4th season of Natsume Yuujinchou (Natsume's book of friends) & aku harap akan ada sambungannya lagi.


 i want more. onegai!
fyi, i cried watching the ending. 


2) Zero no Tsukaima F- F for Final. akhirnya anime ni dah ada closure. watched the earlier season dalam 2008 kalau tak silap. didn't expect akan ada sambungan. the ending was ok la. aku pun bukan hardcore punya fan. hehe..




3) Another - err i don't think i'll miss this. ini adalah anime yang agak 'gore', yang ada bunuh-bunuh, kematian ngeri, darah etc etc. the thing that kept me going adalah sebab aku nak tau siapa sebenarnya the extra student tu. now when i think of it, aku tak berapa paham pun jalan ceritanya. wakakaka...




4) Daily Lives of High School Boys (Danshi Kōkōsei no Nichijō) - to be honest, I couldn't keep track dengan semua watak dalam anime ni. i don't know who's who. banyak sangat watak. tapi sebab kelakar tak ingat, aku layankan jugak.  kelakar and ridiculous. terbaikk...



there will be another season, i think.
looking forward to it (^_^)


patah tumbuh hilang berganti, kan? i'll be waiting...............................

Monday, March 26, 2012

I'm trying to be bold here


I wasn't gonna do it, but then i thought, to hell with it (^_^)


ok where's the red light?


I did many takes, actually. and the one i choose
to upload is, in fact, the very first one.
 the others felt so...rehearsed.
it was the-spur-of -the-moment-thingy so...yeah...the
first try is the one that best to represent that.

so forgive me for singing a little out of tune. I tried, really =P



the funny thing was, while i was singing this, I kept
thinking of.......


PHOEBE BUFFAY - SMELLY CAT!


remember the episode when she's down with flu (or something) and
suddenly her voice sounded better and she can sing? like REALLY sing?

in between the flu & the cough,

I FEEL EXACTLY LIKE THAT. 


ok ok you can laugh now. it's ok I understand (^_^)


that, and I was also inspired by a friend, who sang & uploaded her videos on Facebook.
i admired her. i really did.
my only complain is, she didn't make it public.
WHY GIRL, WHY?


ok, enough babbling for now.
have things to do.

until then,

"I AM SORRY BUT I'M INCREDIBLY TALENTED"

Phoebe, you are killing me. LOL.