Friday, April 13, 2012

look what i've found

jeng jeng....


surat dari adik angkat masa sekolah menengah dulu.

nama adik angkat aku ialah Azrah bte dot dot dot (dah lupa)
beliau dulu adalah satu dorm dengan Faryn iaitu Dorm A.
btw dulu adalah semacam taboo untuk membagitau
the guys which dorm we lived in. musykil jugak gua.
now bila fikir-fikir, ini mungkin adalah strategi untuk mengelakkan
kakak senior dorm tersebut menjadi posmen kepada adik-adik junior iteww.
 i mean, BUDAK NI BARU MASUK JE DAH LEBEEYY GLEMER DARI AKU.
tak boleh jadi!

eh tapi aku dulu tak pernah pun rasa gini...haha..


berbalik pada Azrah ni, there's a time where we (the seniors) 
macam gatal-gatal nak cari adik angkat. the reasons, satu, boleh
jadi sebab kita memang admire budak ni. tapi budak yang
ramai admirer ni biasanya dah ada akak angkat. actually masa masuk hostel,
automatically memang dapat sorang kakak angkat.
this is the person yang akan ajar ko apa-apa 
yang patut about living in the hostel.
yang tolong ko angkat barang & kemas apa-apa yang patut.
so most people, they didn't like to share their adik angkat.
jadi budak ni, kalau ko approach dia most possibly dia akan tolak la.
alasan, akak angkat dia tak bagi.
could be true, or she's faking reason sebab dia tak suka ko. haha..
tapiii, kalau ko lebih senior dari akak angkat dia,
you could still have a chance. sebab...ala junior kan...pedulik apa ko...

amboiii...

aduhh merapu lagi, ok second reason, i think the more popular
reason kut (ahemm) adalah sebab nanti kalau birthday ko ke, ape ke,
ada orang nak bagi ko hadiah. or waktu outing
ada orang nak belanja ko makan. jadi waktu ni, adik angkat yang
kaya amatlah diperlukan. wakakaka...kurang asam kan?

reason aku adalah yang kedua.

ya  i was a bitch. but she seemed to be a perfect victim.
and I was an opportunist *ashamed of meself*


 azrah was actually a very low profile kid. kalau dia bukan satu floor dengan aku,
and tak lalu dorm aku untuk pergi ke toilet, i probably didn't notice her.
the thing was, she was exactly like me, bila aku dengan kakak angkat aku 
( i had 3 btw =P)
we're the quite one, yang tatau nak cakap apa dengan diorang.
so it's like, agak boring disitu.
but she wrote me letters, the kind of letter i featured here.
she loves to draw and she's good at it.
once she gave me this sailormoon like
drawing yang sebesar kertas lukisan.
very pretty!
aku siap tampal kat dalam kelas lagi. 
but now ntah dah kemana ntah drawing tuh. too bad..

so this was the thing that I remember most about her.

and oh, she gave me presents too ^_^


 after a while, she kinda grew on me.
adik angkat perempuan, dia sorang je la yang aku ada.
tak terasa pulak aku nak berangkat-angkat dengan banyak-banyak budak.
adik angkat lelaki, pun ada sorang.
cukuplah sepasang buat lengkapkan quota. haha..


 i wonder where she is now. lepas abis sekolah
terus tak contact. bukan dengan dia je,
i've lost contact with a lot of friends.
agaknya, dia masih melukis macam ni tak ek?
after a gazzillion years?


i do not look like this, sadly.



opss, terselit plak gambar Fatin Liyana dalam nih.


gambar dalam Utusan Malaysia 04.04.12.
there's a article inside about her too.


did you know ituari dia pergi korea and amik gambar dengan Tim?
i was not even a fan of Tim but i was jealous T_T

Wednesday, April 11, 2012

お休みなさい



my cat, Cantik (or Kak Cantik, as i would sometimes called her)


it's Wednesday, and it's holiday (thank god for the coronation!),
maybe I should join her too.

but right now, I'm stuck reading





happy holiday, people!

Monday, April 9, 2012

berat sebelah


aku dah lama nak rage pasal ni. tapi sebab sibuk jadi terlupa pulak.
mana tak rage, baca perenggan pertama je dah buat aku naik darah.

why blame only the mother when it clearly said that the husband was also there?

ayat yang betul, pada pendapat aku ialah:

"Memalukan apabila seorang suami yang sepatutnya 
menjadi contoh kepada isteri dan anak........"

bukankah suami itu KETUA KELUARGA?
kalau anak-anak tak betul, adakah wajar untuk  
menyalahkan ibunya semata-mata?
anak tu, both mother & father punya tanggungjawab,
kenapa nak blame satu pihak sahaja?
and then, kalau suami dah tak betul, do you
expect the mother to be a saint?


REALLY??


Kalau isteri tak betul, bukankah tanggungjawab
suami untuk memimpin dia?
just as not every dad is a good dad, not every
mother is a good mother.
kalau ko tolak semua kesalahan tu pada mak,
ko rasa adil ke?


at first i thought the writer adalah seorang lelaki. 
MALE CHAUVINIST, i thought.
but noooo, it's actually a woman *tepuk dahi*


ok aku dah tatau nak cakap apa...