Friday, May 25, 2012

burying the dead. like, literally.




dua hari lepas, cuaca adalah sangat baik. it's been really hot these few weeks. tapi minggu ini ok la. hujan dah mula bertandang. which means, no more sleeping on the floor. tak tahan woo tido atas tilam. bahang semacam....kelajuan kipas adalah maximum 2. itu adalah kerana aku tak boleh tidur kalau kipas laju sangat. sebab takut kipas tercabut kut. shhhh...ini adalah rahsia..

nampak tak jalan masuk tu? boleh dikatakan aku jarang-jarang drive ke area belah kanan sana. sebabnya aku takde urusan kat situ. jalan belah kiri adalah jalan untuk ke main road. jalan belah kanan adalah jalan masuk kampung. dari rumah aku ke main road, adalah tak sampai 1 minit. kalau jalan kaki adalah 5,6 minit lebih kurang. so nak dijadikan cerita, rabu ituari ada orang menumpang kereta. jadi haruslah aku ke belah kanan sana untuk hantar dia sampai rumah. nak dekat sampai jalan masuk rumah tu, aku nampak ada something atas jalan. lebih kurang kat area pokok kelapa tu la. dalam hati dah berbisik, 'dah sudah, mesti bangkai kucing ni'. but i was not worried about my cats, sebab saya tidak mengajar mereka untuk bermain di jalanan. TIDAK PERNAH. sebab i knew the risk. because i've learnt my lesson.

What we saw adalah bangkai kucing yang berumur lebih kurang 3,4 bulan. aku main agak je la sebab besarnya lebih kurang cam anak-anak Moren. bangkainya molek je. as if dia tengah tido atas jalan. phew no gore here. jadi aku kira kenderaan yang lalu semua telah mengelakkannya dengan jayanya. sambil aku hantar kawan aku tu, kepala aku ligat berfikir. all these times, i've read banyak blog berkenaan dengan kucing. satu perkara yang aku belajar ialah, we must have compassion towards the animal. yeah the cat has already died. but the least i could do is give her a proper burial. I kept thinking that, if that was my cat, I would have hope that others would do the same.

so balik tu, i stopped & picked up the remain. like i said, mayatnya elok jadi takla aku ngeri. darah pun takde. tapi the half yang sentuh dengan jalan raya tu aku tak tengok pun. sebab takut nampak 'unnecessary' thing. i won't be able to sleep if i did...

ok, seterusnya adalah cerita bergambar....


curious cats were curious



curious cat was VERY curious. 
Boren (the orange one, B stands for Bang), kept sniffing the cat.



finding the burial place. 


sebenarnya ada cat's graveyard dekat belakang rumah. tapi tanah keras
sebab berselirat dengan akar pokok kelapa. susah nak gali.
so i chose this place instead.
ni area sebelah reban ayam terbiar. tanah keras jugak, tapi bolehla...


digging hole.







selesai upacara pengkebumian.
i didn't dig the hole deep enough sebab tak larat.
jadi letak kaca (kaca ke?) biru untuk elak penggali tak bertauliah.

RIP cat.
semoga berbahagia di sana.


anyway, kalau kawan aku tak tumpang ituari, takdelah aku ke belah kanan sana, dan takdelah aku jumpa si kucing kaler kelabu yang comel itu. ini adalah seperti reaksi berangkai (chain reaction) kan? apepun, aku percaya semua perkara yang berlaku ada hikmahnya....TAMAT.

Wednesday, May 23, 2012

wow...i am so...

SPEECHLESS.


dekat fb kan ada main menatang ni...yg bila klik, dia suruh like page dia, pastu dia akan tunjuk kete apa yang kita dapat (konon). tengok kawan-kawan main, ada yang dapat ini....


ini....


dan ini....


fuyooh best best..lalu saya pun terai.....tapi saya kecewa kerana yang saya dapat adalah ini.....

|
|
|
|
V



 dan ini......(siap buat dua kali tuh..)




*menangis*


HUWAA NAMPAK SANGAT KE SAYA NI CHEAPSKATE??